Categorie: "Thema: Veiligheid"

Zo koopt u de meest geschikte veiligheidsschoenen


Wie in een fysiek beroep werkt, bijvoorbeeld als bouwvakker of stratenmaker, doet er goed aan degelijke veiligheidsschoenen te dragen. De Arbodienst stelt het dragen van veiligheidsschoenen in veel beroepen zelfs verplicht. Maar hoe weet u nu welke schoenen het meest geschikt zijn voor uw werkzaamheden? Hieronder vindt u enkele tips die u van pas kunnen komen bij de aanschaf van werkschoenen.

Verschillende soorten veiligheidsschoenen

Goede veiligheidsschoenen beschermen uw voeten tegen vallende of scherpe voorwerpen, beknellingen en tegen gevaarlijke stoffen. Afhankelijk van uw werkzaamheden, kunt u het ideale paar veiligheidsschoenen aanschaffen. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar: schoenen, laarzen, een hoog model, een laag model, met of zonder stalen neus, sportief of wat lomper, enzovoorts. Gaat u veiligheidsschoenen kopen, ga dan eerst na waartegen deze schoenen u moeten beschermen. Werkt u veel met zware voorwerpen, zoals straattegels? Dan is het dragen van lage schoenen met een stalen neus verstandig. Werkt u met gevaarlijke stoffen? Dan is een hoger laarsmodel van flexibel materiaal wellicht handiger.

Het materiaal

Net als vele andere soorten schoenen zijn ook veiligheidsschoenen verkrijgbaar in diverse materialen. Ook hier is het weer afhankelijk van het soort werkzaamheden dat u uitvoert, welk materiaal het meest geschikt is. Zo kunt u kiezen voor leren schoenen. Die zijn vaak van degelijke kwaliteit en kunnen tegen behoorlijk wat stoten. In een zeer natte werkomgeving kunnen leren schoenen of veiligheidslaarzen echter te wensen overlaten. Een schoen van kunststof biedt dan meer uitkomst.

Belangrijk: de wetten en regels

Natuurlijk moeten veiligheidsschoenen lekker zitten. U moet er gemakkelijk in kunnen lopen en ze moeten comfortabel aanvoelen terwijl u uw werkzaamheden uitvoert. Maar minstens zo belangrijk zijn de wetten en regels die gesteld worden door de overheid en door uw werkgever. Staat u op het punt om veiligheidsschoenen te kopen? Ga dan eerst na aan welke eisen deze in uw situatie moeten voldoen. Op de website van Engelbert-Strauss vindt u hierover ook meer informatie. Bovendien biedt deze webwinkel u een uitgebreid assortiment veiligheidsschoenen, zodat u meteen het meest ideale paar kunt bestellen

VNG geeft duidelijkheid bij toezicht en handhaving asbestverwijdering

Deze week reageerde de VNG op het bericht 'Asbestbranche waarschuwt gemeenten: nieuwe richtlijn voor asbestonderzoek vergt extra handhavers'. In het bericht wordt melding gemaakt dat de handhaving op asbestverwijdering te kortschiet en er strenger/extra gehandhaafd dient te worden door de gemeenten.

 

Duidelijkheid over toezicht en handhaving bij asbestverwijdering

'Gemeenten houden niet genoeg toezicht op bedrijven die asbestvoorschriften overtreden’, aldus het Platform Asbestverwijdering. Het blijkt nodig deze eenzijdige voorstelling van zaken in de juiste context te plaatsen. Wij hebben de diverse verantwoordelijkheden voor asbestverwijdering nog eens kort samengevat.  Als asbest niet volgens de voorschriften verwijderd wordt, dan is de overtreder en niet de overheid daarvoor verantwoordelijk. De overheid houdt steekproefsgewijs toezicht op de naleving van wet- en regelgeving. Bij een overtreding wordt per geval bezien welk handhavingmiddel effectief én proportioneel is.

Nooduitgangen waren tijdens uw december-inkopen vaak geblokkeerd

Als adviseur was ik in winkels in (aanloop naar) de feestmaanden nooit welkom. Ze hadden het te druk. Elk plekje in de winkel werd benut in deze belangrijke verkoopmaand. Het wekt mij daarom niet verbazing dat bij de inspecties grote aantallen vluchtwegen waren belemmerd. Heeft u daar iets van gemerkt? Als volgend jaar uw gewenste cadeau niet 'op voorraad' is waarschijnlijk wel…  Wordt vervolgd november/december 2008….

VROM: Nooduitgangen in winkels vaak geblokkeerd 
Het is niet goed gesteld met de brandveiligheid van winkels. Aanduidingen voor vluchtwegen zijn in een groot aantal gevallen niet goed verlicht of onvoldoende aanwezig. Ook nooduitgangen zijn vaak geblokkeerd. Dit constateert de VROM-Inspectie naar aanleiding van een onderzoek in de maanden november en december onder 15 winkelketens in Amsterdam, Utrecht en Almere.

Nieuwe richtlijn voor asbestonderzoek vergt extra handhavers

Asbestbranche waarschuwt gemeenten: Nieuwe richtlijn voor asbestonderzoek vergt extra handhavers

Het Platform Asbestverwijdering heeft dit signaal inmiddels aangekaart bij leden van de Tweede Kamer en bij de diverse inspecties en kwam vorige week met onderstaand perbericht naar buiten. 

Asbestbranche waarschuwt gemeenten: nieuwe richtlijn voor asbestonderzoek vergt extra handhavers 
Het is nu serieus handhaven of niet handhaven; er is geen tussenweg meer. De handhaving bij sloopbedrijven die de regels rond het verwijderen van asbest aan hun laars lappen dreigt een mislukking te worden. De sector moet echter dringend gezond gemaakt worden.
Dat is de mening van een aantal brancheorganisaties in de asbestsector. Zij luiden nu al jarenlang de noodklok omdat handhavers (gemeenten) er ondanks kwalitatief uitstekende wetgeving maar niet in slagen malafide asbestverwijderaars het werken onmogelijk te maken.

Landelijke staking Zuid-Afrikaanse mijnwerkers

JOHANNESBURG – Tienduizenden Zuid-Afrikaanse mijnwerkers hebben dinsdag het werk neergelegd uit protest tegen de onveilige arbeidsomstandigheden. Aan de landelijke staking doen volgens de Nationale Unie van Zuid-Afrikaanse Mijnwerkers zo'n 240.000 duizend kompels mee.  Voor videobeelden => AD.nl 
Bron: Reuters

De week van het vallend materiaal?

Zoals u weet volg ik al het nieuws over arbeidsomstandigheden en veiligheid op de voet. Zo zie ik regelmatig ongevallen voorbij komen. In september 2006 heb ik al eens twee weken actief/intensief alle bedrijfsongevallen op internetmedia gevolgd en verzameld. Het resultaat was voor mij destijds schokkend. Deze week vielen mij weer aantal type ongevallen op: vallend materiaal. Een drietal ongevallen op de bouw: 2 vallende betonplaten en een gietijzeren blok bij een betoninstallatie.

Aantal overvallen op winkels toegenomen

Het aantal overvallen op winkels is dit jaar explosief gestegen. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn bijna 500 winkeliers overvallen, 70 meer dan in 2006. De stijging was al te zien in de eerdere berichten in juni dit jaar. Desondanks stelde Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) onlangs dat juist dat de winkelcriminaliteit en het aantal overvallen afnamen… Genoeg redenen voor kamervragen en inderdaad vandaag volgden CDA/SGP…

Aanbevelingen Onderzoeksraad Veiligheid slecht opgevolgd

Het aantal ongevallen op het spoor kan nog verder omlaag als de overheid sneller aan de slag gaat met aanbevelingen. De afgelopen jaren hebben zich onnodig ongevallen voorgedaan omdat oplossingen voor gevaarlijke situaties te lang op zich lieten wachten. Dat blijkt uit een rapport dat de SP heeft opgesteld en dat donderdag werd gepresenteerd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) stelt dat inmiddels vooruitgang wordt geboekt op dit terrein. "Maar het kan en moet altijd beter", aldus de minister.

Intel heeft veiligste magazijn van Nederland

Afgelopen dinsdag is op de Dag van het Magazijn de prijs uitgereikt voor het veiligste magazijn van Nederland 2007. De winnaar was Intel, als tweede is Intervet en derde Akzo Nobel geëindigd. De jury koos voor Intel omdat de fabrikant van computeronderdelen op de magazijnvloer vrijwel niets aan het toeval overlaat.

Intel wint verkiezing Veiligste Magazijn 
De jury onder leiding van prof.dr.ir. Jos Vermunt was onder de indruk van de enorme aandacht die Intel besteedt aan veiligheid en gezondheid. In het dc wordt bijna niets aan het toeval overgelaten.

Hoge boetes geëist tegen NAM en GTI na dodelijk arbeidsongeval

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft donderdagmiddag tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en GTI Industrie Noordoost geldboetes van 150.000 en 100.000 euro geëist. Het OM is van oordeel dat kan worden bewezen dat beide bedrijven de Arbeidsomstandighedenwet, voor en tijdens de tankexplosie op de NAM-locatie in Warffum, hebben overtreden. Bij het incident kwamen op 31 mei 2005 twee mannen om het leven en raakte één man zwaar gewond.