Boetes aannemers voor ongeval bouwlift Assen

De arbeidsinspectie legt aannemers die betrokken waren bij het ongeluk met een bouwlift in Assen boetes op. Op 26 april van dit jaar raakten drie bouwvakkers bij dat ongeluk gewond, van wie twee ernstig. De arbeidsinspectie is geruime tijd bezig geweest met de vraag welke werkgever verantwoordelijk was. De conclusie is dat de hoofdaannemer fikse steken heeft laten vallen.

Helaas blijven echter regelmatig steigers instorten zoals afgelopen week… 07-11 – Bouwvakkers_gewond_na_instorten_steiger

De mast van de bouwlift was opgebouwd uit verschillende delen. Die zaten vast met te zwakke bouten. Ook was de lift ten tijde van het ongeluk te zwaar beladen. Het platform zakte ter hoogte van de derde verdieping naar beneden en de mast knapte af. Drie bouwvakkers tuimelden naar beneden. Het ongeluk gebeurde op de bouwplaats aan de Vondellaan, de nieuwe Dichtershof.

Volgens de inspectie hadden ook onderaannemers beter toezicht moeten houden op de lift. In ieder geval één onderaannemer krijgt een boete. Mogelijk krijgen meerdere onderaannemers ook nog wat aan de broek. Het onderzoek is op dit punt niet nog niet geheel afgerond. De arbeidsinspectie wil niet vertellen hoe hoog de boetes zijn. Het bedrag houdt verband met de mate van verantwoordelijkheid en de grootte van het bedrijf.

Lees ook:De week van het vallend materiaal?
Lees ook:Arbeidsinspectie kraakt ontwerp steiger Amercentrale
Lees ook:Essent schikt met OM over steigerongeval Amercentrale 2003
Lees ook:Arbeidsinspectie controleert bescherming tegen kankerverwekkende kwartsstof in bouw
Lees ook:VNG geeft duidelijkheid bij toezicht en handhaving asbestverwijdering

2 reacties op “Boetes aannemers voor ongeval bouwlift Assen

 1. Peter de Leeuw

  Het is weer het oude verhaal. Eigenlijk zou een dergelijk zwaar ongeval voor de rechter moeten komen. Het verschijnen voor de man of vrouw in zwarte jurk en de negatieve berichten in de pers over het bedrijf hebben in wezen meer effect dan een boete, hoe hoog die ook mag zijn. Vaak is ook justitie hier debet aan. Veel OvJ’s vinden de materie te ingewikeld/ zwaar zijn bang af te gaan tegen een gewiekste advocaat. Ook OvJ’s worden namelijk afrekend op zaken die zij voor de rechter verliezen. Al met al een trieste zaak. De bedrijven betalen mokkend de vast niet lage boete. Zij daarop dronken ze een glas en deden een plas en alles bleef verder net zoals het was.
  Peter de Leeuw

    /   Beantwoorden  / 
 2. VCA vol proefexamen

  vca proefexamen deze link is misschien wel erg handig voor dat soort mensen?? Succes,

  groeten Hans

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.