Sportmerken op WK voetbal zetten werknemers buitenspel

Als (oud)voetballer verheug ik me ook weer op het WK in Duitsland. Naast het voetbal, waar het natuurlijk om draait, kijk ik ook met mijn arbo-invalshoek naar de dingen eromheen. Was er al eerder het bericht over een verzuim-polis van SEZ tegen "Oranjekoorts" van medewerkers, kom ik vandaag onderstaand bericht tegen:

Rechten werknemers buitenspel in de sportkledingindustrie

Nog steeds is deze branche niet erg actief op het gebied van arbeidsomstandigheden en de rechten van de werknemers. Terwijl een voetballer als Thierry Henry, Robben en van Nistelrooij zo’n 40.000 euro per week verdient met voetballen, verdient voetbalschoenmaker (waarop zij voetballen) slechts 40 eurocent per uur: geen juiste verdeling lijkt mij. Hopenlijk komt het bericht van Ofam Novib ook onder de aandacht van die miljoenen voetballiefhebbers ….

Rechten werknemers buitenspel in de sportkledingindustrie
De sportkledingbranche zal binnenkort haar waren presenteren op het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Oxfam Novib presenteert nu een rapport waaruit blijkt dat werknemers in deze industrie te maken krijgen met ontslag of intimidatie als ze een vakbond proberen op te richten. Werknemers die schoenen en kleding maken voor internationale sportmerken, zijn ontslagen of werden bedreigd toen ze wilden lobbyen voor een beter loon en betere werkomstandigheden door een vakbond op te richten. Dat staat in…

… het rapport ‘Offside! Labour Rights and Sportswear Production in Asia’, dat Oxfam Novib vandaag presenteert. Het rapport stelt dat geen van de grote sportmerken genoeg doet om dit probleem op te lossen. De sportkledingindustrie is een belangrijke bron van banen in Azië. Het gros van de Aziatische werknemers in deze industrie bestaat uit vrouwen uit arme gemeenschappen, die veelal kinderen en families onderhouden.

“In 2004 heeft de Fair Play Alliance – met Oxfam Novib, de Schone Klerencampagne en de Internationale vakbonden – de industrie uitgedaagd de arbeidsomstandigheden te verbeteren, maar helaas is er weinig verbeterd. Het recht om vakbonden op te richten is cruciaal om grote veranderingen op de werkvloer te bereiken, maar veel sportmerken willen daar niet aan”, aldus Adrie Papma, directeur van de Handelscampagne van Oxfam Novib.

Oxfam Novib volgde 12 sportmerken een aantal jaar en kwam tot de conclusie dat FILA, een grote Amerikaanse tennissponsor, onder meer verzuimd had om ernstig misbruik bij zijn leverancier aan de kaak te stellen. Zo sloot plotseling en zonder waarschuwing vooraf een Indonesische FILA-sportschoenenfabrikant met een zeer slechte staat van dienst zijn deuren. Een jaar later had niemand van de 3500 ontslagen werknemers enige compensatie of ontslagpremie ontvangen. FILA weigert inzicht te geven in haar rol in de sluiting of verantwoordelijkheid te nemen voor de werknemers.

Papma: “Sportmerken als FILA blijven wegkomen met dit soort gedrag zolang werknemers niet vrij kunnen onderhandelen over een beter loon en dito werkomstandigheden. Waar professionele voetballers zijn vertegenwoordigd door hun spelersverenigingen moeten werknemers in de sportkledingindustrie ook het recht hebben zich te verenigen in vakbonden.”

Schoenen Arjen Robben kosten $350, werknemers krijgen 39 eurocent Oxfam Novib is van mening dat Reebok het meest heeft gedaan om de rechten van werknemers in de sportkledingindustrie te steunen. Andere grote merken als Nike, Adidas, Puma en Asics voerden enige verbeteringen door. Toch blijft de stand van zaken in de bedrijfstak als geheel vrij mager. Zo ontsloeg recentelijk de Indonesische Panarub-fabriek, een leverancier van Adidas, 33 werknemers die lid waren van een vakbond, toen ze deelnamen aan een legale staking om te vragen om loonsverhoging ter compensatie van de stijging van de kosten voor hun levensonderhoud. Werknemers van de fabriek verdienen gemiddeld 39 eurocent per uur. Zij produceren de Adidas +F50.6 Tunit-schoenen waar onder meer Arjen Robben reclame voor maakt in de aanloop naar het Wereldkampioenschap. Schoenen die gemiddeld $350 kosten. In deze fabriek worden ook de Predator Pulse-schoenen gemaakt, waar David Beckham, Zinedine Zidane en Kaka reclame voor maken. Adidas weigert nog steeds om de werknemers te helpen hun baan terug te krijgen.

“Het ontslag van de werknemers zou een verontrustend signaal naar de sportmerken moeten zijn; het is tenslotte niet acceptabel om werknemers te discrimineren die lid zijn van een vakbond. In het verleden heeft Adidas moed getoond om dit soort praktijken aan de kaak te stellen. Dat zou het bedrijf nu ook moeten doen door de werknemers te helpen hun baan weer terug te krijgen. Zowel consumenten als werknemers mogen verwachten dat wereldwijde merken de werknemers die hun producten maken niet uitbuiten”, aldus Papma.

Lees ook:Groene Sint: Geef cadeaus gemaakt in goede arbeidsomstandigheden
Lees ook:Peru staakt tegen slechte arbeidsomstandigheden mijnwerkers
Lees ook:Veel overtredingen op bouwplaatsen in de stad
Lees ook:Onvoldoende zorg voor homo op het werk
Lees ook:Wereld staat stil bij kinderarbeid

Eén reactie op “Sportmerken op WK voetbal zetten werknemers buitenspel

  1. Gerrit K.

    Wil je nog een aantal andere branches horen waar veel geld verdiend wordt door misbruik van kinderen, terwijl onze eigen werknemers op straat gedonderd worden? Tijd dat de EC eens op een zinvolle manier spierballen gaat tonen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.