De ‘ArboKoppen’ van 22 december tot 8 januari

Ter compensatie van mijn afwezigheid afgelopen weken: de 'arbo-koppensneller' met alle relevante arbo-berichten in 50 woorden, van eind december tot begin januari… 

  
Outsourcen? Homesourcen is de nieuwe trend
Het nieuwste callcenter van Nederland kent geen afgescheiden werkplekken met honderden telefonistes. De medewerkers van Calliber zitten thuis achter de telefoon. Z24 sprak met oprichter Marianne Sturman. De telefoniste van de helpdesk van de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Jetblue zit niet op kantoor en ze is ook geen Indiase in Bangelore. Duizenden huisvrouwen in Amerika handelen de klachten over zoekgeraakte bagage af vanachter hun keukentafel. In Amerika is 'homesourcing' of 'Homeshoring

Richtlijn NVAB: Jaarlijks preventieve influenzavaccinatie voor personeel in zorgorganisaties
De NVAB, de wetenschappelijke beroepsvereniging van bedrijfsartsen, heeft de richtlijn Influenza, preventie en begeleiding door de bedrijfsarts gepubliceerd. De richtlijn bevat handvatten voor advies aan werkgevers en werknemers over het voorkómen van influenza, het beleid bij een influenza-uitbraak, en het staken of hervatten van het werk door mensen met influenza of influenza-achtige ziektebeelden. Ieder jaar, in de periode dat veel mensen ‘grieperig’ zijn, keert de discussie terug over..

Jorritsma bepleit gedragsprotocol voor omgaan met hulpverleners
VNG-voorzitter mevrouw Jorritsma pleit voor een bejegeningsnorm bij het omgaan met hulpverleners. Deze bejegeningsnorm moet worden vastgelegd in een gedragsprotocol. Zij deed haar uitspraken naar aanleiding van de rellen tijdens de jaarwisseling. Jorritsma sluit hiermee aan bij het actieprogramma ‘Veilige publieke taak’. Dit actieprogramma is door de VNG samen met het ministerie van BZK opgezet om de agressie en het geweld tegen werknemers met een publieke taak terug te dringen. Enkele…

Gemeenten: Actie tegen rellen
Gemeenten accepteren het niet langer dat mensen het normaal vinden om tijdens de jaarwisseling en andere festiviteiten agressief te zijn tegen hulpverleners. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) komt daarom met een richtlijn waarin staat hoe moet worden omgegaan met mensen in een publieke functie en welke sancties er volgen als de grens wordt overschreden. Aanleiding daarvoor zijn de vele incidenten rond oud en nieuw waarbij politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel…

Politie assisteert bij bedrijfsongeval
De politie heeft donderdagmiddag omstreeks 15:50 uur assistentie verleend bij een ongeval in een bedrijf aan de Molenveldstraat. Bij het ongeval is een 55-jarige man uit Weert gewond geraakt. Door nog onbekende oorzaak raakte de man met beide armen bekneld in een machine. Hij is met armletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Ophef over geweld tegen hulpverleners
In politiek Den Haag en daarbuiten heerst verontwaardiging over het feit dat mensen tijdens de jaarwisseling geweld hebben gebruikt tegen politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken noemt de agressie tegen hulpverleners „schandalig.” „Dat zijn nota bene mensen die voor de veiligheid van ons allemaal proberen te zorgen”, liet ze woensdag in een reactie op de vele incidenten weten. De bewindsvrouw hoopt dat de daders kunnen worden gepakt…

Nederland zoekt nieuwe baan in 2008: zoektocht naar hoger salaris en betere werksfeer
Een nieuwe baan staat hoog op de prioriteitenlijst van 2008. Uit onderzoek van www.werksite.nl blijkt dat maar liefst 94 procent van de bezoekers op zoek gaat naar een andere werkgever. Van alle respondenten werkt één op de drie nog geen jaar bij zijn huidige baas. Hoger salaris gewenst – Belangrijkste redenen om een nieuwe baan te zoeken blijkt een hoger salaris (24%), minder stress (16%) en meer verantwoordelijkheid (12%). Onder de 2.000 respondenten werd ook opvallend vaak geantwoord dat…

Vierde Europese enquête naar de arbeidsomstandigheden
De enquêtes van de Stichting naar de Europese arbeidsomstandigheden, die om de vijf jaar worden gehouden, geven sinds 1991-92 een uniek inzicht in de kwaliteit van de arbeid. Voor deze vierde enquête werden eind 2005 interviews gehouden met zo’n 30 000 werkenden in 31 landen (de 25 lidstaten van de EU, de twee toetredingslanden Bulgarije en Roemenië, alsmede Kroatië, Turkije, Zwitserland en Noorwegen). Het onderzoek dekt een breed scala aan onderwerpen, zoals fysieke risico’s, werktijden, werk..

Nieuwe onvrede onder Brabantse buschauffeurs
Onder de buschauffeurs van Veolia in Midden- en West-Brabant is met het ingaan van de nieuwe dienstregeling en bijbehorende roosters zondag opnieuw gemor ontstaan. Maandag houden de chauffeurs een kleine actie: ze zullen de stads- en streekbussen besturen in fleurige, eigen kledij. Een woordvoerster van een speciaal actiecomité heeft dat zondag gezegd. Het actiecomité is opgericht uit onvrede over de ondernemingsraad die zonder overleg met de achterban akkoord ging met de nieuwe…

Ziekteverzuim: Dure wintersport
Elk jaar komen duizenden werknemers met een blessure terug van de piste. Een kostbare grap Après-ski heeft voor werkgevers een heel andere betekenis: een arsenaal geblesseerde werknemers dat na de wintersportvakantie in de lappenmand zit door een ski-ongeluk. Per 1.000 uur op de lange latten ontstaan gemiddeld 10,1 blessures. Veel meer dan bij het eveneens letselgevoelige zaalvoetbal. Dat scoort 6,3 blessures per 1.000 uur. Niet gek dus dat minstens achtduizend Nederlandse wintersporters…

Reïntegratie: 'Mijn grootste les is dat je vooruit moet kijken'
CDA-politicus Asje van Dijk vocht zichzelf een weg terug in het arbeidsproces en wordt na amputatie van een been weer actief in de provinciale politiek. Asje van Dijk, CDA-leider in Zuid-Holland, boekte met zijn partij op 7 maart 2007 een fikse verkiezingsoverwinning. Voor het eerst sinds jaren werd het CDA weer de grootste in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Twee maanden later vocht Van Dijk (52) in het ziekenhuis voor zijn leven nadat er bij een hartoperatie complicaties waren opgetr…

Enthousiast personeel, maar wel met ’n vlekje
Werknemers met een psychiatrische stoornis zijn niet eng, maar vaak juist erg gemotiveerd en loyaal. Daar wil de stichting Gek op Werk werkgevers van overtuigen. Ruim een vijfde van alle Nederlanders krijgt op een zeker moment in zijn leven een psychische stoornis zoals een fobie of depressie. Die groep – mensen met psychische problemen – is het minst gewild bij werkgevers, blijkt uit onderzoek. ‘Werkgevers zijn vaak bang om mensen met een psychiatrische stoornis aan te nemen. Ze vinden hen…

De stappen naar een rookvrije werkplek
Uw personeel heeft recht op een rookvrije werkplek. Misschien is dat voor sommige werknemers aanleiding om te stoppen met roken. Werkgevers die hen daarbij helpen, profiteren daar zelf ook van. Denk aan een daling van het ziekteverzuim, minder productiviteitsverlies door rookpauzes, geen irritatie tussen rokende en niet-rokende medewerkers. Rookvrije werkplek – Werknemers kunnen een rookvrije werkplek opeisen. Het is uw taak ervoor te zorgen dat iedereen kan werken zonder last te hebben van…

Onveilige parkeerplaatsen aangepakt
Bij de twintig meest onveilige parkeerplaatsen neemt de minister maatregelen die de verlichting ter plekke en het zicht op de geparkeerde voertuigen verbeteren. Voor deze licht- en zichtaanpassingen heeft Eurlings een budget van tien miljoen euro voor de komende twee jaar beschikbaar gesteld. Belangrijk criterium bij het opstellen van de lijst was het aantal meldingen van diefstal van voertuig en lading. Verder is rekening gehouden met de situatie op naastgelegen verzorgingsplaatsen en private..

Ruim 225.000 werklozen in reïntegratieproject
Ruim 225.000 mensen hebben eind juni vorig jaar een door de gemeente aangeboden reïntegratieproject gevolgd. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekendgemaakt. Het doel van reïntegratietrajecten is werklozen snel aan betaald werk te helpen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van scholing, werkervaringsplaatsen en kinderopvang. Eind juni vorig jaar volgden meer vrouwen (125.810) dan mannen (99.290) een reïntegratietraject. Ruim de helft was veertig jaar of oud…

Inspecties nemen veiligheid baanwerkers onder de loep
De Arbeidsinspectie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat inspecteren of baanwerkers die onderhoudswerk doen aan het spoor veilig werken. De inspecteurs controleren of voldoende maatregelen ter voorkoming van het aanrijden van werknemers door een trein. Verder kijken ze naar de regels voor arbeids- en rusttijden, lichamelijke belasting en bescherming tegen (kankerverwekkend) kwartsstof. Tot en met april vinden op 240 locaties inspecties plaats. Het beroep van baanwerker is één van de gev…

CNV Spoorwegen ondersteunt veiligheidsinspectie spooronderhoud
CNV Spoorwegen is blij met de (extra) aandacht die de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Arbeidsinspectie voor de veiligheid spoorwerkers ontwikkelen dit voorjaar. Onderhoud plegen aan het spoor is per slot een zeer gevaarlijk beroep. Maar dit onderhoud zal niet alleen 's nachts moeten gebeuren. Volgens de CNV-bond heeft de rijksoverheid grote achterstand op het spooronderhoud laten ontstaan. Die moet nu worden aangepakt. Dat daarbij baanvakken worden gesloten ter verbetering van de veilig..

De piek van asbestgevallen is nog niet bereikt
Op zijn achtste kreeg beroepsziektenexpert Gert van der Laan een konijnenhok van asbestcement. Dat rotte tenminste niet. Jarenlang werd asbest gebruikt in de bouw en verwerkt in tal van gebruiksvoorwerpen. Goedkoop en duurzaam, ‘eeuwig’ zelfs, zoals fabrikant Eternit meldde in 1928. Kortom: toverspul, dat zich echter ontpopte tot silent killer. Toch stijgt het gebruik van het kankerverwekkende mineraal fors, vooral in Azië en Latijns-Amerika. Ontwikkelingslanden wacht een explosie van asbest…

CNV Jongeren checkt arbeidsomstandigheden bijbaankrachten
Hoe tevreden zijn jongeren over hun bijbaantje? En hoe goed hebben werkgevers het voor de jongeren met een bijbaan geregeld? CNV Jongeren is hier benieuwd naar en start de Beste Bijbaanwerkgever verkiezing op www.bestebijbaantje.nl. Hier kunnen bijbaankrachten hun werkgever testen. Klaas Pieter Derks, voorzitter CNV Jongeren: 'Met onze vakantiewerktest komen er regelmatig misstanden aan het licht. We zijn benieuwd hoe het met de bijbanen zit.' Niet in elke sector is het voor jongeren met.

BGZ: eerste versie van het instrument veilig verladen gereed
BGZ Wegvervoer is op verzoek van en in samenwerking met de branche organisaties (TLN, KNV en DTSA) een project gestart over het verladen van gevaarlijke stoffen. BGZ heeft hiertoe een instrument ontwikkeld dat informatie geeft over de mogelijke gevaren voor de gezondheid bij het laden/lossen van vloeistoffen, en een advies geeft voor te nemen beschermingsmaatregelen bij het uitvoeren van deze activiteiten. Tijdens laden en lossen van gevaarlijke stoffen lopen chauffeurs een groot risico van…

5x Beter, Werken is gezond viert 1000ste registratie op website
Nicole van Balveren van Uniparts Kavee bv in Varsseveld in het zonnetje gezet – Marti Beeftink, verbetercoach van projectgroep 5x Beter, Werken is gezond en Michaël van Straalen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, bezochten onlangs Uniparts Kavee bv in Varsseveld. ‘Wij zijn hier om personeelsfunctionaris Nicole van Balveren te verrassen’, legt Michaël van Straalen uit. ‘Zij heeft zich als 1000ste bezoeker geregistreerd op onze website www.5xbeter.nl. Voor ons een mijlpaal, die laat zien..

Wetsvoorstel veiligheidsregio’s weinig ambitieus
De Raad voor het openbaar bestuur (Rob) vindt het ambitieniveau van het Wetsvoorstel veiligheidsregio's te bescheiden. Een aantal taken wordt geregionaliseerd. Bij de politie daarentegen blijft gewenste lokalisering uit. Dat schrijft de Raad aan de Vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Raad vindt bovendien dat er geen duidelijke keuze wordt gemaakt tussen functioneel bestuur of verlengd lokaal bestuur als het gaat om de veiligheidsregio's.In deze opzet van het wets

NS wil betere hulp voor getraumatiseerd personeel
De Nederlandse Spoorwegen gaan de hulpverlening aan getraumatiseerd personeel in het nieuwe jaar aanpassen. Machinisten die te maken krijgen met een geval van zelfdoding, krijgen als ze dat willen een andere functie binnen het vervoersbedrijf aangeboden. „We hebben nu al een procedure voor hulpverlening bij traumatische gebeurtenissen, met onder meer ondersteuning door externe psychologen. Dit is een toevoeging daarop”, zei Hans Burggraaff, adviseur bedrijfsgezondheid bij NS, vrijdag 28 dec…

Grenzen aan beter organiseren
Op vrijdag 7 december 2007 nam kerndocent prof.dr. Willem Mastenbroek afscheid van de PGO Management Consultant. Ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar Organisatiecultuur, communicatie en leiderschap gaf prof.dr. Willem Mastenbroek een rede houden getiteld Grenzen aan beter organiseren. Samenvatting afscheidscollege prof. dr. Willem Mastenbroek, Vrije Universiteit: Veel van onze bezigheden om organisaties beter te doen functioneren dragen bij aan effectiever managen en organiser…

Parketsector brengt ongeorganiseerde bedrijven onder cao
Er komt een eind aan de situatie dat ongeorganiseerde parketbedrijven net kunnen doen of er voor hun werknemers geen cao geldt. In het zojuist tot stand gekomen principeakkoord voor de cao parketvloerenondernemingen is afgesproken dat alle bedrijven eronder vallen die de belastingdienst indeelt bij de 'houtsector'. De werkgeversorganisaties VPL, Alliance en Parketmeester en de vakbonden FNV Meubel&Hout en CNV Hout en Bouw verlengen…verder wordt de blootstelling aan houtstof en vluchtige opl.

Geef jonge moeder jaar vrij
Nederlandse kinderartsen willen dat jonge moeders een jaar betaald verlof krijgen. Zij staan pal achter de actie van verloskundige en schrijfster Beatrijs Smulders, die hierover vanmiddag een petitie aanbiedt aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Smulders kondigt een jaar van acties aan en roept jonge moeders op tot een ‘borstvoedings-stiptheidsactie’ op hun werk. In het uiterste geval wil Smulders een proces aanspannen tegen de staat om het ‘baby-sabbatical’ van de grond te krijgen…

TNO: overwerk neemt nog steeds toe
Bijna 75% van alle werknemers werkt incidenteel over. Het gemiddeld aantal uren dat een werknemer per week overwerkt, neemt toe van bijna 4 uur in 2003 naar 5,4 uur in 2006. Dat blijkt uit onderzoek over afwijkende werktijden, op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Het percentage werknemers dat overwerkt neemt licht af tussen 2003 en 2005 en blijft daarna stabiel. Dat betekent dat de groep werknemers die overwerkt even groot blijft, maar wel gemiddeld meer overuren…

Geef werknemers allemaal een eigen budget voor sport
Het bedrijfsleven gaat verkeerd om met het gezondheidsvraagstuk. Weg met het collectieve sportschoolabonnement, ruim baan voor het persoonsgebonden sportief budget. Werkgevers bemoeien zich steeds vaker met de eetpatronen en de leefstijl van hun werknemers. Omdat zieke werknemers duur zijn – de arbeidsongeschiktheidswet legt de consequenties van een ongezonde leefstijl bij werkgever en werknemer – maken ze zich ongerust over overgewicht. Dit proberen ze te voorkomen door in de bedrijfskantine..

Gasfles ontploft in oliebollenkraam, vrouw gewond
In een oliebollenkraam in Nijmegen is maandagochtend een gasfles ontploft. Een 20-jarige medewerkster kreeg een steekvlam in haar gezicht en liep lichte brandwonden op, meldt de politie. De vrouw stond op het punt de kraam te openen toen ze werd getroffen door de steekvlam. Toen agenten arriveerden, zagen ze kleine vlammetjes uit de gasflessen komen. Met een poederblusser lukte het niet om die te doven. De omgeving werd vervolgens vrijgemaakt, waarna een gasfles scheurde en een ander ontplofte..

Eigenaar restaurant vindt boete te hoog
DEN HAAG/ZEEWOLDE; – De eigenaar van Italiaans restaurant Pyramiden in Zeewolde vond de boete van 4.000 euro voor het tewerkstellen van een Palestijn zonder werkvergunning veel te hoog. De rechtbank Zwolle-Lelystad was het met eigenaar M. Hamdaoui eens en verlaagde de boete naar 2.000 euro. De reden was dat de vriendin van de uitbater een vriend had meegenomen die wat hand en spandiensten in het restaurant verrichtte terwijl Hamdaoui er niet was en niet op de hoogte was. En uitgerekend…

Sigarettentesten op dieren: een noodzakelijk kwaad?
De Anti Dierproeven Coalitie voerde deze week harde campagne tegen de rooktesten op knaagdieren, voor onderzoek in opdracht van sigarettenmagnaat Philip Morris. Die testen gebeurden in laboratoria van de KULeuven en zijn een regelrechte schande’, zegt ook Michel Vandenbosch van de dierenwelzijnsorganisatie Gaia. Volgens Vandenbosch is het testen op dieren een stijgende trend in Europa. De nieuwe REACH-wetgeving verplicht echter testen op dieren, aldus Vandenbosch. EU wil met REACH de veiligh…

Het gaat al te vaak maar nét goed
Het enorme tekort aan vrachtwagenchauffeurs wreekt zich op de weg. Truckers maken lange werkdagen en zijn moe. Nieuwe chauffeurs hebben nog weinig ervaring en maken sneller brokken. Het is druk rond de feestdagen, verzucht de 37-jarige John. Op het parkeerterrein van AC Restaurant Bodegraven langs de A12 klimt hij in zijn truck, een grote Volvo-oplegger vol meubels. "Of ik wel eens slaperig achter het stuur zit? Als je mijn achternaam en die van mijn baas niet noemt: ja. Ik moet me wel…

Kraanmachinist overleden door vallende giek
LEEUWARDEN – Een 58-jarige kraanmachinist van het bedrijf Kielstra is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval. Dit gebeurde op het terrein van het bedrijf. De man uit Earnewâld was bezig met werkzaamheden aan zijn telescoopkraan toen opeens een verlegstuk van de giek op de man viel. De hulpdiensten rukten massaal uit maar konden niks meer voor de man betekenen. De arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld op de plaats van het ongeval.

Positie bouwvakkers Dubai verbeterd
De positie van de Aziatische bouwvakkers die voor BAM werkzaam zijn in Dubai is verbeterd. Dat stelt FNV Bouw vast nadat eerder dit jaar een aantal tekortkomingen was aangekaart bij het bouwconcern. Een vakbondsdelegatie onder leiding van bondsvoorzitter Dick van Haaster bezocht eind vorig jaar de projecten van BAM in het emiraat in de Perzische Golf en vond met name de manier waarop de werknemers waren gehuisvest onder de maat. BAM sloot enkele jaren geleden met de internationale bouwbond…

We hoeven niet naar Polen om mensen te krijgen
De politiek is niet doortastend en werkgevers aarzelen. De commissie die jonggehandicapten aan werk wil helpen wordt er moedeloos van. "Laat de overheid jonggehandicapten in dienst nemen. Dan heeft ze recht van spreken om tegen andere werkgevers te zeggen 'nu jullie'." Deze oproep komt van Hans Kamps, voorzitter van de commissie die het advies aan het kabinet voorbereidde over jonggehandicapten en werk, in dagblad Trouw. Het Centraal Planbureau heeft zich daarbij gevoegd met de waarschuwing…

Ontspannen in de baas z’n tijd
Hoewel de gezondheidsgoeroe’s ontspanning op het werk aanraden, maakt nog maar een handjevol werkgevers er werk van. ‘Het aantal organisaties dat ontspanning op het werk aanbiedt, is nog mondjesmaat’, zegt Mikkel Hofstee, directeur van gezondheidsmanagementbureau LifeGuard. ‘Veel bedrijven vinden het de eigen verantwoordelijkeid van de werknemers.’ Waar vind je werkgevers die wel wat extra’s bieden? Sport; Fun; Powernaps; Rennen naar de sportschool. Sporten binnen het bedrijf lukt niet…

Veiligheid stadhuis is niet in het geding
OOSTBURG – De veiligheid van medewerkers en bezoekers in het gemeentehuis in Oostburg is niet in het geding.Wethouder Maria le Roy van de gemeente Sluis reageert hiermee op de brief van inspecteur J. van Scherpenzeel van het ministerie van Vrom over de brandveiligheid van het gemeentehuis in Oostburg. Scherpenzeel is weer boos omdat het stadhuis ondanks toezeggingen nog steeds niet voldoet aan de voorwaarden op het gebied van brandveiligheid. De gemeente moet voor het einde van dit jaar …

ICT Barometer: Schrikbarende toename privé mailen, bellen en surfen onder werktijd
Schrikbarende toename privé mailen, bellen en surfen onder werktijd Vrouwen besteden op het werk vijf keer zoveel tijd aan privézaken dan mannen. Na jaren van afname is het privé mailen, bellen en surfen onder werktijd het afgelopen jaar onverwacht tot ongekende hoogte gestegen. Waar vorig jaar nog 3,9 uur per week besteed werd aan oneigenlijk gebruik van bedrijfsmiddelen, is dat dit jaar toegenomen tot 4,9 uur. Het zakelijk mailen en surfen in privé tijd, wat als compensatie kan worden…

RWS en Inspectie VenW publiceren Veiligheidsbalans 2007
Rijkswaterstaat en de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben donderdag 27 december gezamenlijk de Veiligheidsbalans 2007 gepubliceerd. Hierin zijn overzichtelijk de jaarlijkse kerngegevens op het gebied van beveiliging en operationele, technische en sociale veiligheid van verkeer, vervoer ter land, ter zee en in de lucht en waterbeheer terug te vinden. Uit de Veiligheidsbalans blijkt dat de verkeersveiligheid op de weg blijft toenemen. Sinds 1972 daalt het aantal verkeersdoden op de weg met …

Lees ook:Denk aan gezondheid werknemers: Geef architect niet de vrije hand!
Lees ook:De Arbobalans 2006: arbeidsomstandigheden over het algemeen gunstig in Nederland
Lees ook:Nieuwe SZW-website over nieuwe Arbowet: www.arbonieuwestijl.nl
Lees ook:Geweld tegen brandweer neemt toe
Lees ook:Poortwachter leidt tot minder WAO-uitkeringen. De Geus niet blij?!

3 reacties op “De ‘ArboKoppen’ van 22 december tot 8 januari

  1. thom

    hallo

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.