EU commissie buigt zich over slavernij in ambassades

De Europese Commissie gaat zich buigen over moderne slavernij en andere wantoestanden binnen ambtswoningen van ambassadeurs. De Portugese Europarlementariër Ilda Figueiredo heeft de Europese Commissie om opheldering gevraagd naar aanleiding van berichten over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van personeel van residenties in de Europese Unie.

Twee maanden geleden onthulde de Telegraaf dat achter de muren van de ambtswoningen van de ambassadeurs in Den Haag en Wassenaar, volgens medewerkers een moderne vorm van slavernij en andere misstanden plaatsvinden. Voorbeelden zijn butlers die zestien uur per dag voor hun ambassadeur in touw zijn, privé chauffeurs die opdracht krijgen stoptekens van de politie te negeren en ambassadeurs die de fles niet kunnen laten staan. Van één chauffeur is zijn autostoel door de ambassadeur -vanaf de achterbank- los geschopt omdat deze vond dat het niet hard genoeg ging.

Ook zijn er ambassadeurs die in de problemen komen door gokverslaving en het niet betalen van alimentatie. In haar schriftelijke vragen aan de Euro-commissaris voor Sociale Zaken en werkgelegenheid refereert het parlementslid aan de zaak van Isabel Knaff, een Portugese die 27 jaar voor de Duitse ambassade in Nederland heeft gewerkt, in de residentie van de ambassadeur, zonder arbeidscontract. Toen zij ziek werd, werd zij ontslagen. Zij riep de hulp in van de arbeidsinspectie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Daar kreeg zij als antwoord dat inspectie niet mogelijk is op grond van de diplomatieke onschendbaarheid van de ambassade.

Het Europarlementslid wil weten welke maatregelen de Commissie denkt te kunnen nemen om de rechten van het ambassadepersoneel in de landen van de Europese Unie te beschermen. Een groep butlers, chauffeurs, huishoudsters, koks en bediendes, o.a. van de ambassadeurs van de Bondsrepubliek Duitsland, het Verenigd koninkrijk, Portugal en Denemarken, klapte in De Telegraaf voor het eerst uit de school. Ze vinden dat er lang genoeg is gezwegen over de misstanden achter de muren van de chique Haagse en Wassenaarse residenties. In deze residenties gelden de wetten van de immuniteit en diplomatieke onschendbaarheid. Het Verdrag van Wenen maakt het voor de Nederlandse overheidsdiensten onmogelijk om er een kijkje te nemen. In ons land werken er 239 privé bedienden voor de buitenlandse dienst.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/63990811/EU_buigt_zich_over_slavernij_in_ambassades.html

Lees ook:Gezondheidsraad oordeelt over kankerverwekkendheid van acht stoffen
Lees ook:Europese Week Start Veilig: winnaars Goede Praktijken competitie 2006
Lees ook:Gezondheidsraad: Bitumen verdacht kankerverwekkend
Lees ook:Poolse arbeiders slachtoffer van gevaarlijk werk
Lees ook:Opnieuw ontslaggolf Arbo Unie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.