FNV Bouw pleit voor gezonder schilderwerk

-Campagne 'Ik Doe 't Gezond' voor schilders, werkgevers en opdrachtgevers -

FNV-voorzitter Agnes Jongerius geeft op 19 oktober verflessen aan Rotterdamse schildersleerlingen. Met de gastles start FNV Bouw de arbocampagne 'Ik Doe 't Gezond' voor schilders, werkgevers en opdrachtgevers zoals woningcorporaties. De bond gaat het belang van het gebruik van veilige, watergedragen verf binnenshuis nog eens goed uitleggen. Dat is hard nodig, want ondanks het verbod op binnenschilderwerk met oplosmiddelen blijkt 'foute' verf maar moeilijk uit te bannen.

Schilders spelen nog steeds met hun eigen gezondheid maar ook met die van de volgende generatie, merkt de grootste bouwbond van Nederland. Het gevaar zit in de vluchtige organische stoffen (VOS) zoals het oplosmiddel tolueen. Wie daar vaak mee werkt kan het beruchte Organisch Psycho Syndroom (OPS) oplopen, ook wel  'schildersziekte' genoemd. Oplosmiddelen kunnen ook de vruchtbaarheid aantasten en in de placenta terechtkomen. Baby's van schilders kunnen zo afwijkingen oplopen: zowel ADHD als leerstoornissen komen veel voor bij schilderskinderen. Dat wordt toegeschreven aan de oplosmiddelen die hun ouders binnenkregen.

Volgens de arboregelgeving moet sinds 2000 bij binnenwerk verf met oplosmiddelen vervangen worden door veiliger alternatieven. Zo'n 94 procent van de schilders weet dat, zo blijkt uit een enquete onder 1200 schilders in opdracht van FNV Bouw. Toch worden te veel binnenklussen nog steeds met 'foute' verf uitgevoerd. Want 58 procent van de schilders staat binnen nog altijd in gevaarlijke dampen te schilderen. FNV Bouw vermoedt dat veel schilders dat niet uit zichzelf doen.

"Jonge schilders leren op school dat ze prima met verf op waterbasis kunnen werken," vertelt Mieke van Veldhuizen, bestuurder in de Afbouwsector "Maar op de werkplek leren ze dat helaas weer af." Een deel van de schilders gaat overstag onder druk van collega, werkgever of opdrachtgever. Anderen vinden het lastig om nieuwe technieken aan te leren voor de veiliger verf.

'Verf op waterbasis is lelijk' of 'het droogt niet snel genoeg' of 'zet maar een raam open dan merk je het niet.' Op de werkvloer hoor je verschillende argumenten om toch verf met oplosmiddelen te blijven gebruiken. "Smoesjes." vertelt Van Veldhuizen "Wie zoiets zegt, beseft onvoldoende welke risico's schilders met hun gezondheid nemen. De leerling-schilders moeten leren met die smoezen om te gaan."

Antwoorden op smoezen, informatie en interviews zijn op de website www.fnvbouw.nl/gezond bijeengebracht. FNV Bouw toert de komende maanden langs scholen en werkplekken, ook  opdrachtgevers zoals gemeentes en woningcorporaties worden benaderd. De Arbeidsinspectie steunt de campagne en heeft extra controles op de werkplek aangekondigd in 2008.

Bron: ANP

Lees ook:Schema helpt juiste verf uitzoeken bij binnenshuis schilderen metaal
Lees ook:Ik rem ook voor wegenwerkers
Lees ook:Arbeidsinspectie gaat kappers controleren
Lees ook:28 april de werlddag voor veilig werk: Make decent work a reality
Lees ook:Stigas wint Europese prijs arbo en jongeren

5 reacties op “FNV Bouw pleit voor gezonder schilderwerk

 1. Leo van Rijswijk

  Wat denken jullie van zeefdrukkers die elke dag in de shit staan? V.O.S.registratie gebeurt te weing. Volgens convenant:2001: mogen stoffen zoals Cyclohexanon, Tolueen,
  trichoorethyleen en noem er nog maar een paar op. De oplossing was drukken met U.V. inkten. Heeft iemand wel eens onderzocht wat de inhoud van de monomeren en fotoiniatioren
  zijn op de mens.
  Tijdens het drogen”cueren”komt er een aanzienlijke hoeveelheid ozon vrij en
  volgens mij is dit niet helemaal “KEMA”
  Bescherming is noodzakelijk maar is in de meeste bedrijven geen prioriteit.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ronald Hoevers

  Beste Leo,
  De Grafimedia branche is wel druk bezig geweest afgelopen jaren, blijkbaar heeft het niet alle werkvloeren van GrafimediaNederland voldoende bereikt.
  Op http://www.arbografimedia.nl zijn veel hulpmiddelen voor werkgevers en werknemers te vinden.
  Tip voor Leo: wordt Preventiemedewerker en probeer het verschil (mede) te maken!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Schilder Marcel

  Ik ben als schilder toch wel blij met dit soort initiatieven. Ik probeer toch op mijn gezondheid te letten. Vooral bij schilderwerk moet je uitkijken dat je niet de verkeerde middelen gaat gebruiken. Tegenwoordig is voor buiten schilderwerk al niet meer de verf te verkrijgen die super snel drogen dus dit is al positief.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.