Arbowetaanpassing om kans huilbaby’s te verkleinen? Een mes dat snijdt aan twee kanten!

Het AMC maakt vandaag, tijdens een symposium, bekend dat gestressde moeder meer kans lopen op het krijgen van een huilbaby.

Zelf heb ik gelukkig geen huilbaby gehad maar als ik sochtends naar mijn vermoeide collega’s kijk en hun nachtelijke avonturen beluisterde zij wel!
Wat zagen die papa’s en mama’s er soms uit, na wederom een slapeloze nacht… Ik kan me goed voorstellen dat ze overdag te vermoeid waren om echt goed te kunnen presteren op het werk.

Is het daarom niet verstandig om de Arboregels rondom zwangerschap (lawaai, toxische stofffen ed.) verder op te rekken naar "beperking van stress" voor de as. moeder?
Worden er minder huilbaby’s geboren en zijn de kersverse papa’s en mama’s ook overdag weer wat productiever….. iedereen blij lijkt mij.

Bron AMC-UVA:

Moeders met stress krijgen meer huilbaby’s

Veel stress bij de zwangere vrouw verhoogt haar kansen op een huilbaby. En een slechte kennis van de Nederlandse taal leidt tot minder goede zorg voor het ongeboren kind en tot een gezondheidsachterstand. Dit zijn twee belangrijke resultaten van het Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) onderzoek, waarvan de eerste gegevens op 31 maart op een symposium bekend worden gemaakt. De studie, uitgevoerd door het AMC en de GGD Amsterdam, laat ook zien dat bepaalde groepen zwangere, allochtone vrouwen veel te laat bij de verloskundige komen voor hun eerste controle. Dat schreeuwt om preventieprogramma’s.

—KNIP—KNIP—KNIP—

Een andere opvallende bevinding is de relatie tussen psychosociale stress bij de moeder en de kans op een huilbaby. Er is weinig bekend over wat zuigelingen tot huilbaby’s maakt. Koemelkallergie zou in drie procent van de gevallen de boosdoener zijn. Het ABCD-onderzoek toont nu ook een duidelijke relatie aan met de gemoedstoestand van de zwangere moeder. Hoe meer stress, hoe groter de kans op een huilbaby. Van der Wal: ‘Hier heb je weer een concreet aanknopingspunt voor preventie. Door zware stress bij de zwangere vrouw te voorkomen, geef je indirect ook haar baby een beter perspectief. Want het is bekend dat veel huilen vrijwel altijd een rol speelt bij mishandeling van kinderen in het eerste jaar na de geboorte.’

De eerste analyses laten eveneens zien dat stress niet alleen het huilgedrag van het kind beïnvloedt. Zo zagen de onderzoekers – daarin bijgestaan door collega’s van de afdeling Verloskunde van het AMC en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten – ook een relatie tussen hoge werkdruk en een toegenomen kans op zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Hoewel werk en beweging op zichzelf aan een goede gezondheid bijdragen, slaat dat positieve effect bij een te hoge werkbelasting op sommige punten om in het tegendeel.

Lees ook:Zwangere vrouwen moeten minder werken
Lees ook:Naast veiligheidsreglement nu ook een liefdesreglement?
Lees ook:Minder ongevallen op het werk
Lees ook:Promotie op preventie coaching
Lees ook:Stress en RSI

Eén reactie op “Arbowetaanpassing om kans huilbaby’s te verkleinen? Een mes dat snijdt aan twee kanten!

  1. Fred Kuypers

    Het zal toch niet waar zijn dat wij in ons overgeruguleerde landje ons nu ook nog eens gaan bezighouden met dit soort onzin! Ik dacht dat we juist minder arbo-regels wilden!
    Het gaat om stressgevoeligheid van de a.s. moeder; werk is daarbij slechts één van de vele factoren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.