Geweld tegen brandweer neemt toe

Ik heb er al eens eerder over gehad: geweld/agressie tegen mensen di e zorg verlenen/ helpen: agressie tegen ziekenhuis personeel en ambulance personeel. Gisteren is er een rapport geopenbaard over de agressie tegen brandweerpersoneel.
Van de agressie tegen hulpverleners begrijp ik nou helemaal niks…

Geweld tegen brandweer neemt toe (Bron Min. BZK)

Het geweld tegen de brandweer neemt toe. Een kwart van de brandweerlieden vindt zelfs dat het geweld onbeheersbaar is geworden. De ernst en omvang van geweld tegen de brandweer maken een gerichte aanpak noodzakelijk. Dit blijkt uit een rapport van het ministerie van BZK…

over geweld en agressie tegen de brandweer. Het onderzoek is verricht onder een representatief aantal brandweermensen (711) werkzaam bij 26 brandweerkorpsen, waaronder de 4 grote steden. Er is een onderscheid gemaakt tussen repressief brandweerpersoneel, zowel vrijwilligers als beroeps, preventisten en meldkamerpersoneel.

Van de beroepskrachten is 18% in de afgelopen 12 maanden met fysiek geweld geconfronteerd. Dit is volgens de onderzoekers zowel in absolute als in normatieve zin een te hoog percentage. Bij vergelijking met de andere beroepsgroepen moet worden bedacht dat brandweerpersoneel relatief een kleiner deel van de werktijd daadwerkelijk contactmomenten heeft met het publiek en primair op hulpverlening is gericht.

Hier kunt u het rapport downloaden in PDF formaat.

Lees ook:Dubbele strafeis bij geweld tegen hulpverleners
Lees ook:1.560 agressie-incidenten per jaar in ziekenhuizen
Lees ook:Lachen als agressiebestrijding
Lees ook:Brandweer mag dak niet op
Lees ook:Veiligheid ziekenhuispersoneel opnieuw onderzocht

Eén reactie op “Geweld tegen brandweer neemt toe

  1. Suzanne Verhaar

    Op maakhetveilig.nl kun je ideeën kwijt over meer veiligheid voor personeel met een publieke taak, zoals politieagenten, trambestuurders, brandweerlieden en zorgverleners.

    Maakhetveilig.nl is een project van het programma Veilige Publieke Taak van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.