Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!

De Hoge Raad heeft vorige week een werkgever voor deen deel verantwoordelijk gesteld voor gezondheidsschade (longkanker) die een medewerker heeft opgelopen als gevolg van het werken met asbest.

Op zich niet verbazingwekkend, zij het niet dat de medewerker een straffe roker was voor 28 jaar én geen asbestose had opgelopen…. De werkgever werd voor 55% aansprakelijk gesteld.

Zie NederlandsDagblad

Dus werkgevers van Nederland: stimuleer gezond gedrag van uw medewerkers! Wat dacht u van een gratis abonnement op de sportschool, cursussen/behandelingen om van roken/drinken af te komen, ergonomietrainingen aan huis bij al uw medewerkers om hun privé computerplek goed in te richten, een privé diëtiste om te helpen bij het opstellen van een gezond boodschappenlijstje ……?!

Werkgever moet beter letten op gezondheidDEN HAAG – Een werkgever is gedeeltelijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade van een werknemer die veroorzaakt kan zijn door het werk en door eigen toedoen van de werknemer. Dit heeft de Hoge Raad gisteren bepaald in een zaak over een straffe roker die op het werk jarenlang aan asbest is blootgesteld. De man is aan longkanker overleden.

De man werd van 1964 tot 1979 op zijn werk blootgesteld aan asbeststof. In 1997 werd bij hem longkanker vastgesteld. Hij stierf in 2000.

Zijn werkgever bestreed aansprakelijk te zijn voor de gezondheidsschade. De man had 28 jaar lang gerookt en kreeg longkanker zonder dat voordien asbestose (stoflong) was opgetreden. In de jaren waarin hij met asbeststof werkte, was nog niet bekend dat dit mogelijk was.

De kantonrechter in Almelo stelde eind 2002 de werkgever voor 55 procent aansprakelijk voor de opgelopen gezondheidsschade. De rechtbank had een deskundige in de arm genomen die concludeerde dat de kans op longkanker door blootstelling aan asbeststof 55 procent bedraagt. De deskundige voegde daaraan toe dat medisch niet kan worden vastgesteld of een bepaald geval van longkanker is veroorzaakt door asbest.

In hoger beroep bekrachtigde het gerechtshof in Arnhem dit vonnis. De Hoge Raad bevestigde het gisteren eveneens, waardoor de uitspraak definitief is geworden. Als een werknemer schade heeft geleden die zowel kan zijn veroorzaakt doordat zijn werkgever hem onvoldoende heeft beschermd tegen stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, als door oorzaken die de werknemer zelf zijn aan te rekenen, mag de rechter de werkgever tot vergoeding van een deel van de schade veroordelen.

Vakcentrale FNV is blij met de uitspraak. De Hoge Raad sluit aan bij een advies van de Gezondheidsraad over asbest en longkanker, aldus W. van Velen van het Bureau Beroepsziekten van de FNV. Volgens de raad kan het inademen van asbestvezels longkanker veroorzaken en vergroot roken die kans. Mensen die met asbest hebben gewerkt, kunnen hun werkgever ook aanspreken op financiële compensatie voor hun ziekte, stelde de raad vorig jaar juli. Bij de hoogte van de claim zou dan moeten worden meegewogen of iemand heeft gerookt of niet.

De raad schrijft 10 procent van de gevallen van longkanker bij mannen toe aan asbest. Dat betekent dat jaarlijks zeshonderd mannen longkanker krijgen door blootstelling aan asbest.

Lees ook:FNV blij met arrest: meer dan 23 kg tillen voortaan taboe
Lees ook:Werkgever ook aansprakelijk voor inrichting thuiswerkplek
Lees ook:FNV bedingt 100.000 euro schadevergoeding voor kapotte pols
Lees ook:Stress en RSI
Lees ook:Gezondheidsraad: Bitumen verdacht kankerverwekkend

2 reacties op “Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!

  1. Felix ten Dam

    De werknemer is voor zijn eigen gezondheid verantwoordelijk. Het is de wereld op zijn kop zetten!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Carolien ten Hoope

    Mijn werkgever verlengt simpelweg de tijdelijke arbeidscontracten niet als hij meent dat een medewerker te ongezond leeft. Daar komt hij nog ronduit voor uit ook.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.