Bond wint zaak voor WAO’er: UWV moet half miljoen betalen

Administrateur Piet Tromp raakte volledig arbeidsongeschikt omdat hij gedwongen door het UWV te vroeg weer moest gaan werken na een hartaanval en burnout. Het UWV moet hem nu, na elf jaar procederen, een half miljoen euro betalen. Advocaat Govert-Jan Knotter die de zaak voerde, noemt het een baanbrekend resultaat. "Voor het eerst is een verband aangetoond tussen de keuring en de opgelopen schade. Het UWV heeft mijn cliënt over de kling gejaagd door hem weer aan het werk te sturen tegen het advies van de medisch behandelaars in."
Ook juridisch adviseur Patricia Kruijff van FNV Bondgenoten is blij met de uitspraak. Er lopen bij de bond veel bezwaarzaken tegen de herkeuringen die het UWV momenteel onder WAO’ers uitvoert.

“Te vaak gaat het UWV in tegen het advies van specialisten en deskundigen van arbeidsongeschikten. Of het advies wordt gewoon genegeerd. Daarmee neemt het uitvoeringsorgaan bewust een risico.” Dat gebeurde ook in het geval van Piet Tromp.

Hij werkte eerst een tijd niet na een hartaanval in 1991 en een daaropvolgende burn-out, en daarna half. Eind ’94 besloot het Gak, de voorloper van het UWV, dat hij weer volledig aan het werk kon. Tromps psycholoog en cardioloog raadden dat af, maar het UWV negeerde dit advies. Vervolgens stortte hij volledig in.

Tromp spande via de vakbond een rechtszaak aan tegen het GAK, vooral vanwege de kwetsende manier waarop de instantie met hem was omgegaan. Na elf jaar procederen acht de hoogste rechterlijke instantie voor sociale verzekeringszaken, de Centrale Raad van beroep, het bewezen dat Tromp volledig arbeidsongeschikt is geraakt door deze gang van zaken. De schadevergoeding werd vorige maand bepaald op een half miljoen euro.

Patricia Kruijff hoopt dat de uitkeringsinstantie het signaal van de Centrale Raad van Beroep als een signaal opvat om bij (her)keuringen zorgvuldig te werk te gaan. “Nu het UWV de consequenties in de portemonnee voelt, gaat ze hopelijk voortaan zorgvuldiger om met de risico’s die mensen lopen. Het noemt deze zaak wel een uitzonderingsgeval, maar het zegt wel degelijk iets over vergelijkbare gevallen.”

Kruijff vindt het goed dat de vakbond dit soort langdurige zaken op zich neemt. "Voor een persoon is het financieel niet op te brengen om een zaak tot bij de hoogste beroepsinstantie te bevechten. Het is goed dat een dergelijke overwinning dankzij de bond wel geboekt kan worden."

Lees ook:Essent schikt met OM over steigerongeval Amercentrale 2003
Lees ook:Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!
Lees ook:Boerenslaaf krijgt kwart miljoen euro
Lees ook:Waarom rokers minder presteren…
Lees ook:Per 1 juli 2008 ziekmelding pas na 42 weken naar UWV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.