Bevlogenheid goed medicijn tegen stress

De werkdruk van hoogopgeleide werknemers is vaak groot, en velen van hen vinden het dan ook hoognodig dat de werkgever daar iets aan doet, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS.  De beste maatregel tegen de negatieve gevolgen van werkdruk, zo laat weer een ander recent onderzoek zien, van TNO, is het stimuleren van bevlogenheid in het werk.

Bedrijven en instellingen kunnen de ‘geestesgesteldheid’ van hun werknemers verbeteren door hun gevarieerd, niet te simpel en zelfstandig werk aan te bieden, en hun steun te geven waar nodig, schrijft TNO-onderzoeker Peter Smulders. Wie plezier heeft in zijn werk en de tijd vergeet, maakt bovendien langere werkweken en is productiever.
Ondanks alles gaat de Nederlandse werknemer meestal met plezier naar zijn werk. 87 Procent heeft ‘regelmatig of vaker’ een gevoel van bevlogenheid. TNO-onderzoeker Smulders heeft daarvoor wel een verklaring: ‘De laatste tien jaar wordt meer van werknemers gevraagd, maar ze zijn ook zelfstandiger in hun werk, zowel inhoudelijk als in de mogelijkheden hun tijd in te delen. Flexibele werktijden helpen soms ook.’
Financiële en zakelijke dienstverleners behoren volgens het NEA-rapport tot degenen die veel overwerken. Ze doen ruim vijfenhalf uur onbetaald overwerk op een gemiddelde werkweek van 33 uur. Terwijl juist veel van deze werknemers, zoals boekhouders, analisten en verzekeringsagenten, maar matig bevlogen zeggen te zijn. Toch klagen ze niet bovenmatig. ‘Dat komt doordat hun arbeidsomstandigheden goed zijn’, reageert Smulders. ‘Ze zijn meer gaan verdienen, hebben zelfstandig en inhoudelijk interessant werk.’ Dat de bevlogenheid er niet af spat, hoeft volgens hem geen ramp te zijn. ‘Je hoeft niet per se heel gelukkig in je werk te voelen, om toch tevreden te zijn.’

 

Datum | woensdag 9 mei 2007
Auteur | Maaike Bos
http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=792833

Lees ook:Snotteren op werk kost vermogen
Lees ook:Vermindering werkdruk in plaats van meer geld bij CAO KLM
Lees ook:Nieuwe SZW-website over nieuwe Arbowet: www.arbonieuwestijl.nl
Lees ook:Werkgevers laks zonder arboregels?
Lees ook:De Arbobalans 2006: arbeidsomstandigheden over het algemeen gunstig in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.