Extra aandacht voor arbeidsomstandigheden werpt vruchten af

Arboconvenant Agrarische sectorenEindevaluatie arboconvenant agrarische en groene sectoren

De extra aandacht die de agrarische en groene sectoren de afgelopen jaren aan arbeidsomstandigheden hebben besteed, werpt zijn vruchten af. Dit concludeert Research voor Beleid in zijn evaluatie van het Arboconvenant Agrarische Sectoren. Het convenant heeft bijgedragen aan een forse daling van het ziekteverzuim en reductie van de WAO-instroom (inmiddels WIA) en een verlaging van de fysieke belasting.

In 2002 maakten werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sector en de ministeries van SZW en LNV afspraken over een reeks van activiteiten om de werkomstandigheden te verbeteren en zo mogelijk arbeidsongeschiktheid als gevolg van het werk verder terug te dringen.

In de periode dat het convenant van kracht was (2002 – 2006) daalde het ziekteverzuim van 4,2% naar 2,2%. De WAO-instroom kende een daling van ruim 1900 naar ruim 600. Met deze cijfers steekt de agrarische sector andere sectoren in Nederland nog steeds de loef af. Daarnaast is 84% van de ondernemers bewuster gaan nadenken over de gevolgen van het werk voor hun gezondheid. Tevens heeft 74% van de werkgevers in de afgelopen vier jaren preventiemaatregelen getroffen.

Dat de agrarische sector een voorlopersrol vervult op het gebied van arbeidsomstandigheden en verzuim, blijkt ook uit het feit dat de sector als voorbeeld is opgenomen in het rapport ‘Naar een sluitende keten van preventie, verzuim en re-integratie', dat onlangs door het ministerie van SZW aan de Tweede Kamer is aangeboden. Research voor Beleid stelt dat het convenant heeft bijgedragen aan de versterking van deze agrarische ketenaanpak.

In de evaluatie concludeert Research voor Beleid dat werknemers en ondernemers door het convenant in staat zijn gesteld cursussen en trainingen te volgen en gebruik te maken van een verbeterde risico-inventarisatie en -evaluatie. Via de media zijn zij geïnformeerdover arborisico's en oplossingen.

Ook constateren de onderzoekers dat het werk nog niet helemaal af is. Zo blijkt dat werknemers en gezinsbedrijven in de sector nog relatief minder konden worden bereikt. Gezinsbedrijven verdienen extra aandacht omdat na het afschaffen van de WAZ voor veel ondernemers de toegang tot voorzieningen als preventie en re-integratie zijn komen te vervallen. Tot slot is het thema van psychische belasting nog onderbelicht.

Een aanbeveling van Research voor Beleid is daarom om de tijdens het convenant opgedane kennis en producten alsnog naar de werkvloer te brengen. Op dit moment wordt aan een digitaal arbo-oplossingenboek gewerkt, dat per sector aangeeft hoe arboproblemen zijn aan te pakken. Verder valt te denken aan een ‘arbobus' die bij werkgevers langs gaat.

Bron: http://www.agroarbo.nl/index.php?file_id=1060

Lees ook:Afspraken over veilig werk en terugdringen verzuim leveren resultaat op
Lees ook:Maatwerk op arbogebied zorgt voor veilig en gezond werken
Lees ook:Sectoren zetten afspraken over veilig werken voort na afloop van contract
Lees ook:Eigen verantwoordelijkheid bij invullen arbobeleid werpt vruchten af
Lees ook:Groene Sint: Geef cadeaus gemaakt in goede arbeidsomstandigheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.