Astma-onderzoek badmeesters; chloor niet de oorzaak

Het eindrapport “Invloed van luchtkwaliteit op het voorkomen van klachten bij personeel van zwemgelegenheden” is af. De sociale partners, waaronder ABVAKABO FNV, zijn actief betrokken geweest bij dit onderzoek.


Vaker luchtwegklachten

Het ministerie van SZW liet het onderzoek verrichten na signalen dat badmeesters en -juffen vaker last lijken te hebben van luchtwegklachten. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers in zwembaden inderdaad meer dan gemiddeld last hebben van hun longen en luchtwegen, maar dat het niet zo is dat zwembadlucht astma veroorzaakt. Boosdoeners zijn chloramines, die in de lucht komen als zwemmers zich bewegen in het zwembadwater. De onderzoekers noemen het niet waarschijnlijk dat deze chloramines beroepsastma veroorzaken, maar veronderstellen wel dat ze al bestaande allergie en astma verergeren. De concentratie van chloramines in de lucht hangt onder meer af van de concentratie chloor in het water, de temperatuur en de ventilatie in het zwembad. Het onderzoek werd verricht door instituut IRAS van de Universiteit Utrecht.

Chloor niet de oorzaak

“Het onderzoek kan de onrust wegnemen bij mensen die zich zorgen maken over het optreden van beroepsastma door het werken bij zwembaden,” schrijft Van Hoof in een brief aan de Tweede Kamer. “Op basis van de informatie uit het onderzoek mag worden aangenomen dat een dergelijk verband niet bestaat.”
Werkgevers en werknemers hebben vooraf al besloten om aan de hand van de onderzoeksresultaten te overleggen over mogelijke maatregelen om de arbeidsomstandigheden in de zwembaden te verbeteren. Staatssecretaris Van Hoof zegt dat hij deze inzet ondersteunt. “Ik ga ervan uit dat de sociale partners in de branche de noodzaak en mogelijkheden voor verdere actie serieus zullen bespreken.”

Bron: Abvakabo FNV

Lees ook:Nieuwe oorzaak luchtwegklachten bij verfspuiters ontdekt
Lees ook:Nieuwe Arbowet: ook door overheid opgelegde MAC-waarden verdwijnen!
Lees ook:Kwaliteit lucht in basisscholen slecht
Lees ook:Stress en RSI
Lees ook:Arbeidsinspectie activiteiten met thema Gevaarlijke Stoffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.