Nieuwe SZW-website over nieuwe Arbowet: www.arbonieuwestijl.nl

Vandaag kwam ik op de website van het Ministerie SZW onderstaand bericht tegen (bij Actueel). Als zelfs ík dàt gemist hebt (geen persbericht gezien/ beperkte media-aandacht), dan zullen er vast meerdere mensen zijn die dit nieuwe initiatief nog niet gezien hebben…

De naam van de site doet me sterk denken aan een slogan van een arbodienst (: wij zijn een arbodienst "nieuwe stijl") én aan de website GeenStijl.nl (Telegraaf’s jongerenweblog-site: een site waar men iedere dag probeert tegen zoveel mogelijk schenen van BN-ers te schoppen), maar blijkt inhoudelijk toch wezenlijk anders…. of raakt deze website (Arbowet) de gevoelige schenen van de vakbonden, SER, StichtingVan Arbeid? Misschien komen zij dan binnenkort dan wel met www.ArboGeenStijl.nl? Wie zal het zeggen….

Website nieuwe arboaanpak

Sinds 5 oktober 2006 is de website www.arbonieuwestijl.nl online. Hierop vindt u informatie over de nieuwe aanpak van arbeidsomstandigheden. Een effectiever arbobeleid moet leiden tot een verbetering van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. De aanpak krijgt onder meer vorm in het Programma Versterking Arbeidsveiligheid en de herziene Arbowet. Afhankelijk van de behandeling in de Eerste Kamer zal de nieuwe Arbowet op 1 januari 2007 in werking treden.
Naar
www.arbonieuwestijl.nl

Over Arbonieuwestijl.nlDe overheid wil door een effectiever arbobeleid in ondernemingen de veiligheid en gezondheid op de werkvloer verbeteren. Centraal daarbij staan minder regels, meer mogelijkheden en verantwoordelijkheid voor werkgevers en werknemers en daardoor meer maatwerk. Deze nieuwe aanpak van de arbeidsomstandigheden krijgt vorm in verschillende bestaande en nieuwe beleidstrajecten. Voorbeelden daarvan zijn de herziene Arbowet en het Programma Versterking Arbeidsveiligheid, dat in 2003 is gestart. Op deze website is uitgebreide informatie te vinden over ‘arbo nieuwe stijl’. Werkgevers en werknemers kunnen hier vinden wat de nieuwe aanpak voor hun onderneming betekent en wat er van hen wordt verwacht.

Lees ook:Maatwerk op arbogebied zorgt voor veilig en gezond werken
Lees ook:Eigen verantwoordelijkheid bij invullen arbobeleid werpt vruchten af
Lees ook:Stand van zaken implementatie Arbeidsomstandighedenwet
Lees ook:Afspraken over veilig werk en terugdringen verzuim leveren resultaat op
Lees ook:Vertraging in behandeling nieuwe Arbowet

Eén reactie op “Nieuwe SZW-website over nieuwe Arbowet: www.arbonieuwestijl.nl

 1. Loke Westhoff

  Ik heb zo mijn twijfels of het leggen van de verantwoordelijkheid bij werkgevers wel zal leiden tot verbetering van de arbeidsomstandigheden in het algemeen en de arbeidsveiligheid in het bijzonder.
  In het verleden is gebleken dat veel werkgevers pas actie ondernemen (toepasselijk woord “ondernemen”)wanneer zij daartoe wettelijk verplicht worden.
  Ik merk dit ook in mijn eigen dagelijkse praktijk.
  De werknemers zitten in de machtsverhouding altijd aan de verkeerde kant, zeker nu aan alle kanten hun rechten worden uitgehold en er een verharding optreedt van werkgevers naar hun personeel toe.
  Ik wil hier wel bij aantekenen dat er (gelukkig) ook werkgevers zijn die wel betrokken zijn bij het veilig werken van het personeel, maar ik begin het idee te krijgen dat zij een minderheid vormen in ondernemersland.
  Als we, bijna, aleen te maken krijgen met europese regels die, in zijn algemeenheid, beduidend soepeler zijn dan de Nederlandse vrees ik het ergste.
  Voor een aantal, met name zuid-europese, landen zullen deze regels een grote stap voorwaarts zijn, maar aangezien deze regelgeving een gevolg is van compromissen om het jawoord van juist deze landen te krijgen gaan we er in Nederland een flinke stap mee achteruit.
  Ik vrees dat de meeste werkgevers dit zullen zien als een mogelijkheid om flink wat euro’s te besparen op hun arbo budget.
  Nederland hoeft uiteraard niet het braafste jongetje van de klas te zijn, maar wie moet dat dan wel zijn?
  Er is altijd behoefte aan een voorbeeld en voortrekkers rol.
  Oh ja, ook nog even iets over de web-site.
  Het heeft de bekende SZW lay-out en het verhaal is gladjes.
  Het lijkt heel wat, maar zoals ik al eerder heb betoogd, de vraag is wat er in de praktijk van terecht komt.

  Loke Westhoff.
  veiligheidskundige.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.