21.000 Nederlanders dood door slecht milieu

GENEVE – Jaarlijks overlijden 21.000 Nederlanders als gevolg van het slechte milieu. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een woensdag gepubliceerd landenrapport. Volgens de organisatie staat 14 procent van de sterfgevallen in Nederland in relatie tot het milieu in brede zin.  Als direct gevolg van de luchtvervuiling in Nederland sterven jaarlijks 3600 mensen, aldus de WHO. Het slechte milieu en de daarmee samenhangende sterftegevallen komt vooral tot uiting in het voorkomen van ziektes als hart- en vaatziekten, kanker, aandoeningen aan de luchtwegen en ongelukken. Onderzoekers hebben bij de vaststelling van de milieugesteldheid niet alleen naar (natuur)vervuiling gekeken. Zij hebben ook arbeidsomstandigheden, UV-straling, geluidshinder, landbouwtechhnieken, klimaat, veranderingen in het ecosysteem, de mate van verstedelijking en menselijk gedrag meegewogen.

Op grond van deze uitgangspunten heeft de WHO becijferd dat er jaarlijks 13 miljoen mensen overlijden als gevolg van schade aan het milieu in brede zin. Vooral in ontwikkelingslanden vallen veel slachtoffers, met name door vervuild water.

Luchtverontreiniging is ook een belangrijke doodsoorzaak. Alleen al een internationale verbetering van de luchtkwaliteit zou jaarlijks het leven kunnen redden van 865.000 mensen.

Voor GroenLinks was het rapport reden woensdag aan te dringen op een spoeddebat in de Tweede Kamer. De Kamer werd het erover eens eerst een brief van het kabinet af te wachten. GroenLinks reageerde geschokt en riep de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Jacqueline Cramer (Milieu) op het aantal dodelijke slachtoffers van milieuvervuiling deze kabinetsperiode te willen halveren. Volgens fractiewoordvoerder Wijnand Duyvendak doet Nederland het volgens het rapport slechter dan de buurlanden België en Duitsland. Nederland loopt in zijn ogen dus achter in adequaat beleid en moet en kan een flinke inhaalslag maken.

Lees ook:SER waarschuwt voor ‘vage Arbowet’
Lees ook:Kamer wil verbetering reintegratie
Lees ook:Minder ongevallen op het werk
Lees ook:Stress en RSI
Lees ook:MVO: denk naast arbo, mensenrechten en milieu nu ook aan dierenwelzijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.