Boerenslaaf krijgt kwart miljoen euro

SOMEREN – Hans van de R., die jarenlang als een boerenslaaf is mishandeld door boer Wimke van H. uit het Brabantse Someren-Heide, krijgt 250.000 euro schadevergoeding. De boerenknecht die moest slapen tussen het vee, werd bedreigd met een pistool en geslagen met houten stokken en ijzeren pijpen, krijgt daarmee voor het eerst een geldbedrag toegekend voor zijn leed. Het gerechtshof in Den Bosch is van oordeel dat boer Wimke zijn knecht niet alleen lichamelijk en geestelijk mishandelde, maar ook acht jaar lang niet uitbetaalde. Zelfs de wao-uitkering, die door de mishandelingen noodzakelijk werd, stak hij in eigen zak.

door Jouke Schaafsma
Met de uitspraak lijkt het einde in zicht van een al vijftien jaar slepende, zeer geruchtmakende zaak die het Brabantse dorp lange tijd in zijn greep heeft gehouden. Zo werd boer Wimke ook verdacht van vergiftiging van vee en diefstal.

Hans van de R. vluchtte in 1990 uiteindelijk naar Drenthe. Hij werd een belangrijke, beschermde getuige in de zaak tegen de boer en startte zelf een civiele procedure voor genoegdoening. Na een tijd ondergedoken te hebben gezeten, bouwde hij toch weer een bestaan op. Hij trouwde en werkt nu weer.

" Maar door de mishandelingen, die vooral ook psychisch enorme impact hebben gehad, is Hans niet meer in staat onder een baas te werken", zegt advocaat Frans de Jong van Houkes advocaten uit Emmen.

" Perkjes schoffelen bij de sociale werkplaats in een zeer beschermde omgeving is alles wat voor hem nu nog mogelijk is."

Net na zijn vlucht had Hans snikkend en badend in het zweet bij de politie verklaard: " Eerder durfde ik me niet te verzetten, omdat ik altijd klappen kreeg. Dat gebeurde met stukken hout, ijzer, of met een slang van kunststof. Mijn baas had ook vuurwapens. Op een keer heeft hij voor mijn ogen twee varkens doodgeschoten. 'Dat kan jou ook overkomen als je bij me weggaat' zei hij toen."

Op de boerderij van Van H. is nu beslag gelegd. De advocaat verwacht dat Hans van de R. volgende week zijn geld krijgt. Zo niet, dan wordt de boerderij per opbod verkocht. Van H. mag nog in cassatie bij de Hoge Raad, maar moet al wel betalen.

BRON: http://www.telegraaf.nl/binnenland/63923261/Boerenslaaf_krijgt_kwart_miljoen_euro.html

Lees ook:AD: Oud-werknemers eisen schadeclaims van NS
Lees ook:Bond wint zaak voor WAO’er: UWV moet half miljoen betalen
Lees ook:Peru staakt tegen slechte arbeidsomstandigheden mijnwerkers
Lees ook:Beroepszieke krijgt geld terug
Lees ook:Toekomst Giebels in gevaar door hoge boete

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.