Tandartsen en bananen groeien krom. Alleen van tandartsen is bekend waarom: een prisma oplossing

Nu ben ik zelf weg van prisma’ s. De reden waarom kunt u wel raden … Afgelopen zaterdag (zie Lees verder… en in de Telegraaf) kreeg ik daar nog een extra reden bij: de prisma-bril. Een nieuw ontwikkelde bril die het mogelijk maakt om recht naar beneden te kijken terwijl je je hoofd recht houdt. Het blijkt te leiden tot een flinke (pijn)afname van nekschouder-klachten bij tandartsen. Een heldere kijk op goede arbozorg, lijkt mij!

BRON: de Telegraaf

BOREN MET WON DERBRIL

door JOHAN VAN DEN DONGEN

ZAANDAM – Een ingenieuze nieuwe bril moet een einde ma ken aan een schrikbarend omvangrijk probleem onder tandartsen: nek- en schouderklachten. Liefst tweederde van de tandartsen kampt in het dagelijks leven met pijn en bewegingsproblemen, De eerste gebruikers van de wonderbril met gekantelde prisma’s kunnen hun geluk niet op. Dankzij een nieuw soort bril, met een gekanteld prisma, kunnen tand artsen eindelijk goed werken zonder hun nek over te belasten.

‘Tandartsen en bananen groeien krom. Alleen van tandartsen is bekend waarom’, Op het oog een leuk rijmpje, maar achter de spreuk gaat een boel leed schuil in ons land. Door het krampachtige gepeuter en gepriegel op de vierkante millimeter in de mond van de patiënt raakt bijna de helft van de tandartsen ergens in zijn loop baan gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt, zo blijkt uit een onderzoek van arts drs. J. Hoevenaars.

Tandarts Theo Goedendorp uit Maarssen weet er alles van, ,,De eerste tien, vijftien jaar had ik nergens last van, maar toen kwamen opeens de klachten”, zegt hij. ,,En ais tandarts ga je maar door. De patiënt staat bovenaan. Je snakt naar het weekeinde, maar op maan dag ga je weer. Ik liep de deur plat bij therapeuten. Er zijn da gen geweest dat ik op pijnstil lers de dag doorkwam. Ik kan zo vijf collega’s opnoemen die dezelfde klachten hebben.”

Ergonoom Joseph Wouters ging met het probleem aan de slag. Hij deed een oproep onder tandartsen om mee te werken aan een onderzoek. ,,Ik kreeg honderden reacties. Dat was meteen een indicatie van de omvang van het probleem.”

Wouters concludeerde dat negen van de tien de nek verder buigt dan de kritieke grens van 25 graden. ,,Dat diepe buigen, in combinatie met het draaien van het hoofd, is de boosdoener”, zegt Wouters. ,,Door de statische houding in de nek neemt de doorbloeding naar armen en de handen af. Ik heb me toen ten doel gesteld om de tandarts rechtop krijgen.”

Drie jaar lang werkte Wouters in zijn vrije tijd aan de op lossing van het probleem. Na eindeloos denken en knutselen kwam hij tot een bril met ge kantelde prisma’s in het glas, waarmee de kijklijn van de tandarts wordt beïnvloed. De bril zorgt ervoor dat de specialist de nek minder ver hoeft te buigen om toch volledig te focussen op de plekken waar hij zijn ‘kabouterchirurgie’ moet verrichten.

Met een groep van dertien tandartsen met nek- en schouderklachten ging Wouters naar de optometrist. ,,We hebben gezocht naar de absolute top van Nederland”, zegt hij. Zo belandde hij bij onder anderen Jongsma Optiek in Zaandam, waar de nieuwe prismabril werd aangemeten.

Volgens Wouters is bij twaalf van de dertien een afname van de bewegingsbeperking gemeten. Vijf van hen zijn zelfs klachtenvrij. “Dat had ik niet verwacht”, zegt Wouters; ,,Ik vermoedde wel dat er een afname van de klachten zou zijn, maar niet dat ze volledig zou den verdwijnen.” Wouters denkt dat ook mensen die niet blind kunnen typen, geholpen zullen zijn met zijn uitvinding.

Tandarts Goedendorp bejubelt de nieuwe bril. ,,Het resultaat is ongelooflijk. Binnen een week kon ik weer pijnvrij functioneren. Ik ben nog niet klachtenvrij, maar ik ga weer fluitend naar mijn praktijk. ik moet dit fantastische vak nog twaalf jaar uitoefenen, maar eerlijk gezegd had ik de hoop al opgegeven dat ik die tijd vol te maken. In één woord fantastisch.”

De nieuwe prismabril, te zien op www.optergo.nl, wordt momenteel in Zweden gemaakt. Een klein aantal optometristen in Nederland wordt getraind op het aanmeten van de tandartsenbril. Volgens Wouters is de bril vanaf ongeveer duizend euro ver krijgbaar.

Lees ook:Maxima gaat weer shoppen
Lees ook:De Arbobalans 2006: arbeidsomstandigheden over het algemeen gunstig in Nederland
Lees ook:Veel vragen over werken bij hitte
Lees ook:Wat is zwaar in zwaar werk?
Lees ook:Stress en RSI

Eén reactie op “Tandartsen en bananen groeien krom. Alleen van tandartsen is bekend waarom: een prisma oplossing

  1. Fred Akkerma

    Er zijn ongetwijfeld zat vergelijkbare beroepsgroepen. Acceptatie door de ziektekostenverzekeraars wordt bevorderd door een standaardbril en het verhaal niet te veel te focussen op tandartsen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.