Kwaliteit lucht in basisscholen slecht

De binnenluchtkwaliteit van veel basisscholen is slecht. Daardoor nemen de leerprestaties af en stijgt het ziekteverzuim. Dat blijkt volgens de GGD uit onderzoek tijdens afgelopen schooljaar dat nu gepresenteerd is. 23 GGD's hebben in Nederland onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de lucht in 87 scholen. In Brabant werden door de GGD Hart voor Brabant vijf scholen in Waalwijk, Oss, Oisterwijk, Boxmeer en Sint-Oedenrode onder de loep genomen.
Bij de scholen werd de zogenaamde ééndagsmethode toegepast. Gedurende enkele weken werd de kwaliteit van de lucht in een school gemeten. Daarna werden op één dag alle lokalen in de school nagekeken en kreeg de school per lokaal een ventilatieadvies en een meter om de luchtkwaliteit zelf te kunnen meten.

Volgens de GGD's heeft dat advies binnen vier weken geleid tot een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van het milieu binnen de deelnemende scholen. Zo halveerde de lestijd waarin de lucht in de lokalen te ongezond was om prestaties te kunnen leveren.
Ook uit onderzoek van TNO bleek onlangs dat kinderen toetsen minder goed maken als er te veel kooldioxide (CO²) in de lucht zit. In een gangbaar leslokaal, met gesloten deuren en ramen, maakten de basisschoolleerlingen gemiddeld 5 procent meer taalfouten en bijna 19 procent meer rekenfouten dan in een goed geventileerd lokaal.
Volgens de GGD is uit het onderzoek gebleken dat de eendagsmethode geschikt is om het binnenmilieu in scholen te verbeteren. De GGD adviseert alle basisscholen daarom de methode toe te passen.
Soms zijn daarvoor bouwkundige aanpassingen aan het schoolgebouw nodig. De helft van de docenten gaf tijdens het onderzoek van de GGD aan dat er op hun school niet voldoende geventileerd kan worden omdat er dan door leerlingen geklaagd wordt over tocht of kou.
Op basisschool de Toermalijn in Heesch werden een maand geleden elf kinderen en een leerkracht onwel doordat in een slecht geventileerd schoollokaal kwistig gespoten werd met haarlak. Dat gebeurde tijdens de voorbereidingen op de eindejaarsmusical. Vijf kinderen moesten een nacht in het ziekenhuis blijven.

Bron: http://www.brabantsdagblad.nl/voorpagina/article1648680.ece

Lees ook:Wereld staat stil bij kinderarbeid
Lees ook:Europese Week Start Veilig: winnaars Goede Praktijken competitie 2006
Lees ook:Arbeidsinspectie kraakt ontwerp steiger Amercentrale
Lees ook:Boete voor lange werktijden
Lees ook:Kamer wil verbetering reintegratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.