Thuiszorgmedewerkers gebaat bij dragen ruggordel

Thuiszorgmedewerkers gebaat bij dragen ruggordelJaarlijks heeft 44 tot 72% van de thuiszorgmedewerkers last van lage rugpijn. Het dragen van een ruggordel lijkt een zinvolle toevoeging om het aantal dagen met rugklachten te verminderen. Dit concluderen onderzoekers van Erasmus MC en VUmc in de vandaag verschenen editie van het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Een ruggordel (elastische bandage, vaak met een versteviging in het ruggedeelte) is een hulpmiddel ter vermindering van rugklachten dat met name in de VS veelvuldig gebruikt wordt. In Nederland worden dergelijke ruggordels door werknemers met rugklachten niet veel gebruikt. Onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC voerden in samenwerking met onderzoekers van de afdeling Sociale Geneeskunde van het VUmc een effectonderzoek uit bij thuiszorgmedewerkers met terugkerende rugklachten van de Thuiszorg Rotterdam.

De onderzoekers concludeerden dat voor thuiszorgmedewerkers die regelmatig last hebben van rugklachten het dragen van een ruggordel op werkdagen met rugpijn een zinvolle toevoeging lijkt voor het terugdringen van het aantal dagen met rugklachten. Deze verbetering was echter niet terug te zien in een afname van het algemene ziekteverzuim.
Aan het onderzoek deden 360 thuiszorgmedewerkers met regelmatig terugkerende lage rugpijn mee. Door middel van loting droeg de helft gedurende één jaar een ruggordel op werkdagen met rugpijn, en de andere helft niet. In beide groepen bleef de standaard medische zorg beschikbaar. De therapietrouw was hoog in de ruggordelgroep: 78% van de deelnemers binnen deze groep bleek de ruggordel ook daadwerkelijk te dragen op de dagen met rugpijn. Gedurende het onderzoek rapporteerden de thuiszorgmedewerkers uit de ruggordelgroep 53 dagen per jaar minder rugpijn ten opzichte van de groep die deze ruggordel niet droeg; dit was een belangrijk verschil. Het verschil in ziekteverzuim was 5 dagen per jaar minder in de ruggordel groep, maar dit verschil was niet statistisch significant.

Bron: ERASMUS MC en Annals of Internal Medicine

Lees ook:Europese Week Start Veilig: winnaars Goede Praktijken competitie 2006
Lees ook:Wat is zwaar in zwaar werk?
Lees ook:Uitsnijden warm vlees niet gunstiger voor arbeidomstandigheden
Lees ook:Arbeidsinspectie gaat kappers controleren
Lees ook:FNV blij met arrest: meer dan 23 kg tillen voortaan taboe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.