Denk aan gezondheid werknemers: Geef architect niet de vrije hand!

Nu heb ik onderstaand gebeuren rondom De Mene, een multifunctioneel gebouwen complex van een paar jaar oud, (waarin oa. Lea Dasberg school is gevestigd) een beetje op afstand gevolgd (ik woon in de regio van Zutphen). Het nieuws en de rapporten kunt u hier lezen (november 2005). In het TV-programma TrosRadar is er zelf een item aan gespendeerd (december 2005). De politieke afronding heeft afgelopen week plaatgevonden.

De maatregel nav de eindconclusie wil graag hier nog eens onderstrepen: Geef de architect niet te veel de vrije hand en zorg dat er mensen bij de bouw zijn betrokken die kennis hebben van bouwtechnische en functionele eisen!

Ik kom regelmatig en spiksplinter nieuwe (kantoor)gebouwen waar het vaak wemelt van de klachten omdat esthetiek vaak voorrang heeft op functionaliteit en comfort. Architecten vergeten soms dat er gewerkt moet worden in de gebouwen die zij ontwerpen.

En iedereen die zegt of denkt dat wanneer hij nieuwbouwt "er door ontwerper toch wel rekening wordt gehouden met de laatste regels en het werkcomfort van de werkende mensen"? Sta even stil en lees onderstaand zoveelste bouwvoorbeeld….

Bron: De weekkrant

De Mene op adem!

Gemeente Zutphen stelt pakket maatregelen vast

ZUTPHEN – De gemeente Zutphen heeft afgelopen najaar adequaat gehandeld nadat in multifunctioneel centrum De Mene schadelijke stoffen en een zeer slechte klimaatbeheersing waren geconstateerd. Dit blijkt uit een evaluatie die burgemeester en wethoudérs vorige week officieel presenteerden.

,,Er is zeer gestructureerd ge werkt op basis van het rampen plan”, licht wethouder Willem Geerken toe. Wie voor de calamiteit verantwoordelijk kan worden gesteld, is echter nog niet duidelijk. ,,We heb ben eerst alles op alles op alles gezet om de situatie in De Mene op zo kort mogelijke termijn te verbeteren”, aldus de portefeuillehouder.

Dat lijkt gelukt. In de eerste week van mei wordt een begin gemaakt met de ver betering van het ventilatiesysteem. Verder komen daar waar nodig bouwkundige aanpassingen, zoals ramen die ruimer open kunnen, zonweringen die gescheiden van elkaar kunnen worden bediend en een aantal luchtgevende dakluiken. Ook verdwijnt aan de oostzijde een aantal ruiten die bij zonnig weer een broeikaseffect genereren. Dit alles is er volgens de gemeente op gericht een klimaat te scheppen waarin het met name tijdens de zomer voor alle gebruikers rianter toe ven is dan tot dusver het geval was.

Het college denkt ook aan in de toekomst te realiseren gebou wen voor openbaar belang. Om: een architect niet teveel de vrije en soms onpraktische hand te geven, zoals destijds bij De Mene aan de orde geweest lijkt te zijn, krijgt een project voortaan begeleiding van een door de gemeente benoemde bouwmanager. Die moet over zowel bouwtechnische als functionele deskundigheid beschikken.

Lees ook:Werkgever mag rokende werknemers niet ongevraagd tegen zichzelf beschermen: rookkamer mag niet dicht!
Lees ook:Gaat nieuwe Arbowet in rook op?
Lees ook:Tandartsen en bananen groeien krom. Alleen van tandartsen is bekend waarom: een prisma oplossing
Lees ook:Sinterklaasnorm NEN 0512 herzien
Lees ook:Zorg voor uw werknemers uit EIGEN belang?!

Eén reactie op “Denk aan gezondheid werknemers: Geef architect niet de vrije hand!

  1. Berend de Vries

    Probleem van alle tijden. Kijk vooral ook naar de woningbouw, waar leefruimten onpraktisch ingedeeld zijn ter vergroting van de esthetische vreugde…. Keukens, waarvan deurtjes onlogisch opengaan, ramen die niet gezeemd kunnen worden etc. Dit ligt toch echt aan de opleiding van de heren en dames architecten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.