FNV blij met arrest: meer dan 23 kg tillen voortaan taboe

Of de kop klopt met het arrest? In het arrest wordt gesproken over dat "50 en 200 kg wel veel is", maar volgens mij staat er nergens dat 23 de grens is…. MAAR te zwaar, te vaak, gedraaid, te ver, te hoog is wél een risico!

FNV blij met arrest: meer dan 23 kg tillen voortaan taboe  Werkgevers mogen voortaan hun personeel niet meer dan 23 kilo handmatig laten tillen. Doen ze dat wel, dan lopen ze het risico aansprakelijk gesteld te worden voor bijvoorbeeld rugletsel bij een werknemer. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. FNV Bureau Beroepsziekten spreekt van een historische doorbraak. De impact van het arrest is groot, omdat in Nederland naar schatting zo'n 2,6 miljoen werknemers regelmatig zonder hulpstukken meer tillen dan 23 kilo. Aandoeningen van het bewegingsapparaat, waaronder rugklachten door zwaar tillen, zijn verantwoordelijk voor 39 procent van de kosten van arbeidsuitval en werkgerelateerde gezondheidszorg.

De FNV is buitengewoon verheugd over de uitspraak. Wel blijft zij voorstander van opname van een tilnorm in de wet. Dat schept meer duidelijkheid en het voorkomt ook dat individuele werknemers naar de rechter moeten stappen. Die hebben nu wel het arrest van de Hoge Raad als wettelijk geldende ruggesteun. Voor de uitspraak was er niets geregeld over tillen, behalve in enkele cao's zoals die van de bouw en de kinderopvang.

De bal kwam bijna tien jaar geleden aan het rollen. Toen werd een werknemer in een restaurant gevraagd te helpen met het tillen van een zware oven die in het restaurant moest worden geïnstalleerd. Hij tilde de oven van 200 kg met drie collega’s. Enige tijd later kreeg hij rugklachten (hernia, rugoperaties, volledige arbeidsongeschiktheid).

Vervolgens stelde hij de werkgever daarvoor aansprakelijk, die echter weigerde te betalen. De kantonrechter gaf de werknemer gelijk en veroordeelde de werkgever tot vergoeding van de schade. De werkgever ging daarop in hoger beroep en kreeg gelijk van het gerechtshof. Dat vonnis is nu door de Hoge Raad vernietigd.

De Hoge Raad volgt in zijn arrest het advies van de plaatsvervangend procureur-generaal. Die merkte op dat de toelichting op het zogeheten Arbobesluit verwijst naar de NIOSH-formule om te kunnen beoordelen of bepaalde tilsituaties risico’s met zich brengen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. De NIOSH-formule is een uit de VS afkomstige en ook in Nederland reeds veelvuldig gebruikte rekenmethode die uitkomt op een tilnorm van maximaal 23 kg. Met deze uitspraak  stelt de Hoge Raad vast dat er wel degelijk een gezondheidskundige, wetenschappelijk verantwoorde tilnorm bestaat.

Bron: http://www.bbzfnv.nl/nieuws/laatste_nieuws/meer_dan_23_kilo_tillen_taboe.asp

Het arrest van 27 april jl.
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=kenmerken&vrije_tekst=AZ6717 

Lees ook:Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!
Lees ook:Europese inspectieronde over tillen
Lees ook:Gaat nieuwe Arbowet in rook op?
Lees ook:Als veiliger kan dan de wet, moet het veiliger!
Lees ook:Beroepszieke krijgt geld terug

9 reacties op “FNV blij met arrest: meer dan 23 kg tillen voortaan taboe

 1. Henk Hetebrij

  Hoe is dit tillen van maximaal 23 kg geregeld bij bijvoorbeeld het Nationaal Ballet. De meeste danseressen wegen meer dan 23 kg (dat hoop ik tenminste voor ze). Toch worden deze dames vaak hoog opgetild?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob de Heer

  De ballerina’s wegen toch veel niet veel zwaarder dan ….?
  Dan wordt het zwanenMINDER ipv zwanenMEER…

    /   Beantwoorden  / 
 3. A. Verheij

  Jammer dat de discussie nu gaat over wat je tilt (>23 kg) in plaats van hoe er getilt wordt en in welke conditie degene die tilt is.
  Tegenwoordig is overgewicht bij meer de meerderheid van de bouwvakkers ruimschoots aanwezig en dat lijkt me een groter issue dan of er 2 kg minder mag worden getilt.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Edwin Kik

  Ik werk in een fabriek waar ik regelmatig zakken zout van 25kg moet tillen met een draaiende beweging. Het aantal kg per 8 uur kan oplopen tot 2500kg. Meestal is het zo dat je per keer 10 zakken in je handen hebt. Zoals ik het nu lees mag dat eigenlijk niet. Kan iemand mij daar duidelijkheid over brengen???

    /   Beantwoorden  / 
  1. irene

   jij bent wel sterk!!!!
   10 zakker per keer!! WOW!

     /   Beantwoorden  / 
   1. irene

    Ja goed he, grrrrrrrrrrrrrrrr

      /   Beantwoorden  / 
 5. Ronald

  23 kg zou dus betekenen dat je je bankstel, dressoir of wasmachine niet meer thuis bezogd kan krijgen ?

    /   Beantwoorden  / 
 6. dineke

  Vraagje: Als er niet meer dan 23 kg getild mag worden, hoe komt het dan, dat mijn man die tegelzetter is, nu een vloer aan het leggen is met tegels van 28 kg per stuk, terwijl de zakken lijm en cement wel aan voorwaarden voldoen, maar de tegels steeds groter worden. Waarom is daar geen toezicht op?!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.