Veel vragen over werken bij hitte

De Arbeidsinspectie heeft de afgelopen vier weken 574 vragen en 71 klachten over het werken bij hitte gekregen. Ruim de helft van die klachten kwam de afgelopen week binnen. In ruim eenderde gevallen was de problematiek dusdanig ernstig dat de Arbeidsinspectie er meteen een inspecteur op af heeft gestuurd.

De klachten kwamen onder meer van winkelpersoneel dat alleen in de pauze mocht drinken. Water uit de watercoolers in de winkel was volgens de werkgever alleen voor klanten bestemd. In een ander bedrijf hadden werknemers op de werkvloer geen ventilator, maar kantoorpersoneel wel, meldt het Algemeen Dagblad.

Hoger ziekteverzuim
Ondertussen is onder arbodiensten een strijd losgebarsten over de vraag of het warme weer nou wel of niet leidt tot een hoger ziekteverzuim. Verzuimbestrijder Arbo Unie meldde woensdag dat het ziekteverzuim door het bijzonder warme weer 7,5 procent hoger ligt dan normaal om deze tijd van het jaar. Ook tijdens de eerste hittegolf van deze zomer meldden meer mensen zich ziek.

Het zijn vaker ouderen en zwaardere mensen die klachten krijgen. Ook melden zich meer personen met suikerziekte en zwangere vrouwen ziek.

Er wordt vooral geklaagd over vermoeidheid en concentratieproblemen. Bovendien slapen veel mensen slecht doordat het ‘s avonds nog erg warm is.

Ook Hudson Human Capital Solutions meldde woensdag een hoger ziekteverzuim te meten bij de 900 bedrijven waarvoor zij de ziekmeldingen registreert. Het verzuim zou zelfs tien procent hoger liggen dan gebruikelijk.

Arboned daarentegen merkt niets van een verhoogd ziekteverzuim bij hitte. Arboned is de arbodienst van 50.000 werkgevers en registreert het ziektverzuim van 1 miljoen werknemers. Volgens Arboned is het, net als bij de oranjekoorts, een kwestie van goede afspraken maken tussen werkgevers en werknemers. Het gaat dan om zaken als het werktempo en de werktijden aanpassen en bijvoorbeeld petjes tegen de felle zon uitdelen.

Lees ook:ArboNed ziet geen stijging verzuim door hitte
Lees ook:Stress en RSI
Lees ook:Werken bij warm weer?
Lees ook:Promotie op preventie coaching
Lees ook:Muffe kantoorlucht kost vijf miljard euro per jaar

5 reacties op “Veel vragen over werken bij hitte

 1. Frank

  Het koelt nu af dus dit gezeur kan nu ophouden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Aart

  Frank heeft zeker airco op zijn kantoor.

    /   Beantwoorden  / 
 3. jbotario

  vraag: als je ziek en allenstan ouder met 5 jaar oud
  docthers wanner je mag naar buiten ? je mag wel ophalen je kinderen en booschappen en hoe laat?
  alvast bedankt ik weet het niet wat ik moet doen
  vr, groet,
  jbnotario

    /   Beantwoorden  / 
 4. antiezon

  frank moet zijn domme bakkes eens houden zal wel zon kantoorpik zijn die net als iedereen zegt onder de airco hangt…een flikker dus..als je heel de dag buiten werkt is 30 graden echt gene pretje..en wat doet de arbo daar aan!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 5. martijn

  in een slecht geventileerde keuken werken achter de kachel met buiten 36 graden ook geen pretje

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.