Categorie: "Arbeidsinspectie"

Boete voor lange werktijden

Het bedrijf dat de veren over de Bergsche Maas beheert, heeft een boete gekregen van 6000 euro van de Arbeidsinspectie. Swets ODV zette zijn schippers soms meer dan twaalf uur per dag in. Ook kwam het voor dat personeel een werkweek draaide van ruim 60 uur of structurreel meer dan 48 uur werkte. "We hebben missers gemaakt", erkent directeur Jan de Vries. "Maar de problemen zijn opgelost."

Arbeidsinspectie: Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe

De arbeidsinspectie komt vandaag (5 december!) met het bericht dat ze harder gaan optreden waar het moet en zachter waar het kan… Is de timing van het bericht nu dubieus of perfect met al die Pieten in het land? "… Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!… ".  Er staat niet bij wanneer je mee naar Spanje moet .

Arbeidsinspectie 2008-2011: Hard waar het moet, zacht waar het kan
De Arbeidsinspectie gaat de komende jaren vooral controleren in sectoren en bedrijven met relatief gevaarlijk werk en een grote kans op ongevallen. Bedrijven en sectoren die zich minder (dan gemiddeld) houden aan wettelijke regels op het gebied van werk- en rusttijden, vreemdelingenarbeid en minimumloon, zal de Arbeidsinspectie scherp in de gaten houden. Daarentegen laat de Arbeidsinspectie veilige en bonafide werkgevers en sectoren zoveel mogelijk met rust. Zij krijgen niet te maken met onnodige inspectielasten. ‘Hard waar het moet en zacht waar het kan’, is de centrale boodschap in het Jaarplan 2008 en de Meerjarenstrategie 2008-2011 van de Arbeidsinspectie die minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Rechter verplicht roetfilter in sorteerhal

De Arbeidsinspectie ziet sinds begin dit jaar extra toe op het gebruik van roetfilters op machines die in hallen en loodsen rondrijden.  De Arbeidsinspectie eiste vorig jaar dat het Westervoortse bedrijf Putman, actief op het gebied van recycling van bouw- en wegenbouwmaterialen, een shovel en een kraan van een roetfilter voorziet. De machines werden gebruikt in een grote sorteerhal. De onderneming tekende bezwaar aan. Op 8 november was de uitspraak van de Rechtbank in Arnhem. De rechter vond dat de eis van de arbeidsinspectie "in alle redelijkheid" was. De argumenten van de ondernemer, dat hij volgend jaar nieuwe machines zou hebben en hij al meerdere maatrgelen trof, zoals ventilatie en een mistscherm, deden daar niets aan af.

Meer aandacht nodig risico`s bij incidenten met gevaarlijke stoffen

De chemische industrie moet meer aandacht besteden aan de risico’s voor werknemers bij het bedwingen van incidenten met gevaarlijke stoffen. In een derde van 31 onderzochte gevallen lopen zij nu risico’s, blijkt uit een rapportage van de Arbeidsinspectie. Soms zijn er bijvoorbeeld meer mensen in de buurt van het ongeluk dan strikt noodzakelijk. Bedrijven moeten volgens de Arbeidsinspectie vooraf beter inschatten welke risico’s de werknemers lopen die lekkages van gevaarlijke stoffen moeten onderzoeken, het lek moeten dichten of de stoffen moeten opruimen, zodat ze extra beschermende maatregelen kunnen nemen.

Dak-ankerpunt persoonlijk beschermingsmiddel of bouwproduct?

Een dak-ankerpunt voor valbeveiliging is geen persoonlijk beschermingsmiddel. Het is een bouwproduct en moet dus voldoen aan de Bouwproductenrichtlijn. Dat stelt de Arbeids-inspectie in het slepende conflict tussen concurrenten Kedge en Latchways. De arbeidsinspectie doet haar uitspraak op verzoek van de rechtbank Den Haag, waar dak-ankerproducenten Kedge en Latchways hun conflict uitvechten.

Werk stratenmakers vaak ongezond

Stratenmakers werken te vaak op een onnodig ongezonde of gevaarlijke manier. Bij controles van de Arbeidsinspectie blijkt in de helft van de gevallen iets mis te zijn. Stratenmakers tillen te zwaar, ademen kankerverwekkend kwartsstof in of lopen risico aangereden te worden door langskomend verkeer.  De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar ruim 380 locaties waar stratenmakers aan het werk waren. Bijna 240 keer eisten de inspecteurs verbeteringen, bijvoorbeeld omdat de stratenmakers zwaarder tilden dan mag (25 kilo).  luister naar item op de radio1, of kijk naar item op NOS Journaal

Boetes aannemers voor ongeval bouwlift Assen

De arbeidsinspectie legt aannemers die betrokken waren bij het ongeluk met een bouwlift in Assen boetes op. Op 26 april van dit jaar raakten drie bouwvakkers bij dat ongeluk gewond, van wie twee ernstig. De arbeidsinspectie is geruime tijd bezig geweest met de vraag welke werkgever verantwoordelijk was. De conclusie is dat de hoofdaannemer fikse steken heeft laten vallen.

Helaas blijven echter regelmatig steigers instorten zoals afgelopen week… 07-11 – Bouwvakkers_gewond_na_instorten_steiger

Essent schikt met OM over steigerongeval Amercentrale 2003

Energiebedrijf Essent heeft met justitie een schikking getroffen voor het steigerongeluk in de Amercentrale in 2003. Tijdens onderhoud aan een ketel in de centrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg stortte een 65 meter hoge steiger in. Daarbij kwamen vijf schoonmakers om het leven en raakten er drie zwaargewond. Essent betaalt 50.000 euro en daarmee is de zaak afgedaan, maakte het Openbaar Ministerie in Breda bekend. Luister naar de toelichting van Essent (NOS radio).

Arbeidsinspectie gaat kappers controleren

Vandaag maakte de Arbeidsinspectie bekend dat ze de komende maanden tot februari 2008 jaar zo'n duizend kappers gaat controleren op het gebruik (in plaats van beschikbaarheid!) van hulpmiddelen om RSI te voorkomen. Naast RSI schenkt men ook aandacht aan chemische middelen die huidklachten kunnen veroorzaken. Bijzonder en goed vind ik dat men ook een kijkje gaat nemen bij de kappersopleidingen.

Arbeidsinspectie controleert 600 keer vakantiewerk

De Arbeidsinspectie controleert de komende zomermaanden bij ruim zeshonderd bedrijven of jonge vakantiekrachten wel onder veilige omstandigheden werken. Zij doet dat vooral in de detailhandel, landbouw en horeca waar traditioneel veel jongeren zomers wat bijverdienen. Dat heeft de zij woensdag aangekondigd. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken wil weten of werkgevers wel voldoende letten op de werkende kinderen en jongeren. Die lopen meer risico's dan oudere werknemers, omdat ze vaak onervaren en speels zijn. Daarom mogen ze ook bepaald, vooral gevaarlijk en zwaar lichamelijk werk niet doen.