Gewone aannemer mag ook asbestverwijderen: lekker goedkoop! veilig?

Als de plannen van Van Hoof goedkeuring van de Tweede Kamer krijgen wordt asbestsanering in flink aantal gevallen goedkoper. Gewone aannemers mogen, als volgens een risico-rapport het risico klein is, ook asbest verwijderen.

Heeft u als werknemer van een aannemer daar zin in?
En wat als het risico-rapport toch niet zo volledig of juist blijkt te zijn?
Moeten we ons in 2036 (over 30 jaar) opmaken weer allerlei claims van asbestslachtoffers of hun nabestaanden?
We gaan eindelijk geringe risico’s realistisch benaderen?

Asbest verwijderen wordt mogelijk goedkoper

Wanneer de gezondheidsrisico’s bij het opruimen van asbest lager zijn, kan voortaan met minder veiligheidsmaatregelen worden volstaan.
Dat is het gevolg van het invoeren een Europese richtlijn voor de bescherming van werknemers tegen de gevaren van asbest. Staatssecretaris van Hoof van SZW heeft het Arbobesluit daarop aangepast.
Onder het nieuwe Arbobesluit komen er drie risicocategorieën voor asbestverwijdering met bijbehorende veiligheidsmaatregelen. Een gecertificeerd bedrijf dat is gespecialiseerd in het inventariseren van asbest stelt vast in welke risicocategorie een klus valt.
Bij laag risico hoeft de asbestverwijdering niet meer te worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, maar mag ook een gewone aannemer de klus doen en vervalt de verplichting het werk uit te voeren in een hermetisch afgesloten ruimte met aparte luchtdrukregulatie. Bij werkzaamheden in de gevaarlijkste categorie worden de beschermende maatregelen juist iets aangescherpt.

Bron: ZIBB

Lees ook:Verwijderen asbest nu ook door gewone aannemers: die/wie durft?
Lees ook:VNG geeft duidelijkheid bij toezicht en handhaving asbestverwijdering
Lees ook:Onderhoud belangrijke veroorzaker ongelukken chemische industrie
Lees ook:Nieuwe richtlijn voor asbestonderzoek vergt extra handhavers
Lees ook:Werkgevers en werknemers overleggen over arbobeleid op de werkvloer

10 reacties op “Gewone aannemer mag ook asbestverwijderen: lekker goedkoop! veilig?

 1. karel van dam

  Als ik het goed begrijp moet een deskundige partij eerst vaststellen wat het risco van een klus is. Dus die veilgheidsklep zit nog wel ingebakken…

    /   Beantwoorden  / 
 2. petra zevenster

  ik woon in de achterhoek. het valt mij regelmatig op dat boeren in de weer zijn met het slopen van oude stallen en schuren en daar zelf de oude asbestplaten verwijderen.doekje voor de mond en klaar is kees. regeltjes zijn leuk, maar let iemend er wel op?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dirk van der Meulen

  Geldt de Arbo-wetgeving niet alleen voor bedrijven met personeel? Die boer mag toch zelf weten hoe veilig hij wil werken? Zolang hij er maar geen personeel op zet. Of zie ik dat verkeerd?

    /   Beantwoorden  / 
 4. petra zevenster

  Slim antwoord. Klopt, zolang hij zijn knecht maar niet laat meehelpen….

    /   Beantwoorden  / 
 5. André Holtrop

  Nee klopt niet. In huidige regelgeving mag een particulier tot 35m2 hechtgebonden asbest verwijderen.
  Die boer is geen partuculier, maar handelt bedrijfsmatig, dus mag hij dat niet.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Erwin Hengeveld

  Een particulier mag tot 35m2 zelf asbest verwijderen mits het hechtgebonden en geschroefde materialen zijn!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Tonnie Somhorst

  Wat is hoog risico en wat is laag risico.
  Golfplaten die aan het verpulveren zijn ,zijn toch gevaarlijker den bv. plafondplaten die gecoated zijn door bijv.verf of saus.
  Wat mij veiliger lijkt ,maak het voor de saneringsbedrijven het minder moeilijker(dus niet van die overtollige regeltjes) zodat deze bedrijven het goedkoper kunnen uitvoeren en wordt het toch op een verantwoorde wijze verwijderd.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Brent

  Ik vraag me af wanneer iets gevaarlijk is. Mijn zojuist aangekochte huisje in Frankrijk heeft Everite (asbesthoudend) platen aan de buitenzijde en binnenzijde (alleen muren) Het -verplichte- rapport v.d. specialist geeft aan dat het overal in goede staat verkeert, terwijl op diverse plaatsen de plaat afbrokkelt door vocht……ik wil ze verwijderen maar de meeste schroeven zijn verrot, en de badkamer is betegeld op de platen…….die verwijderen wordt al helemaal een risico. Terwijl het vrolijk zonder enige problemen destijds angebracht is, doorboord, gezaagd etc. Vraag me af hoe groot het wezenlijke risico is het zelf te verwijderen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Lieshout

  Daar ik een dakkapel moet plaatsen en er 4 hele platen eternietboord verwijderd moeten worden loop je geen enkel risico zolang er maar niet geslepen hoeft te worden, allen als je ze moet latten verwijderen zijn de kosten ongeveer € 1200, ( belachelijk )

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.