FNV bedingt 100.000 euro schadevergoeding voor kapotte pols

Een werknemer van zuivelbedrijf Campina Melkunie krijgt van zijn baas een schadevergoeding van meer dan € 100.000. De man heeft een chronisch letsel aan zijn pols opgelopen door het stelselmatig duwen van vierhonderd kilogram zware rolcontainers. Het Bureau Beroepsziekten FNV heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De gedupeerde moest voor zijn werk dagelijks met vijftien tot twintig containers in de weer. Het bedrijf had een kettingbaan vervangen waardoor hij in plaats van één wel twintig tot veertig meter moest duwen.

Hij heeft er een carpaal tunnel syndroom (beknelde zenuw) aan overgehouden waaraan hij – mede door slechte re-integratie – meerdere keren is geopereerd.
De schadevergoeding komt op een pikant moment. FNV Bondgenoten stelt volgende in de cao-onderhandelingen voor distributiecentra van Albert Heijn het met de hand laden van rolcontainers aan de orde. De grootgrutter wil overgaan van machinaal naar handmatig laden. Dit heeft geleid tot Kamervragen. 

Directeur Bureau Beroepsziekten FNV Jan Warning ziet in de toegekende schadevergoeding een waarschuwing voor Albert Heijn. 'Bij Campina is aangetoond dat duwen van te zware rolcontainers kan leiden tot blijvende gezondheidsschade. Ook andere bedrijven kunnen hier lering uit trekken. Dat wat op korte termijn misschien goedkoop lijkt, zorgt op de lange duur voor verhoging van de kosten.'

Het is de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk. FNV Bondgenoten presenteert hierin een elektronisch hulpmiddel om een verantwoord tilgewicht te berekenen.

Een kwart van de werknemers binnen de EU klaagt over rug- of spierpijn als gevolg van het werk. Dit kan gevolg zijn van veel en zwaar tilwerk. De klachten kunnen ook ontstaan door verkeerd uitgevoerd kantoor- of beeldschermwerk of doordat werknemers te lang in eenzelfde houding moeten staan of zitten.

Werknemers en werkgevers die willen weten wat een verantwoorde lichamelijke belasting is, kunnen sinds deze week terecht op de website van FNV Bondgenoten: www.arbobondgenoten.nl. Niet alleen het gewicht is bepalend. Ook de wijze waarop mensen tillen is van invloed op mogelijk letsel.

De werknemer die het schadebedrag van een ton ontvangt, werkt nu bij een sociale werkplaats. Hier ziet hij dat het ook anders kan: 'Als er bij mijn oude werkgever dezelfde hulpmiddelen beschikbaar waren als hier had ik mijn chronische klachten niet opgelopen.' 

Bron: FNV

Lees ook:Kinderarbeid ook bij bioproducten
Lees ook:Kwart miljoen voor burn-out patiënt
Lees ook:FNV: Machineveiligheid in metaalsector onvoldoende
Lees ook:Minder ongevallen op het werk
Lees ook:Bond wint zaak voor WAO’er: UWV moet half miljoen betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.