Verwijderen asbest nu ook door gewone aannemers: die/wie durft?

Sinds vrijdag is het zover: nu mag ook asbest verwijderd worden door gewone aannemers. Amper een half jaar geleden bleek dat asbestverwijderaars zich niet altijd hielden aan de geldende regels…. en nu zijn ze maar versoepeld. Tja ook een manier om mensen aan de regels te laten voldoen (regeren)… Ik denk die Van Geel durft… Maar wie durft? Van Geel? De aannemers? De slopende medewerker ook?

BRON: Min. SZW
Nieuwe regels voor verwijderen asbest – De regels voor het verwijderen van asbest veranderen per 28 juli 2006. Ook gewone aannemers mogen nu asbest verwijderen als het risico op vrijkomen van asbestvezels laag is. Voor werkzaamheden met hoog risico zijn in het nieuwe Arbobesluit de beschermende maatregelen juist aangescherpt.

Aanleiding voor de wijziging van het Arbobesluit is een Europese richtlijn voor de bescherming van werknemers tegen de gevaren van asbest. In het verleden gold één wettelijke norm voor asbestverwijdering, waarbij ook in minder gevaarlijke situaties vergaande maatregelen verplicht waren.

In het nieuwe Arbobesluit zijn drie risicocategorieën opgenomen voor asbestverwijdering met bijbehorende veiligheidsmaatregelen. Een gecertificeerd bedrijf dat is gespecialiseerd in het inventariseren van asbest stelt vast in welke risicocategorie een klus valt.

Enkele “oude” verplichtingen vervallen bij werkzaamheden waarbij het risico op vrijkomen van asbestvezels laag is. Werk met een laag risico is bijvoorbeeld het zonder breken demonteren van asbest dat nog in een goede staat verkeert. In dit soort gevallen hoeft de asbestverwijdering niet meer te worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, maar mag ook een gewone aannemer de klus doen. Wel moet hij het werk laten uitvoeren door medewerkers die daarvoor zijn opgeleid. Werkzaamheden in de laagste risicocategorie moeten worden gemeld bij de Arbeidsinspectie, maar de verplichting het werk uit te voeren in een hermetisch afgesloten ruimte met aparte luchtdrukregulatie, vervalt. Bij werkzaamheden in de gevaarlijkste categorie zijn in het nieuwe Arbosbesluit de beschermende maatregelen juist iets aangescherpt. Omdat het risico op het vrijkomen van asbestvezels in deze gevallen hoog is moeten extra controles uitgevoerd worden.

Deze nieuwe risicobenadering leidt tot lagere lasten voor bedrijven van 4 miljoen euro per jaar. Daarnaast verminderen de administratieve lasten jaarlijks met zo’n 450 duizend euro.

Lees ook:Gewone aannemer mag ook asbestverwijderen: lekker goedkoop! veilig?
Lees ook:VNG geeft duidelijkheid bij toezicht en handhaving asbestverwijdering
Lees ook:Nieuwe richtlijn voor asbestonderzoek vergt extra handhavers
Lees ook:Zo koopt u de meest geschikte veiligheidsschoenen
Lees ook:Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!

5 reacties op “Verwijderen asbest nu ook door gewone aannemers: die/wie durft?

 1. p

  De asbestregels worden nauwelijks gehandhaafd. Stuur dit bericht door aan je collega’s alsjeblieft.

  http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1458&i=542&t=538#reply_542

  Zoekwoorden:
  handhaving asbestverwijderingsbedrijven asbestverwijdering certificering asbest controle toezicht overheid asbestwetgeving asbestwetten misstanden overtreding overtredingen wangedrag arbeidsomstandigheden arbo asbestverspreiding asbestvervuiling arbeidsomstandigheden

    /   Beantwoorden  / 
 2. p

  Ik probeer een link te maken van het bovengenoemde webadres:

  [url]http://www.prikpagina.nl/read.php?f=1458&i=542&t=538#reply_542[/url]

    /   Beantwoorden  / 
 3. VCA vol proefexamen

  vca proefexamen deze link is misschien wel erg handig voor veilig aan de slag!

  Succes, Hans

    /   Beantwoorden  / 
 4. jessica

  Mooi artikel…Erg goed om te lezen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.