Waarom rokers minder presteren…

Rokende werknemers lijken slechter te presteren dan hun niet-rokende collega's, zo blijkt uit onderzoek van Fortis Bank onder de eigen werknemers. Maar hoe dat komt, dat weet nog niemand….. Het eigen onderzoek van Fortis laat zien dat er een negatief verband bestaat tussen roken en de kwaliteit van het werk, want rokers presteren bij Fortis Bank minder goed dan niet-rokers. Het onderzoek was in eerste instantie bedoeld om het effect op de verzuimcijfers te meten, maar een oplettende stagiair zag ook opvallende correlatie met de verschillende individuele bonussen van rokende en niet-rokende medewerkers!

Waarom rokers minder presteren
Het is pas de eerste sinds de lunch hoor', zegt de jonge vrouw in spijkerbroek. Met een sigaret tussen haar lippen geklemd wroet ze in haar schoudertas, op zoek naar een vuurtje. ‘Ik rook er sowieso hooguit maar vier op een dag', zegt ze. ‘Dat valt dus heel erg mee.' Ze is niet de enige die een rookpauze heeft ingelast. Naast haar gaat de deur van het kantoor van de Fortis Bank open en dicht; en zo staan om half drie 's middags uiteindelijk zes van de vijfenveertig werknemers in de Amsterdamse binnenstad in het zonnetje een ‘frisse neus' te halen. Niemand maakt zich zorgen over de invloed van zijn verslaving op zijn werk. ‘Het is juist goed af en toe even achter je scherm weg te kunnen', zegt de een. ‘Rokers zijn juist socialer, want wij weten veel meer van onze collega's', probeert een ander. Schuldig over die paar rookpauzes op een dag voelen ze zich niet: ‘Het gaat er toch om wat je in de tussentijd presteert?'

Onderzoek van hun eigen werkgever laat evenwel zien dat er wel degelijk een negatief verband bestaat tussen roken en de kwaliteit van het werk, want rokers presteren bij Fortis Bank minder goed dan niet-rokers. Vanaf 2006 heeft de interne arbodienst van de bank de levensstijlkenmerken van ruim vijfduizend medewerkers in kaart gebracht. Hoewel in eerste instantie bedoeld om de invloed hiervan op de verzuimcijfers te onderzoeken, legde een oplettende stagiair de data ook naast de individuele bonusbeoordelingen van de deelnemers. En daaruit bleek een opvallende correlatie: hoe meer de medewerker rookt, hoe slechter de bonusbeoordeling uitpakt. ‘Die beoordeling wordt uitgedrukt in een cijfer van een tot zeven', legt bedrijfsarts Paul Koenders van Fortis Bank uit …

Het gehele artikel is te vinden op intermediair.nl

Lees ook:Arbowetaanpassing om kans huilbaby’s te verkleinen? Een mes dat snijdt aan twee kanten!
Lees ook:Arbodienstbranche weer in beweging
Lees ook:Werknemers steeds minder tevreden over arbeidsomstandigheden
Lees ook:Zwangere vrouwen moeten minder werken
Lees ook:Overwerkte Afrikanen hebben geen energie voor seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.