Bestratingsbedrijven: beeld arbeidsinspectie eenzijdig

Het beeld dat de Arbeidsinspectie schetst ten aanzien van de gezondheid van de straatmaker is volgens de Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN) eenzijdig. De Arbeidsinspectie stelt in verschillende publicaties dat het werk van straatmakers vaak ongezond is en dat er te weinig wordt geïnvesteerd in mechanisch straten.

De OBN spreekt niet tegen dat er risicoaspecten aan het vak zitten, maar dat dit niet per definitie betekent dat het werk van de straatmaker ongezond is. Dit risico is aanvaardbaar beperkt als de regels en afspraken ten aanzien van het zagen van bijvoorbeeld trottoirbanden of natuursteentegels met de voorgeschreven bescherming gebeurt. Ditzelfde geldt voor verkeersonveilige situaties, waartegen de straatmaker maatregelen dient te ondernemen.
Je kunt volgens de OBN in z’n algemeenheid stellen dat het risico in fysieke beroepen toeneemt op het moment dat regels niet worden nageleefd. Om die afspraakbestendigheid te bevorderen worden bijvoorbeeld op initiatief van werkgevers zogeheten toolboxmeetings gehouden op de werkvloer. Tijdens deze toolboxmeetings worden straatmakers voorgelicht over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Werknemers worden verplicht deze toolboxmeetings bij te wonen.

Meer op OBN

Lees ook:FNV: Machineveiligheid in metaalsector onvoldoende
Lees ook:Verwijderen asbest nu ook door gewone aannemers: die/wie durft?
Lees ook:Meer aandacht nodig risico`s bij incidenten met gevaarlijke stoffen
Lees ook:De Arbobalans 2006: arbeidsomstandigheden over het algemeen gunstig in Nederland
Lees ook:Arbeidsinspectie: Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.