Categorie: "Arbonieuws algemeen"

Ontwikkelingen VCA cursussen en examens

Er zijn een aantal wijzigingen ophanden in de VCA wereld. Zo worden de VCA eindtermen op de schop genomen waardoor er een nieuwe opzet komt qua hoofdstukken en onderwerpen. Verder zullen er vanaf 1 september 2017 uitsluitend nog digitale VCA examens worden afgenomen en worden er op dat moment andere vraagvormen geïntroduceerd.

De VGMbox is een voorloper op het gebied van digitale VCA cursussen en voert momenteel de nodige wijzigingen door om de nieuwe vorm van VCA aan te kunnen bieden op al onze locaties.  

Arbodienst 2007: representatief onderzoek met welverdiende winnaar?

Als blogger volg ik nauwlettend en kritisch de ontwikkelingen binnen de 'arbowereld': van politieke bewegingen en wetgeving tot nieuwe (wetenschappelijke) inzichten in gezond werken én marktbewegingen in de arbodienstverleningsmarkt.  Deze 'arbowereld' is altijd in beweging en dat maakt het interessant: wel een hele klus kan ik u zeggen…
Zo volg ik ook het nieuwe 'fenomeen' "De Arbodienst van het jaar". In een eerdere blog had ik u hier al op attent gemaakt en 'een beetje ondeugend' gevraagd om via internet op 'mijn' (overdag kom ik als zelfstandig arbo-adviseur bij bedrijven) adviesbureau te stemmen. Met spanning zat ik daarom te wachten op de aangekondigde 'mystery guest'; helaas heb ik geen mystery guest aan de deur gehad…  
Deze week werden de genomineerden bekend!
Wat me opviel aan de vijf genomineerden is dat ze allen "deelnemer" zijn aan de verkiezing. Maar deelnemer zijn niet alle arbodiensten in Nederland!  Deelnemer wordt je pas nadat je meefinanciert…

Arbodienstbranche weer in beweging

Vorige week werd bekendgemaakt dat Commit, Achmea Arbo en Prevend inmiddels zo innig samenwerken dat Achema/Interpolis (Rabobank) ze een nieuwe gezamenlijke naam heeft gegeven: Achmea Vitale. Een naam met daarin iets van 'vitaliteit' was te verwachten; immers vitaliteit van werknemers is 'hot'. De interesse van banken/verzekeraars is iets van de laatste 5-6 jaar. In tegenstelling met deze ontwikkeling (van steeds verdergaande bemoeienis/aandelen/belangen van verzekeraars/banken binnen arbodiensten) kwam vandaag het nieuws dat het management van ArboNed juist de aandelen van de investerende verzekeraars heeft opgekocht. Weliswaar tezamen met FrieslandBank maar goed. Een tegenstelde beweging lijkt het … maar misschien is één (nieuwe) bank 'aan het roer' binnen een arbodienst beter dan vijf?

Meest innovatieve en inspirerende werkplek

Minister-president Balkenende heeft als voorzitter van het Innovatieplatform de publieksprijs van € 5.000 uitgereikt aan de meest innovatieve en inspirerende werkplek van Nederland. De organisatie die de hoogste waardering kreeg van het publiek was Innvire- Leverancier van innovatieve producten en diensten uit Woerden. Innvire maakt het mogelijk om op iedere locatie visueel te brainstormen.

Rel om boodschappentas: supermarkt niets gemerkt van slechte arbeidsomstandigheden

Gingen de milieuvriendelijke I'm Not A Plastic Bag-tassen van ontwerpster Anya Hindmarch tot voor kort nog als zoete broodjes over de toonbank van de Britse supermarktketen Sainsbury's, op dit moment heerst er felle kritiek op de tassen. Ze zijn namelijk helemaal niet zo milieubewust als werd gedacht. De Britse krant de Evening Standard kwam echter al snel met het nieuws op de proppen dat de tassen gemaakt zijn in China en dat land staat bekend om zijn slechte arbeidsomstandigheden.

Sinterklaasnorm NEN 0512 herzien

Een enthousiasteling bij NEN,
klom ook thuis eens in de pen.
Hij kwam tot een subliem idee
en nam dit naar kantoor mee.

Nu willen de NEN-Sint en -Pieten
u toch ook laten meegenieten
van dit prima stukje folklore
dat overigens in privétijd is geboren.

U vindt hierin het hele ritueel
vanaf schip en aankomst….

Nieuw RI&E instrument voortgezet onderwijs

Arbo-VO, het arboservicecentrum voor het Voortgezet Onderwijs, komt met een nieuw instrument voor risico-inventarisatie en evaluatie (ri&e): de Arboscan-VO.  De Arboscan-VO is een digitaal instrument waarmee scholen vrij eenvoudig zelf hun arborisico’s kunnen inventariseren en analyseren. Met de uitkomsten kunnen ze  arbobeleid vaststellen en uitvoeren.

Bestratingsbedrijven: beeld arbeidsinspectie eenzijdig

Het beeld dat de Arbeidsinspectie schetst ten aanzien van de gezondheid van de straatmaker is volgens de Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN) eenzijdig. De Arbeidsinspectie stelt in verschillende publicaties dat het werk van straatmakers vaak ongezond is en dat er te weinig wordt geïnvesteerd in mechanisch straten.

Gezondheidsraad: Recente publicaties elektromagnetische straling leiden niet tot andere inzichten

Voortdurend verschijnen nieuwe wetenschappelijke publicaties over elektromagnetische velden door mobiele telefoons en antennes. De minister van VROM heeft de Gezondheidsraad verzocht om, vooruitlopend op een uitgebreidere analyse, een beknopte eerste reactie te geven op drie wetenschappelijke publicaties over blootstelling aan de elektromagnetische velden door mobiele telefoons en antennes.

De commissie handhaaft haar conclusie dat tot nu toe geen oorzakelijk verband tussen gezondheidsproblemen en blootstelling aan de elektromagnetische velden afkomstig van mobiele telefoons of basisstations voor mobiele telefonie is aangetoond.