Wat is zwaar in zwaar werk?

Vele handen maken toch licht werk, heb ik altijd geleerd.

Maar wie komt er tegenwoordig na een lange werkdag nog lichamelijk compleet uitgeput thuis? Een enkele stratenmaker of steigerbouwer misschien. Maar het overgrote deel van de Nederlanders werkt heden ten dage op kantoor of in andere lichamelijk lichte banen. Toch raken ieder jaar weer zo'n 50.000 Nederlanders arbeidsongeschikt. In de meeste gevallen worden ze juist ziek in 'lichte' banen.

Wat is zwaarder, werk als hovenier of als schoonmaker? Medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoeken hoe sterk je moet zijn om een bepaald beroep uit te oefenen. Wat is het zwaarste werk van Nederland?

Van alle arbeidsongeschikten komt 40 procent in de WAO, tegenwoordig WIA, door RSI. Dus klachten aan armen en schouders als gevolg van computerwerk. Een ander groep heeft gehoorproblemen of ernstige psychische klachten. Bedrijfsartsen en arbodeskundigen moeten al die arbeidsongeschikten weer aan het werk zien te krijgen. In hun oude baan, of misschien wel in een andere functie die minder belastend is.

Maar wat moet iemand lichamelijk gezien aan kunnen voor een bepaald beroep? Daarover is wetenschappelijk gezien nog weinig bekend. Daarom zijn onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen de arbeidsbelastbaarheid van mensen voor diverse beroepen in kaart aan het brengen. Om voor eens en voor altijd duidelijk te krijgen wat nou eigenlijk zwaarder is, werken in de bouw of in de verpleging?

"Met ons onderzoek willen we er achter komen wat iemand lichamelijk aan moet kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen", zegt Remko Soer, een van de onderzoekers van het Centrum voor Revalidatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). "Dat moet leiden tot een indeling van beroepen in categorieën, van zeer licht tot zeer zwaar." In de wereld van de arbeidsrevalidatie en bedrijfs- en verzekeringsartsen is veel belangstelling voor zo'n lijst.

De onderzoekers hebben eind vorig jaar een oproep de deur uit gedaan dat ze gezonde werkende mensen zoeken voor het onderzoek. Dat heeft tot nu toe ruim vijfhonderd reacties opgeleverd. Van akkerbouwers tot artsen, van automonteurs tot salesmanagers.

De deelnemers moeten een uitgebreide vragenlijst invullen en ondergaan een lichamelijk onderzoek naar hun spierkracht, uithoudingsvermogen en hun vermogen om veel dezelfde handelingen te verrichten. Hiermee wordt duidelijk wat de proefpersonen aankunnen. "Een beroep zelf laat zich heel moeilijk testen omdat er veel variatie is", legt Soer uit. "Als we door ons onderzoek kunnen vaststellen wat een groep gezonde bakkers aan kan, weten we in ieder geval wat er nodig is om dat werk te kunnen doen." Honderden mensen met verschillende beroepen hebben de test al ondergaan. Daaruit komen forse verschillen. Steigerbouwers zijn inderdaad stukken sterker dan boekhouders.

door Arend van Wijngaarden
bndestem.nl

Lees ook:Gezondheidsraad: Geen aanwijzingen gezondheidsproblemen UMTS en DECT
Lees ook:Bond wint zaak voor WAO’er: UWV moet half miljoen betalen
Lees ook:Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!
Lees ook:Sick Building Syndroom = werkstress?
Lees ook:Thuiszorgmedewerkers gebaat bij dragen ruggordel

Eén reactie op “Wat is zwaar in zwaar werk?

 1. Hennie van Eck

  Als zwaar werk gerelateerd wordt aan lichamelijk werk komt niemand in aanmerking, want volgens de ARBO mag niemand meer dan 25 KG tillen.
  Zwaar werk zie ik dan ook meer in de context, daar waar met de biologische klok van mensen wordt gespeeld.
  Dus mensen in volcontinue werk, het gaat niet om kilo’s
  maar om stelsel matig het bioritme doorbreken.
  Dit zal echter waarschijnlijk nooit erkend worden daar dit te veel mensen betreft en te veel gaat kosten.
  Succes met de definitie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.