Arbeidsinspectie controleert 600 keer vakantiewerk

De Arbeidsinspectie controleert de komende zomermaanden bij ruim zeshonderd bedrijven of jonge vakantiekrachten wel onder veilige omstandigheden werken. Zij doet dat vooral in de detailhandel, landbouw en horeca waar traditioneel veel jongeren zomers wat bijverdienen. Dat heeft de zij woensdag aangekondigd. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken wil weten of werkgevers wel voldoende letten op de werkende kinderen en jongeren. Die lopen meer risico's dan oudere werknemers, omdat ze vaak onervaren en speels zijn. Daarom mogen ze ook bepaald, vooral gevaarlijk en zwaar lichamelijk werk niet doen.

Toezicht
Bovendien is er juist in de vakantietijd regelmatig sprake van gebrekkig toezicht door een magere bezetting.

Verbetering
Vorige zomer bleek bij een kwart van de gecontroleerde bedrijven iets mis te zijn met de werksituatie van vakantiekrachten. Dat was een forse verbetering ten opzichte van voorgaande jaren, toen telkens circa 45 procent van de bezochte werkgevers in overtreding was.

Pluimveeslachterijen
Dit jaar heeft de Arbeidsinspectie in de landbouw bijzondere aandacht voor pluimveeslachterijen. Volgens een woordvoerster zijn er signalen binnengekomen dat daar meerdere jongeren aan het werk gaan. "Wij zijn wel benieuwd wat ze daar dan gaan doen, want kinderen mogen niet in een industriële omgeving werken en in slachterijen staan nogal wat machines."
In de horeca werkt de dienst dit jaar voor het eerst samen met de Voedsel en Waren Autoriteit. Op die manier wordt voorkomen dat horeca-ondernemers onnodig van hun werk worden gehouden, omdat ze verschillende inspectiediensten over de vloer krijgen.

Bron: http://jongerenloket.szw.nl/index.cfm?fuseaction=dsp_rubriek&rubriek_id=60024 en http://home.szw.nl/actueel/dsp_persbericht.cfm?jaar=2007-arbo-arbo&doc_id=10779&link_id=122497

Lees ook:VNG geeft duidelijkheid bij toezicht en handhaving asbestverwijdering
Lees ook:Wereld staat stil bij kinderarbeid
Lees ook:Poortwachter leidt tot minder WAO-uitkeringen. De Geus niet blij?!
Lees ook:23 t/m 27 oktober 2006: Start Veilig
Lees ook:Europese Week Start Veilig: winnaars Goede Praktijken competitie 2006

3 reacties op “Arbeidsinspectie controleert 600 keer vakantiewerk

 1. Peter de Leeuw

  Als er bij de AI 300 arboinspecteurs werkzaam zijn. Wat een m.i. een wat te lage inschatting is. Dan wil dat zeggen dat iedere inspecteur 2 bedrijven moet bezoeken. Gaan we er echter van uit dat de in dit opzicht risicovole bedrijfstak als de Horeca wordt geinspecteerd door de Voedsel en waren authoriteit dan begint het in mijn nek weer aardig te kriebelen. Nog niet zo lang geleden moest iedere inspecteur deelnemen. Wie in juli met vakantie ging die kreeg zijn portie in augustus. Ik kreeg meestal ( dat was tot en met 2003 zo’n 15 bedrijven toegewezen. Meestal in een beperkt geografisch gebied. Ik had een hekel aan dit werk. Ik wilde het zo snel mogelijk klaar hebben. Ik ging dan vaak nog even ‘s avonds door ( als ik ook horeca bedrijven had gekregen) Ik had bijna altijd mijn portie in één dag erdoor gejast. Dan had ik nog één dag nodig voor adminstratieve afhandeling. Meestal wel twee à drie boeterapporten en/of PV’s en de gebruikelijke afhandelings brieven. Soms ook nog in de vorm van een waarschuwing. Als we nu ook nog meer ekenen dat een niet onbelangrijk percentage inspecteurs allergisch is voor het schrijven van boeterapportenof PV’s dan krijg ik al schrijvend nu echt vreselijke veel pukkeltjes in mijn nek.
  Werkgevers maak je maar geen zorgen. Laat je vakantiewerkers van 14 jaar maar rustig 80 uur per week werken. Zet ze ook maar achter gevaarlijke machines. De kans op een inspectie is al minimaal. De kans op een stevige boete is verder ook bij bezoek van een inspecteur nie terg groot. Omdat veel inspecteurs er gewoon geen zin in hebben en wat ze niet gezien hebben ook niet hoeven te verantwoorden.

  Peter de Leeuw

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hammer

  Peter, Ik mag hopen dat jij niet meer bij de AI werkt, of er wel degelijk ontslagen bent. Als de instelling van inspecteurs is dat ze een hekel hebben aan boetes schrijven, probeer dan in godsnaam wat opvoedkundig op te treden tegen bedrijven die gevaarlijke situaties laten bestaan. Zeker gezien je oproep om vakantiekrachten maar meer uren te laten werken omdat het risico gecontroleerd te worden miniem is.
  Misschien ben ik een wereldverbeteraar, maar ik ben overtuigd dat als we allemaal wat beter ons best doen, werkgevers en werknemers bewuster om gaan met de risico’s van hun vakgebied.
  Je bericht toont geen betrokkenheid, hoewel ik dat niet kan rijmen met de aanwezigheid op dit forum.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Peter de Leeuw

  Ik heb al zo mijn bedenkingen tegen personen die onder een schuilnaam opereren. Als ze dan ook nog slecht kunnen lezen en niet bgrijpen dat mijn stukje sarcastisch bedoeld is. Dan vraag ik mij af wie er nu wel op dit forum niet thuis hoort. Verder meen ik dat opvoedkundig geleuter bij bedrijven geen steek helpt. Als je 600 inspecties verricht op een doelgroep van enkele 10 duizenden bedrijven is de pakkans sowieso al erg klein. Als er dan ook nog een groot aantal inspecteurs bang is om op te treden dan wordt zo’n met veel tam tam aangekondigde actie een lachertje.

  Dat was mijn boodschap mijn beste anonymus en droom mmaar lekker verder over de opvoedkundige aanpak.

  Peter de Leeuw (www,arboleeuw.nl)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.