Poolse arbeiders slachtoffer van gevaarlijk werk

Gisteravond op TV bij Netwerk :

  Het Beloofde Land (deel I)

Het aantal Oost-Europeanen in Nederland neemt snel toe. Ze komen hier omdat er geen werk te vinden is in hun eigen land of omdat de lonen in Nederland veel hoger liggen. Nu de beperkingen voor Oost-Europese arbeiders worden opgeheven en Roemenie en Bulgarije tot de Europese Unie zijn toegetreden, onderzoekt Netwerk hoe het staat met de veiligheid van deze werknemers.
Onderkant van de arbeidsmarkt
Ze zijn goedkoop, flexibel, niet veeleisend en zijn bereid gevaarlijk en vies werk te doen. Arbeiders uit Polen die in fabrieken, havens en op bouwsteigers werken onder ongezonde en gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Deze groep aan de onderkant van de arbeidsmarkt neemt snel toe.
Toename
In hun eigen land is te weinig werk of zijn de lonen te laag. En met de toetreding van Bulgarije en Roemenie tot de Europese Unie, is de verwachting dat het aantal Oost-Europeanen dat in Nederland en de rest van West-Europa komt werken nog verder zal toenemen.
Uitzendbureaus
Uitzendbureaus springen hier op in door goedkope arbeidskrachten aan te bieden voor het gevaarlijke en onhygienische werk wat de meeste autochtone arbeiders niet willen doen. Netwerk onderzocht de veiligheid van het werk dat deze arbeiders verrichten en voert gesprekken met Poolse slachtoffers en nabestaanden van ongevallen op de werkvloer.
Pjotr Mikszik
Pjotr Mikszik komt in november 2005 om het leven bij sloopwerkzaamheden als hij door het dak van een havenloods te pletter valt. Mikszik had geen ervaring met hoogwerk, maar werd door het uitzendbureau wel als ervaren kracht verhuurd. Het uitzendbureau zei dat ze iemand hadden die al 20 jaar in de hoogbouw zat vertelt zijn weduwe. Mikszik kon zich bij het werk niet aanlijnen en het sloopbedrijf had geen veiligheidsnetten of andere valbeveiliging aangebracht. Vanavond deel 1 van dit tweeluik.

Presentator: Tijs van den Brink 

Uitzending: http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/nos/netwerk/bb.20070109.asf

Meer op http://www.netwerk.tv

Lees ook:Het beloofde land deel 2: weeffout in Arbowet
Lees ook:EU commissie: Ontmantelen schepen moet veiliger
Lees ook:23 t/m 27 oktober 2006: Start Veilig
Lees ook:Gezondheidsraad oordeelt over kankerverwekkendheid van acht stoffen
Lees ook:EU commissie buigt zich over slavernij in ambassades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.