Laat werknemers zelf roosteren

Nee, dit is geen promotie van de jaarlijkse bedrijfsbarbecue maar een manier om de productiviteit van werknemers te verhogen en verzuim te verlagen. In zweden werken inmiddels 200.000 mensen volgens het principe van zelf roosteren. Bij zelf roosteren ontwerpen werknemers het eigen rooster langs hun voorkeuren, eisen en wensen aan de arbeidstijden en het combineren van werk en privé. Er is sprake van zeggenschap over de eigen arbeidstijden. In Scandinavië werkt men al sinds 1993 met Zelfroosteren. Werknemers kiezen de uren waarop zíj willen werken, waarna deze uren automatisch gematcht worden met de door de organisatie vastgestelde bezettingseisen. Zo ontstaat een ideale combinatie tussen bedrijfsbelangen en wensen van werknemers.
Bij het Nederlands centrum voor sociale innovatie (NCSI) staat het onderwerp hoog op de agenda en is zelfs een startnotitie geschreven over dit onderwerp. Daar kwamen recentelijk liefst negen Zweedse economen over hun ervaringen vertellen.
Ook in Nederland, bij KLM en de NS, wordt nu ook met het fenomeen geëxperimenteerd. Bij KLM loopt…

…een proef waarbij zestig telefonisten en netwerkbeheerders grotendeels zelf mogen bepalen op welke uren ze aan de slag gaan. De luchtvaartmaatschappij geeft aan op welke tijdstippen ze werknemers nodig heeft en vervolgens vullen die het rooster zélf in. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van het Zweedse software-programma Time Care, waarmee in het land van herkomst goede resultaten zijn geboekt.

Hopelijk kan deze aanstaande trend aansluiten bij de toenemende wens van werknemers om privé en werk te combineren en om de krapte aan personeel voor werkgevers enigszins op te lossen.

In januari wordt over het onderwerp zelfs een congres georganiseerd door RPMS.

Een uitgebreider artikel hierover stond in Trouw.

Lees ook:Minder regels nieuwe Arbeidstijdenwet
Lees ook:Zo koopt u de meest geschikte veiligheidsschoenen
Lees ook:Nachtwerk en borstkanker: een oorzakelijk verband?
Lees ook:FNV: Machineveiligheid in metaalsector onvoldoende
Lees ook:Stigas wint Europese prijs arbo en jongeren

2 reacties op “Laat werknemers zelf roosteren

 1. CIAcia

  CIA

  “Boris Korczak was a CIA Agent in the 1970′s. He was a double agent infiltrated the KGB for the United States. He was exposed by an American official, had to flee for his life yet the CIA turned it’s back on him refusing him any help. Their hope was that the KGB would kill him.”

  Boris Korczak Ex Double Agent

  http://www.boriskorczak.com

    /   Beantwoorden  / 
 2. Annoncesgratuites

  Annonces gratuites

  “Retrouvez sur ce site les petites annonces gratuites animaux, les annonces gratuites auto et annonces moto. PasseTonAnnonce c’est aussi des milliers de petites annonces immobilier pour trouver un appartement a louer facilement ! Toutes ces annonces gratuites sont publiées imméditament parmis des milliers de petites annonces gratuites classées. ”

  Petites Annonces gratuites, Petites annonces

  http://www.topdil.fr

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.