Stress en RSI

Stress en RSI door het werk zijn grote veroorzakers van gezondheidsklachten. Dat staat in het onderzoeksrapport Gezondheidsschade en kosten als gevolg van RSI en psychosociale arbeidsbelasting in Nederland dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Staatssecretaris Van Hoof is van plan om in de nieuwe Arbowet vast te leggen dat bedrijven beleid moet voeren om de psychosociale arbeidsbelasting (stress) te beheersen. Het is niet de bedoeling de bestaande regels voor preventie van RSI te veranderen. Deze regels zijn gebaseerd op EU-regels. Van Hoof wil dat werkgevers en werknemers van deze arbeidsrisico’s op de hoogte zijn en ermee aan de slag gaan.Jaarlijks meldt twee tot vier procent van de werknemers zich ziek vanwege stress op het werk. Vijftien procent krijgt door het werk klachten aan arm, nek of schouder, die tot beperkingen leiden. De jaarlijkse kosten worden in totaal op zes miljard euro geschat.

Jaarlijks melden 150.000 tot 300.000 werknemers zich ziek vanwege stress op het werk. De stress kan worden veroorzaakt door een te hoge werkdruk, maar ook door agressief gedrag van klanten, pesterijen van collega’s of eentonig werk. Dit leidt niet alleen tot psychische klachten, zoals depressiviteit, maar ook tot hartkwalen en ongelukken die ontstaan door gehaastheid of een gebrek aan concentratie. De onderzoekers van TNO schatten dat één op de zeven WAO’ers door stress op het werk arbeidsongeschikt is geworden. Dat kost jaarlijks 1,7 miljard aan uitkeringen. De totale kosten van stress, voor ondernemers en overheid, worden op vier miljard euro per jaar geschat.

Jaarlijks gaan 340.000 tot 675.000 werknemers naar de dokter met klachten aan arm, nek of schouder, die door het werk komen. Het gaat daarbij niet alleen om beeldschermwerkers, maar bijvoorbeeld ook om inpakkers en oppermannen, die doorlopend dezelfde beweging maken. De gezondheidsklachten die hierdoor ontstaan, kosten volgens TNO jaarlijks ruim twee miljard euro. De grootste kostenposten zijn ziekteverzuim (bijna een miljard euro per jaar) en verminderde arbeidsproductiviteit door RSI (ruim 800 miljoen euro per jaar).

Lees ook:Snotteren op werk kost vermogen
Lees ook:Muffe kantoorlucht kost vijf miljard euro per jaar
Lees ook:Promotie op preventie coaching
Lees ook:Griepprik van de baas? injecteer in een goede werksfeer…
Lees ook:CDA: aanpassen Arbowet om thuiswerk te stimuleren

Eén reactie op “Stress en RSI

  1. Rsi preventie

    Zeer indrukwekkende cijfers!
    si in combinatie met stress is inderdaad een serieuze plaag die door de politiek serieus genomen dient te worden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.