Essent schikt met OM over steigerongeval Amercentrale 2003

Energiebedrijf Essent heeft met justitie een schikking getroffen voor het steigerongeluk in de Amercentrale in 2003. Tijdens onderhoud aan een ketel in de centrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg stortte een 65 meter hoge steiger in. Daarbij kwamen vijf schoonmakers om het leven en raakten er drie zwaargewond. Essent betaalt 50.000 euro en daarmee is de zaak afgedaan, maakte het Openbaar Ministerie in Breda bekend. Luister naar de toelichting van Essent (NOS radio).

Dood door schuld
Het energiebedrijf werd beschuldigd van dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Volgens justitie had Essent beter moeten toezien op de revisie van de ketel. Essent stelt dat het haar zorgplicht naar behoren heeft nageleefd. Toch accepteert het bedrijf de schikking "omdat het voor alle betrokkenen goed is dat de zaak kan worden afgesloten". Het OM heeft bij het bepalen van het bedrag rekening gehouden met de grote financiële schade die Essent leed, doordat de ketel na het ongeluk lange tijd niet kon worden gebruikt. 

Ontwerper
De Belgische ontwerper van de steiger kreeg eerder een jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij gaat tegen die uitspraak in beroep. De steigerbouwer moet een boete betalen van 450.000 euro. 

Zie ook eerdere berichten op het arbo.blog.nl: 2006/05/24/celstraf_en_boetes_in_zaak-amercentrale 
2007/06/07/arbeidsinspectie-kraakt-ontwerp-steiger-amercentrale

 

Lees ook:Arbeidsinspectie kraakt ontwerp steiger Amercentrale
Lees ook:Celstraf en boetes geëist tegen steigerbouwers
Lees ook:Celstraf en boetes in zaak-Amercentrale
Lees ook:Boerenslaaf krijgt kwart miljoen euro
Lees ook:Kwart miljoen voor burn-out patiënt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.