Celstraf en boetes in zaak-Amercentrale

De rechtbank in Breda heeft woensdag een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en hoge geldboetes opgelegd aan bouwers van de steiger in de Amercentrale in Geertruidenberg. Bij het instorten van die 77 meter hoge steiger in september 2003 kwamen vijf mensen om het leven.

De zwaarste straf is voor het 34- jarige hoofd van de ontwerpafdeling van de Belgische steigerbouwer Albuko. De rechtbank veroordeelde hem tot een jaar onvoorwaardelijke celstraf omdat hij onvolledige bouwtekeningen heeft gemaakt, geen stabiliteitsberekeningen heeft uitgevoerd en zelfs niet in actie kwam toen hij met eigen ogen zag dat de steigerpijpen gevaarlijk doorbogen.

De ontwerper, die zijn tekeningen destijds op weinig meer dan een kladblaadje maakte, is niet voor de rechtbank verschenen om het ongeval toe te lichten. Dat wordt hem door de rechter extra aangerekend.

Zijn werkgever Albuko NV uit het Vlaamse Wijnegem krijgt een geldboete van ruim 450 duizend euro. Al tijdens de bouw van de steiger zijn volgens de rechtbank gebreken ontstaan en is afgeweken van de tekening. Bovendien vreest de rechtbank dat Albuko weinig van het ongeval heeft geleerd. Het bedrijf heeft geen inzicht gegeven in de gang van zaken ten tijde van het ongeval en evenmin in wat later is veranderd.

Ook de Rotterdamse steigerbouwer Hertel BV, een zusterbedrijf van Albuko dat de bouw had aangenomen, is bestraft. Voor ‘hoogst onvoorzichtig, nalatig en ondeskundig handelen’ kreeg dit bedrijf een geldboete van 300 duizend euro. Het Openbaar Ministerie had anderhalve ton méér geëist, maar Hertel heeft haar interne procedures wel gewijzigd en speelde volgens de rechtbank een kleinere rol in het fatale ongeluk.

Een derde schuldige is hoofdaannemer CMI Energy Services uit Bergen op Zoom. Dit bedrijf had als professioneel gebruiker van steigers het ontwerp op volledigheid moeten controleren en de steiger bij oplevering beter moeten inspecteren, vindt de rechtbank. De door het OM geëiste boete werd meer dan verdubbeld tot 100 duizend euro.

Bron: Volkskrant

Lees ook:Celstraf en boetes geëist tegen steigerbouwers
Lees ook:Arbeidsinspectie kraakt ontwerp steiger Amercentrale
Lees ook:Essent schikt met OM over steigerongeval Amercentrale 2003
Lees ook:Gaat nieuwe Arbowet in rook op?
Lees ook:CBS: Bijna 3 miljoen verzuimcontacten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.