Liever toch stalen neuzen in veiligheidsschoen?

Vandaag gespot op internet (de publicatiedatum en representativiteit van de test is mij onbekend, wel interessant):

KLM Health Services test veiligheidsschoenen — In opdracht van KLM Health Services is door een onafhankelijk Nederlands onderzoeksinstituut een vergelijkend onderzoek uitgevoerd tussen veiligheidsschoenen met stalen neuzen en veiligheidsschoenen met kunststof neuzen. Het onderzoek betrof het testen van de weerstand tegen indrukking bij het overrijden door een heftruck.
Monsters
Voor het onderzoek zijn monsters gebruikt van verschillende merken en typen veiligheidsschoenen.
Onderzoek
Om de weerstand te bepalen is een heftruck gebruikt met een gewicht van 3.500 kg waarbij de neus van de veiligheidsschoen direct voor één van de voorwielen is geplaatst. In de neuzen van alle schoenen is klei gestopt. Daarmee kan worden gemeten hoeveel de schoen wordt ingedrukt. De ruimte die overblijft bij indrukking, of invering, wordt uitgedrukt in resthoogte.
Resultaten
Uit deze oriënteerde proef blijkt dat bij de stalen neus de resthoogte hoger is dan bij de kunststof neuzen, dat wil zeggen dat de indrukking bij de stalen neuzen minder is dan bij de kunststof neuzen.

Monster

Type

Type neus

Resthoogte kleimonster [mm]

A

S2

Kunststof

6

B

S3

Kunststof

7

C

S3

Kunststof

6

D

S3

metaal

14

Conclusie
Ondanks het feit dat ook de veiligheidsschoenen met kunststofneuzen voldoen aan de gestelde eisen in de norm NEN-EN 345 blijkt in de praktijk dat kunststofneuzen belangrijk minder bescherming te bieden dan de schoenen met stalen neuzen. De vraag kan worden gesteld of de gehanteerde beproevingsmethoden in de genoemde NEN norm wel voldoende gericht zijn op de dagelijkse praktijk.

Meer informatie
http://www.klmhealthservices.nl/TestVeiligheidsschoenen.html

Lees ook:Zo koopt u de meest geschikte veiligheidsschoenen
Lees ook:Minister Donner: MAC-waarde houtstof niet omlaag
Lees ook:Nieuwe OHSAS 18001 in Nederlands vertaald
Lees ook:Heftruckongevallen in 2006: 182 waarvan 4 dodelijk
Lees ook:Winnaars Goede Praktijken competitie: Vertil je niet!

5 reacties op “Liever toch stalen neuzen in veiligheidsschoen?

 1. Valentijn Twisk

  Wellicht niet helemaal een fabeltje,
  maar ook niet geheel naar het rijk der Fabelen te verwijzen, het volgende :

  * Kunststof geneusde schoenen veren mee/terug bij niet-maximale belasting.
  * Staal-geneusde schoenen ‘geven in’, met andere woorden, uit bovenstaand voorbeeld wordt 3500 Kg. max gesteld, het kán zomaar zijn dat bij schuin aanrijden, iets hoger gewicht, andere gewichtsverdeling, schoenen met stalen neuzen de voet zodanig beknellen, dat nog alleen uit- of afsnijden door de reddings- en/of medische teams overblijft.
  Denk aan het uit-snijlansen/zagen bij een bekneld autowrak……

  Tip uit de praktijk: neem in overweging welk zwaar rijdend/rollend materieel in uw bedrijf aanwezig is, inventariseer gewichten en kies dan per risico-groep uit Stalen-, Kunstof- of geperst karton schoenen……
  Valentijn Twisk, OR-Voorzitter
  Bertus Distributie.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hans van Slooten

  Als ik puur naar de resultaten van het onderzoek kijk dan concludeer ik dat de resthoogte bij de kunststofneuzen bedroevend laag is (6 mm). Zeker in vergelijking met de stalen neus die 14 mm over houdt. Natuurlijk kun je dan discussiëren wat de gevolgen zijn van een andere gewichtsverdeling of bij schuin aanrijden. Feit blijft echter dat je tenen plat zijn als er een heftruck van 3500 kg recht over je kunststofneus heen rijdt,. Ik zou het daarom ook logischer vinden om te kiezen voor de ‘’extra risico’s’’ die de stalen neus met zich meebrengt. De kans dat er met een stalen neus meer van je tenen overblijft, is nog altijd groter dan bij de kunststofneus. Overigens heet de huidige norm ISO 20345. Dit vraagt om verdere reacties.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Arno

  Hoe zit dit dan met composiet veiligheids neuzen. Hier ben ik wel benieuwd naar gezien het feit dat steeds meer nieuwe schoenen uitkomen met dit lichtere materiaal.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Franka

  Composiet neuzen zijn met name ontwikkelt voor een omgeving waar bijvoorbeeld met detectiepoortjes wordt gewerkt. Dan zijn veiligheidsschoenen met een stalen neus minder geschikt, door de inzet van een composietneus gaat de detectiepoort niet af.
  Voor werken met heftrucks zou ik voor veiligheidsschoenen met een stalen neus kiezen. Ze vallen voor de wet in dezelfde veiligheidscategorie, maar staal is beter. Zie voor een uitgebreide informatie van veiligheidsklassen: http://www.de-veiligheidsschoenen-winkel.nl

    /   Beantwoorden  / 
 5. Wim Werkschoen

  Volgens de Europese normering EN ISO 20345 moeten veiligheidsschoenen aan dezelfde normen voldoen dus zou een neus van staal of kunststof niet uit moeten maken. Maar mogelijk bieden stalen neuzen dus meer bescherming dan dat de norm stelt?

  Voordeel van kunststof is wel dat het terug veert nadat het ingedrukt is. Dit is bij staal niet het geval waardoor de voet eerder klem blijft zitten in de schoen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.