Schema helpt juiste verf uitzoeken bij binnenshuis schilderen metaal

Bedrijven die binnenshuis schilderwerkzaamheden verrichten kunnen straks beter voldoen aan de verplichting om verf mét schadelijke vluchtige organische stoffen te vervangen door verf op waterbasis. Zij krijgen de beschikking over een schema dat aangeeft in welke gevallen zij nog wel gebruik mogen maken van verf met oplosmiddelen. Dat is het gevolg van een aanpassing van het Arbeidsomstandighedenbesluit door demissionair staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hoewel het gebruik van verf met oplosmiddelen verboden is zijn er situaties waarin verf op waterbasis geen alternatief is. Roestgevoelige ondergronden zijn daar een voorbeeld van. Om in dergelijke situaties toch gebruik te mogen maken van verf op basis van oplosmiddelen moet een ontheffing worden aangevraagd. Dit brengt onnodig veel rompslomp met zich mee en mede daardoor wordt er zelden ontheffing aangevraagd.

In de nieuwe situatie biedt het beslisschema uitkomst over de vraag welke verf gebruikt mag worden. Door verschillende variabelen als ondergrond en omgevingstemperatuur in te vullen komt men uit bij de juiste verf. In gevallen waarin het schema aangeeft dat verf met oplosmiddelen gebruikt mag worden, hoeft hier geen ontheffing meer voor worden aangevraagd. De werkgever dient dan de gebruikelijke maatregelen te treffen om schade aan de gezondheid van zijn werknemers te voorkomen.
 BRON: SZW

Lees ook:FNV Bouw pleit voor gezonder schilderwerk
Lees ook:Eigen verantwoordelijkheid bij invullen arbobeleid werpt vruchten af
Lees ook:Verwijderen asbest nu ook door gewone aannemers: die/wie durft?
Lees ook:Arbeidsinspectie gaat kappers controleren
Lees ook:Laat werknemers zelf roosteren

Eén reactie op “Schema helpt juiste verf uitzoeken bij binnenshuis schilderen metaal

 1. marcel

  ik vind het allemaal prima, veel gezonder voor de schilder……zelf gebruik ik buiten ook altijd watergedragen verf al meer dan 10 jaar van GoedHuys verf

  ik hoop dat ze het nog gezonder kunnen maken, alleen maar goe d voor de schilder

  groet
  marcel

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.