Dood schilder Catshuis gevolg tijdsdruk regering?

Iedereen denkt altijd dat ongevallen plaatsvinden door stommiteiten van de betrokken werknemer(s). Hoe vaak wordt niet gezegd: "Dat is gebeurd omdat hij zelf iets deed wat niet mocht"…."Hij weet zelf heel goed dat ie dom heeft gehandeld"…
Maar veelal is een ongeval een samenloop van omstandigheden en een resultante van meerdere factoren waarvan "de domme actie" een meestal slechts één van velen is en niet de belangrijkste …. !

Zie onder wéér zo’n bericht.
Factoren: thinner-werkwijze-geen ventilatie–slapende/nalatige werkgever-tijdsdruk- etc.?

Is de haasthebbende regering Balkende/Min AZ ook zo’n indirecte factor?

Bron: Schilderblad
’Dood schilder Catshuis gevolg tijdsdruk’ De ontploffing in het Catshuis op 15 mei 2004, waarbij een 49-jarige schilder om het leven kwam, is een indirect gevolg van tijdsdruk. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken van de rechtszaak tegen de directeur van het schildersbedrijf De Goede Schilders, waar de schilder werknemers van was. Die stukken zijn in bezit gekomen van RTL Nieuws. De brand, waarbij een schilder om het leven kwam, werd veroorzaakt door gebruik van het volgens de Arbowet verboden middel thinner.
Regeringsleiders ontvangen Premier Jan Peter Balkenende wilde voor het Nederlandse voorzitterschap van de EU regeringsleiders ontvangen op het Catshuis. "In de laatste periode is een ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken op het Catshuis gestationeerd omdat de werkzaamheden niet vlot genoeg gingen", zou de getuige hebben gezegd.
De schilder uit Ridderkerk was met een collega bezig om de waslaag van de vloeren van de ambtswoning te verwijderen toen het ongeval plaatsvond. De schilders gebruikten 65 liter thinner. Goede ventilatie was onmogelijk, omdat de ramen van het Catshuis uit veiligheidsoverwegingen niet open konden. De collega bleef tijdens de brand ongedeerd.
De Bouwbond FNV en de weduwe van de omgekomen schilder willen dat de rijksoverheid ook wordt vervolgd voor de brand in het Catshuis. Zij verwijten de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Algemene Zaken ‘ernstige nalatigheid’.
Geroken De directeur van het schildersbedrijf is veroordeeld tot een boete van 15.000 euro. Hij zou geweten moeten hebben dat thinner werd gebruikt, omdat hij een week voor het ongeluk nog in het Catshuis was en het geroken moet hebben. Ook de Rijksgebouwendienst moet geweten hebben van het gebruik van het verboden middel.

Lees ook:FNV Bouw pleit voor gezonder schilderwerk
Lees ook:Meer bedrijfsongevallen in 2006?
Lees ook:Celstraf en boetes in zaak-Amercentrale
Lees ook:Minder ongevallen op het werk
Lees ook:Als veiliger kan dan de wet, moet het veiliger!

3 reacties op “Dood schilder Catshuis gevolg tijdsdruk regering?

  1. kasper lasse

    niet weer van een mug een olifant proberen te maken. elke schilder weeet of behoort te weten dat in dit geval het gebruik van thinner niet mag. daar zijn opleidingen voor. de schilder is de vakman, dus nu niet de schuld gaan verleggen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Trix Strijker

    “Tijdsdruk regering”??? Smoesjes! Dat blijkt wel uit de jarenlange leugens achteraf. Nee, mw. Normen en Waarden Himself mag nu met de billen bloot én verkassen! Iemand die met uitgestreken gezicht over lijken gaat wat het zijn (ambts)woning betreft, verdient het niet langer om premier van dit land te zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.