Categorie: "Thema: Stress"

Belgisch postbedrijf en pestende werknemers vrijgesproken van schuld aan zelfmoord collega

Het proces inzake pesterijen van een jonge postbode die uiteindelijk zelfmoord pleegde, is in Brusssel, geëindigd in een vrijspraak. Zowel het Belgische overheidsbedrijf de Post als vijf van haar werknemers werden woensdag in beroep vrijgesproken van elke verantwoordelijkheid voor de dood van de 21-jarige David Van Gysel.

Laat werknemers zelf roosteren

Nee, dit is geen promotie van de jaarlijkse bedrijfsbarbecue maar een manier om de productiviteit van werknemers te verhogen en verzuim te verlagen. In zweden werken inmiddels 200.000 mensen volgens het principe van zelf roosteren. Bij zelf roosteren ontwerpen werknemers het eigen rooster langs hun voorkeuren, eisen en wensen aan de arbeidstijden en het combineren van werk en privé. Er is sprake van zeggenschap over de eigen arbeidstijden. In Scandinavië werkt men al sinds 1993 met Zelfroosteren. Werknemers kiezen de uren waarop zíj willen werken, waarna deze uren automatisch gematcht worden met de door de organisatie vastgestelde bezettingseisen. Zo ontstaat een ideale combinatie tussen bedrijfsbelangen en wensen van werknemers.
Bij het Nederlands centrum voor sociale innovatie (NCSI) staat het onderwerp hoog op de agenda en is zelfs een startnotitie geschreven over dit onderwerp. Daar kwamen recentelijk liefst negen Zweedse economen over hun ervaringen vertellen.
Ook in Nederland, bij KLM en de NS, wordt nu ook met het fenomeen geëxperimenteerd. Bij KLM loopt…

Woede en frustratie op kantoor

Volgens de Telegraaf blijkt uit onderzoek van elektronicafabrikant Canon afgelopen vrijdag, dat vooral in de saaie kantoorparken de pennen en nietmachines uit frustratie door de lucht gaan. Nu kan ik  me er wel wat bij voorstellen maar ik heb echter nergens echter het onderzoek/bericht kunnen vinden op websites van Canon… publiciteitsstunt? Immers met nieuwe Canon apparatuur ga je niet gooien toch?

Het bericht: Steeds vaker oorlog op 't werk
Werknemers koelen hun woede over slechte kantoren, haperende pc’s, zoekgeraakte dossiers en ellenlange vergaderingen steeds vaker op collega’s, beeldschermen, printers en kopieermachines. "Als Nederlandse werknemers uit hun vel barsten, komt dat bij 56 procent ook door de grofheid en slechte manieren van collega’s. Amateurfilmpjes op internet van dolgedraaide werknemers die hun haperende pc’s tegen de muur kwakken, illustreren volgens het Europese onderzoek van Canon een trend. 

Naast veiligheidsreglement nu ook een liefdesreglement?

Om claims te voorkomen, kent het Amerikaanse arbeidsrecht zogenaamde Love Contracts: de verliefde werknemer krijgt dan een contract voorgelegd waarin hij/zij verklaart de relatie vrijwillig te zijn aangegaan en als het misloopt geen schadeclaim tegen de werkgever te zullen indienen. Binnenkort ook in Nederland? Kunnen we mooi scharen onder het thema Psychosociale Arbeidsbelasting, PSA!

 

Promotie op preventie coaching

Onderzoekers van de UM hebben een onderzoek uitgevoerd naar het effect van preventief coachen ter voorkoming van ziekteverzuim. Wat bleek: het objectieve verzuim, onder medewerkers die een coachingstraject volgen, 14% lager te zijn! Gecoachte medewerkers toonden ook een significant betere gezondheid en minder stress, depressieve klachten en burnout. Woensdag aanstaande promoveert Saskia Duits op haar onderzoek.

Kwart miljoen voor burn-out patiënt

FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) heeft via een schikking bijna een kwart miljoen euro schadevergoeding bedongen bij de werkgever van een cliënt die door burn-out arbeidsongeschikt was geworden. Volgens directeur Jan Warning van het FNV-bureau is een dergelijk bedrag nog nooit eerder uitgekeerd in een burn-out zaak. "Wat ons betreft een absoluut record: 237.000 netto," aldus Warning.

Vermindering werkdruk in plaats van meer geld bij CAO KLM

De stewards en -dessen en piloten van de KLM hebben tégen het CAO-eindbod van de KLM gestemd omdat men het gevoel heeft dat de hoge werkdruk wordt afgekocht voor een flinke salarisverhoging. Werkdruk als breekpunt; werkdrukverlaging in plaats van nog meer geld: we wensen u én ons een relaxte vlucht!

Bron: http://www.fnv.nl/helpjezelf/cao/cao_journaal/cabinepersoneel_klm_eindbod_afwijzen.asp

Cabinepersoneel wijst eindbod KLM af

In een referendum hebben de leden van FNV Bondgenoten onder het cabinepersoneel van de KLM, het eindbod van hun werkgever voor een nieuwe CAO afgewezen. Tegelijkertijd stemde 93% van hen in met het voeren van acties als KLM niet aan hun eisen tegemoet komt. De leden zijn vooral verbolgen over het feit dat KLM niets wil doen om hun almaar toenemende werkdruk terug te dringen.

Boerenslaaf krijgt kwart miljoen euro

SOMEREN – Hans van de R., die jarenlang als een boerenslaaf is mishandeld door boer Wimke van H. uit het Brabantse Someren-Heide, krijgt 250.000 euro schadevergoeding. De boerenknecht die moest slapen tussen het vee, werd bedreigd met een pistool en geslagen met houten stokken en ijzeren pijpen, krijgt daarmee voor het eerst een geldbedrag toegekend voor zijn leed. Het gerechtshof in Den Bosch is van oordeel dat boer Wimke zijn knecht niet alleen lichamelijk en geestelijk mishandelde, maar ook acht jaar lang niet uitbetaalde. Zelfs de wao-uitkering, die door de mishandelingen noodzakelijk werd, stak hij in eigen zak.

Bevlogenheid goed medicijn tegen stress

De werkdruk van hoogopgeleide werknemers is vaak groot, en velen van hen vinden het dan ook hoognodig dat de werkgever daar iets aan doet, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS.  De beste maatregel tegen de negatieve gevolgen van werkdruk, zo laat weer een ander recent onderzoek zien, van TNO, is het stimuleren van bevlogenheid in het werk.

Aanpakken pestkoppen en treiteraars loont

‘Het is ongelooflijk hoe vindingrijk mensen zijn in het bedenken van manieren om elkaar te pesten. Er is echt niets wat nog niet is geprobeerd.’ Joanna Pike is oprichter van de stichting Stop Mobbing:  ‘Het overkomt iedereen. Bouwvakkers die het gereedschap van hun collega onder een bergje zand verstoppen en dan vanaf de steiger toekijken hoe een boom van een kerel kruipend over de grond zijn spullen zoekt. Vrachtwagenchauffeurs die op weg worden gestuurd met een oplegger waarin de eerste bestelling van de dag achteraan is weggestopt. Maar ook advocaten die elkaars dossiers de dag voor een rechtzitting door de papierversnipperaar halen. Of rechters die elkaars dossiermappen letterlijk in een hoek smijten als hun voorganger de rechtszaal niet naar hun zin heeft achtergelaten.’