Werk stratenmakers vaak ongezond

Stratenmakers werken te vaak op een onnodig ongezonde of gevaarlijke manier. Bij controles van de Arbeidsinspectie blijkt in de helft van de gevallen iets mis te zijn. Stratenmakers tillen te zwaar, ademen kankerverwekkend kwartsstof in of lopen risico aangereden te worden door langskomend verkeer.  De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar ruim 380 locaties waar stratenmakers aan het werk waren. Bijna 240 keer eisten de inspecteurs verbeteringen, bijvoorbeeld omdat de stratenmakers zwaarder tilden dan mag (25 kilo).  luister naar item op de radio1, of kijk naar item op NOS Journaal

Twaalf keer werd het werk stilgelegd, omdat er acuut gevaar was voor de gezondheid. Dit gebeurde bijvoorbeeld waar stratenmakers niet of te weinig beschermd waren tegen langsrazend verkeer of waar ze trottoirbanden of natuursteentegels doorzaagden zonder bescherming tegen kwartsstof. Inademen daarvan kan leiden tot longkanker of andere longaandoeningen.

De Arbeidsinspectie stelt vast dat er nog weinig gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheid om bestratingswerk machinaal uit te voeren. Vaak komt dat doordat gemeenten, die opdrachtgever zijn, eisen dat het werk met de hand wordt gedaan. Ze denken ten onrechte dat machinaal bestraten duur is en de kwaliteit onder de maat. Bij grote oppervlakten is dit juist een goede en betaalbare manier om straten aan te leggen, die bovendien veel gezonder is voor de werknemers.

De Arbeidsinspectie heeft van veertig gemeenten die in het bestek voorschrijven dat het werk met de hand gedaan moet worden, geëist dat ze hiermee ophouden. De gemeente draagt als opdrachtgever namelijk ook een zekere verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde uitvoering van de werkzaamheden. De Arbeidsinspectie wil daarom dat gemeenten al in het ontwerpstadium rekening te houden met de mogelijkheden van machinaal bestraten en de mogelijkheid om zo te werken ook in het bestek aangeven.

De Arbeidsinspectie heeft aan alle bestratingsbedrijven en opdrachtgevers (gemeenten) een brochure gestuurd waarin staat wat de belangrijkste risico’s zijn voor het werk van stratenmakers en in welke richting de oplossingen gezocht kunnen worden. Op basis daarvan maakt de branche nu een zogenoemde arbocatalogus. Die beschrijft onder meer de middelen om de risico’s voor de stratenmakers weg te nemen of tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. De Arbeidsinspectie wil vooral stimuleren dat de technieken om machinaal te bestraten, die volop in ontwikkeling zijn, in de praktijk toegepast worden. Vanaf mei volgend jaar komen er nieuwe inspecties.
 

Bron: SZW

Lees ook:Werkomstandigheden niet in orde bij helft gecontroleerde bedrijven
Lees ook:Veel overtredingen op bouwplaatsen in de stad
Lees ook:Kasreinigingsbedrijven willen veiliger werken
Lees ook:Meer aandacht nodig risico`s bij incidenten met gevaarlijke stoffen
Lees ook:VNG: Publicatie over uitvoeringstaken asbest verschijnt later

Eén reactie op “Werk stratenmakers vaak ongezond

 1. adrie

  de arbeids inspectie moet eerst eens gaan kijken waarvoor, finacieel bedoel ik dan, een stratenmaker moet gaan werken(ze worden klein gemaakt door de hoofdaanemers, als dit aangepakt zou worden dan heb je 80 % gewonnen om beter te kunnen werken), dan moeten ze eens personeel laten controleren die in dat vak hebben gezeten(dus weten waar ze over praten en wat er mogelijk is, dus geen b.v. loodgieter die uit een boekje moet lezen hoe het moet)en dan moeten ze eens gaan kijken of het nu wel echt zo slecht is(voorbeeld: trotoir banden werden vroeger bij gesleept met de hand dat was slopend voor de mens, niet het stellen op zich,bij slepen gebeurd al jaren niet meer, maar mee eens dat dat machinaal gebeurd kan makkleijk en is goed te doen in kosten. maar gebakken dikke formaten leggen is b,v, met de hand minder zwaar dan machinaal, laat eens 10 stratenmakers(en dan geen klemmen verkopers die geld ruiken) een stem uitbrengen, 8 zullen er zeggen dat het met de hand lichter, beter en dat de kwalieteit veel beter is.
  ik heb alles voor elkaar op machinaal gebied maar langzaam aan vind ik het vak niet leuk meer en verziekt worden, de stratenmaker is de pispaal van de bouw geworden, wordt uitgeknepen en onderdrukt.
  hoop op reactie want zoals het nu gaat met de stratenmakes worden het arme mensen in de toekomst.
  m.v.g.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.