Stigas wint Europese prijs arbo en jongeren

Stigas wint Europese Good Practice Award met project rond agrarische jongeren & arbo

Stigas heeft een Europese prijs gewonnen voor het project ‘Heb jij een goed idee?' dat Stigas samen met SOLLT heeft uitgevoerd in het leerlingwezen. De prijs is donderdagavond 22 maart in de Noord-Spaanse stad Bilbao uitgereikt tijdens het slotevenement van de Europese campagne ‘Start veilig'.

Doel van deze campagne van het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk is om jongeren een veilige en gezonde start te laten maken met hun arbeidzame leven. Dit blijkt een onderschatte risicogroep waar nu extra aandacht voor komt. Centrale thema tijdens de conferentie was ‘communicatie met jongeren over veilig werken'. Hoe pak je dat aan, wat doe je vooral wel en wat doe je beter niet?

Zelf knelpunten aandragen
Het project ‘Heb jij een goed idee?" van Stigas en SOLLT richtte zich op leerlingen van agrarische scholen. Zij kregen trainingen over lichamelijk zwaar werk en leerden hoe ze de risico's kunnen vermijden. De jongeren konden zelf ook knelpunten aandragen die hen in de praktijk zijn opgevallen. Ook keken de leerlingen samen met deskundigen kritisch naar hun eigen werkplek.

In groepjes werkten ze hun eigen oplossingen uit om het werk lichter te maken. Daarmee konden ze meedingen naar de scholenprijs voor de beste arbo-innovatie. Dit leverde 42 inzendingen op van 16 scholen met 346 leerlingen Ze kwamen onder meer met oplossingen voor het uitladen van zware machines uit bestelauto's, met een al helemaal uitgedachte gaasoproller en met allerlei verbeteringen aan kruiwagens. Maar ook zijn organisatorische verbeteringen aangedragen, zoals taakroulatie en andere planning van het werk, en ergonomische verbeteringen van gereedschappen. Groen College Goes won de hoofdprijs met een oplossing om het werken met een bladblazer minder zwaar te maken. Door de bladblazer uit te rusten met twee handgrepen wordt zowel de lichaamshouding als de gewichtsverdeling verbeterd.

Na afloop van het project is bijna 80% van de leerlingen met het knelpunt en het bedenken van de oplossing binnen het eigen bedrijf aan de slag gegaan. Een aantal bedrijven heeft ideeën overgenomen zoals rouleren van werkzaamheden. Stigas is content met dit resultaat: "Het geeft blijk van betrokkenheid van de agrarische jongeren bij het onderwerp veilig en gezond werken en van vertrouwen in de werkgever dat deze open staat voor het invoeren van verbeteringen."

Veilig en gezond werken dient integraal deel uit te maken van de opleiding van onze toekomstige werkers in de agrarische sector, menen Stigas en SOLLT. Samen hebben zij het initiatief genomen dit voor elkaar te krijgen. Stigas-manager Math Creemers legde het publiek, dat uit heel Europa afkomstig was, tijdens de conferentie in Bilbao uit wat de doelstellingen van het project waren: kennisoverdracht aan leerlingen over veilig en gezond werken, stimuleren van ideeën voor het toepassen hiervan in de eigen werksituatie enhet stimuleren dat de aanpak structureel wordt geïmplementeerd in het onderwijs.

Meer? http://www.agroarbo.nl/index.php?file_id=1029 of http://nl.osha.europa.eu/euweek/2006/price_euweek

Lees ook:Europese Week Start Veilig: winnaars Goede Praktijken competitie 2006
Lees ook:23 t/m 27 oktober 2006: Start Veilig
Lees ook:Extra aandacht voor arbeidsomstandigheden werpt vruchten af
Lees ook:Te veel jonge mensen raken gewond op het werk
Lees ook:Ziekteverzuim daalt snelst in sectoren met arboconvenant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.