Aanbevelingen Onderzoeksraad Veiligheid slecht opgevolgd

Het aantal ongevallen op het spoor kan nog verder omlaag als de overheid sneller aan de slag gaat met aanbevelingen. De afgelopen jaren hebben zich onnodig ongevallen voorgedaan omdat oplossingen voor gevaarlijke situaties te lang op zich lieten wachten. Dat blijkt uit een rapport dat de SP heeft opgesteld en dat donderdag werd gepresenteerd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) stelt dat inmiddels vooruitgang wordt geboekt op dit terrein. "Maar het kan en moet altijd beter", aldus de minister.

Onderzoek
Het Tweede Kamerlid Emile Roemer van de SP deed onderzoek naar negen ongevallen op het spoor in de periode 1996-2004. Hij heeft de aanbevelingen van onafhankelijke deskundigen geanalyseerd en schreef op welke acties vervolgens wel of niet ondernomen werden door de overheid en andere betrokken partijen.
"De aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid worden regelmatig niet, slecht of laat opgevolgd", stelt Roemer. "Dit is een hele kwalijke zaak waar acuut iets aan moet veranderen. De Onderzoeksraad moet echt serieus worden genomen. Als dat eerder was gebeurd, hadden ongelukken zoals in maart bij Amsterdam Muiderpoort en bij de spoorwegovergang bij Voorst voorkomen kunnen worden".

Informeren
Eurlings zegde toe dat hij de Kamer zal informeren over de voortgang met de veiligheid op deze plekken. Met name het geval-Voorst is volgens Roemer schrijnend. Op 16 juni 2000 kwam een gezin van drie personen om het leven door een botsing op een spoorwegovergang in dit dorp. De overgang stond al jaren bekend als gevaarlijk, maar de gemeente en spoorbeheerder ProRail konden het niet eens worden over een oplossing.
Op 27 februari 2003 kwam het rapport over de zaak uit. Daarin stond dat de minister van Verkeer ervoor moest zorgen dat onveilige spoorwegovergangen snel zouden moeten worden vervangen door veiliger exemplaren. Dat gebeurde op veel plekken in het land, maar niet in Voorst. Sinds het verschijnen van het rapport deden zich daar nog drie ongevallen voor, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Lees ook:21.000 Nederlanders dood door slecht milieu
Lees ook:Geen enkel effect UMTS-straling op gezondheid
Lees ook:Te lange werktijden bij onderdelen politie
Lees ook:Arbeidsinspectie kraakt ontwerp steiger Amercentrale
Lees ook:De week van het vallend materiaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.