Naast veiligheidsreglement nu ook een liefdesreglement?

Om claims te voorkomen, kent het Amerikaanse arbeidsrecht zogenaamde Love Contracts: de verliefde werknemer krijgt dan een contract voorgelegd waarin hij/zij verklaart de relatie vrijwillig te zijn aangegaan en als het misloopt geen schadeclaim tegen de werkgever te zullen indienen. Binnenkort ook in Nederland? Kunnen we mooi scharen onder het thema Psychosociale Arbeidsbelasting, PSA!

 

Jasper Hulst schrijft tweewekelijks een column over Arbeidsrecht op FD.nl:

Amoureuze verhoudingen bij de vleet op de werkvloer, als we de beschikbare cijfers mogen geloven. Uit angst voor claims moeten Amerikaanse kantoorstelletjes tegenwoordig een Love Contract ondertekenen van hun werkgever. Straks ook in Nederland?
Eerst maar even de cijfers. Die zijn altijd weer verbluffend: 40% had ooit een relatie met een collega. 10% heeft zo’n relatie op dit moment (Monsterboard 2002). Eén op de vier medewerkers heeft ‘wel eens’ seks gehad op het werk, 11% ‘regelmatig’ (Monsterboard 2003). 50% van de werknemers heeft een relatie op het werk gehad (Nationale Vacaturebank 2006). 35% is wel eens verliefd op een collega. 15% heeft wel eens gezoend en 10% ging ‘all the way’ (I.Weeda, Universiteit van Wageningen).
….
Om claims te voorkomen, kent het Amerikaanse arbeidsrecht zogenaamde Love Contracts: de verliefde werknemer krijgt dan een contract voorgelegd waarin hij/zij verklaart de relatie vrijwillig te zijn aangegaan en als het misloopt geen schadeclaim tegen de werkgever te zullen indienen.
Dit fenomeen lijkt over te waaien naar Europa. Zo introduceerde Wal Mart in Duitsland twee jaar geleden een vuistdik Liefdesreglement voor zijn tienduizend medewerkers. De rechtbank verklaarde het echter ongeldig.
Ook in Nederland is regelgeving op komst. In 42 van de 200 gedragscodes van grote organisaties die KPMG in haar databank heeft, zijn meer of minder expliciet regels opgenomen over relaties op het werk. Voor zover mij bekend zijn er geen gepubliceerde uitspraken over de geldigheid of de gevolgen van dit soort gedragscodes in Nederland.

De gehele column is te vinden op FD.nl

Lees ook:Gevolg bedrijfsongeval: verhoogde sexbehoefte – Eis: 3.5 miljoen schadevergoeding
Lees ook:Ziek van pesten
Lees ook:Sluit géén Oranje verzuimpolis!
Lees ook:Arbowetaanpassing om kans huilbaby’s te verkleinen? Een mes dat snijdt aan twee kanten!
Lees ook:ArboNed ziet geen stijging verzuim door hitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.