Zorg voor uw werknemers uit EIGEN belang?!

Of de nieuwe Arbowetgeving per 1 januari 2007 van kracht wordt, is nog even afwachten. Het kabinet/SZW denkt van wel. De linkse partijen hopen van niet. Zij hebben hebben zich er onlangs in de Staatcourant negatief over uitgelaten. Het zal dus de vraag zijn of de wet nog behandeld zal worden in de Tweede Kamer voor de verkiezingen op 22 november.
Maar een nieuwe Arbowet zal er hoe dan ook wél komen…
Een Arbowet met meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers over arbeidsomstandigheden. Meer eigen verantwoordelijheid zal ook betekenen: meer aanspreekbaarheid!
De Arbeidsinspectie zal de werkgever bij ernstige overtredingen harder aanpakken (meer €€€). De werkgever zal zijn werknemers meer aanspreken op ongewenst/onveilig gedrag. MAAR andersom ook!
FNV heeft sinds 2000 inmiddels voor 232 leden schadevergoedingen (al dan niet via de rechter) gekregen. Het maximaal uitgekeerde vergoeding bedroeg een half miljoen euro.
De aanstaande Arbowet volgt eigenlijk op de veranderende sociale wetgeving (WIA-WAO, Poortwachter) én deze op haar beurt de veranderende maatschappij waarin deze tendens (van ieder voor zich) jaren geleden heeft ingezet…

Dus werkgevers van NL: Zorg goed voor je personeel niet alleen vanuit een sociaal kader maar óók vanuit je eigen belang! Deze zorg verschilt niet zozeer van de zorg voor personeel uit het verleden met dien verstande dat je nu alles ook moet vastleggen om claims te kunnen pareren. Dezelfde zorg; een andere motivator? Kijk daarbij ook iets verder dan het hek om je bedrijfsterrein; zie eerder blogs over roken en sporten….

Recente artikelen uit AD maken het duidelijker: Meer claims voor de baas en Schilder én violist lopen risico’s ……

Meer claims voor de baas Slachtoffers van allerlei beroepsziekten slagen er steeds beter in hun bazen daarvoor verantwoordelijk te stellen.
De beroepsziekte RSI begint vaak met een pijnlijke plek in de schouder. Werknemers incasseerden zo gezamenlijk al voor vele miljoenen euro’s als een schrale troost voor hun noodgedwongen afhaken. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant. Het gaat om beroepsziekten als rsi, gehoorbeschadiging of de schildersziekte. De afgelopen vijf jaar zijn al honderden claims toegekend en de verwachting is dat dit aantal de komende tijd sterk toeneemt.
Bureau Beroepsziekten van de FNV, het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging voor Letselschade-advocaten voorzien deze trend omdat mensen minder dan vroeger een beroep kunnen doen op reguliere uitkeringen en eerder in de financiële problemen komen. ,,Vroeger kreeg iedereen die arbeidsongeschikt raakte en in de WAO terechtkwam 70 procent van zijn laatst verdiende loon,’’ zegt directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten. ,,De opvolger van de WAO, de WIA, is veel minder uitgebreid. Daardoor komen mensen eerder in de veel lagere WW, moeten dan bijvoorbeeld hun huis gaan opeten en hebben eerder een reden om hun oud-werkgever aansprakelijk te stellen.’’ De FNV wist sinds 2000 voor 232 mensen die lijden aan beroepsziekten een schadevergoeding te krijgen. In het meest extreme geval, een technicus die door het inademen van giftige dampen een ernstig aangetast zenuwstelsel opliep, moest een werkgever een half miljoen euro betalen. Het Verbond van Verzekeraars vreest een sterk stijgend aantal claims. Wanneer bedrijven een verzoek tot schadevergoeding krijgen, leggen ze dat neer bij de assuradeur waar ze hun bedrijfsaansprakelijkheidspolis hebben lopen. De brancheorganisatie vindt dat er een speciale verzekering moet komen voor beroepsziekten om lange juridische procedures te voorkomen.

——————–

Schilder én violist lopen risico’s Niet alleen bouwvakkers die doodziek zijn geworden door het werken met kankerverwekkend asbest komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Volgens Thomas van den Beld, een in beroepsziekten gespecialiseerde letselschadeadvocaat, weten ook veel minder voor de hand liggende beroepsgroepen als musici hun ex-werkgever met succes aansprakelijk te stellen.
De raadsman werkt voor Wout van Veen advocaten uit Utrecht. Dit kantoor heeft de meeste beroepsziektenzaken van ons land lopen. Op dit moment zijn dat er zo’n veertig. Het gaat om claims van mensen die lijden aan de meest uiteenlopende klachten: van rsi en burn-out tot lawaaidoofheid en de aantasting van hersenen en zenuwstelsel, inmiddels beter bekend als de schildersziekte.
Het leeuwendeel van de klanten komt volgens Van den Beld uit de industrie. In die sector hebben werknemers ook nu nog relatief vaak te maken met bijzonder ongezonde arbeidsomstandigheden. Zoals de man die in 1992 nog autospuiter was in een cabine die de advocaat omschrijft als ‘vooroorlogs’ en daardoor veel te veel vluchtige verfstoffen inademde. ,,Bij dit soort zaken draait alles om geld en betrokkenheid,’’ weet Van den Beld. ,,Sommige werkgevers willen gewoon geen geld uittrekken voor goede beschermende maatregelen. Anderen weten niet eens aan welke risico’s hun personeel bloot staat. Rechtszaken hebben daarom volgens mij ook een goed preventief effect. Die kosten ook veel geld en dan zie je dat werkgevers toch beter gaan nadenken over arbeidsomstandigheden.’’
Ook andere beroepsgroepen worden ziek van hun werk. Musici bijvoorbeeld. De rechter kende drie jaar terug aan de toen 60-jarige cellist Hans Borstlap van het Gelders orkest een schadevergoeding toe. Hij liep gehoorschade op tijdens de vele uren repeteren tussen de alles bij elkaar 120 decibel producerende collega’s. De rechter oordeelde dat de werkgever hem onvoldoende had beschermd.
,,Ik heb mede dankzij de jurisprudentie van die zaak een zaak kunnen regelen voor een violist van het Concertgebouworkest. Ook orkesten kunnen wat doen tegen dit soort omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan gehoorbescherming,’’ zegt Van den Beld. ,,Ik merk alleen dat nog maar heel weinig mensen weten dat er juridische mogelijkheden zijn. Daarnaast is het zonder hulp van een vakbond voor bijna iedereen te kostbaar om zo’n juridische procedure te voeren. Maar de mogelijkheden zijn er en ik denk dat met de versobering van de uitkeringen de komende jaren veel meer mensen de stap zullen zetten.’’

Lees ook:Kwart miljoen voor burn-out patiënt
Lees ook:AD: Oud-werknemers eisen schadeclaims van NS
Lees ook:FNV bedingt 100.000 euro schadevergoeding voor kapotte pols
Lees ook:Naast veiligheidsreglement nu ook een liefdesreglement?
Lees ook:Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!

Eén reactie op “Zorg voor uw werknemers uit EIGEN belang?!

  1. Violet ten Bruggen

    Bij ontslag.blog wordt een aardig vonnis aangehaald waaruit blijkt hoe de werkgever toch op zijn tellen moet passen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.