Eerste “grote” arbocatalogus goedgekeurd

Alle 1600 medewerkers van de VVV- kantoren kunnen voortaan met één druk op de knop zien welke risico’s hun werk met zich meebrengt en welke oplossingen er zijn om deze risico’s te vermijden. De Arbeidsinspectie heeft onlangs goedkeuring verleend aan de arbocatalogus van VVV Nederland.  Deze arbocatalogus die in samenwerking met arbodienstverlener Maetis is opgesteld, is de eerste catalogus in Nederland die vrijwel alle taken en risico’s voor een organisatie beschrijft. Hiermee voldoet VVV Nederland als één van de eerste organisaties aan de nieuwe afspraken die in de Arbowet 2007 zijn vastgelegd.

Veel grote bedrijven en brancheorganisaties moeten met de arbocatalogus aan de slag, maar zijn nog niet gestart. De ruim tien miljoen euro die minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uittrekt moet het maken van arbocatalogi stimuleren. Op 1 januari 2010 moeten alle bedrijven gebruik kunnen maken van een dergelijke arbocatalogus.

In de arbocatalogus zijn alle taken, functies en risico’s binnen de branche beschreven en door Maetis in praktische, digitale vorm gegoten. Hierdoor wordt de informatie zowel voor werkgevers als werknemers toegankelijk en bruikbaar. Een medewerker met een baliefunctie kan zodoende zien wat zijn/haar taken zijn, welke risico’s daaraan vastzitten en welke concrete oplossingen er zijn om deze risico’s te vermijden. Ook worden bijvoorbeeld de risico’s beschreven van langdurig staan of beeldschermwerk.

Bron: http://www.maetis.nl

Lees ook:Handreiking Arbocatalogus voor Minister Donner
Lees ook:Werk stratenmakers vaak ongezond
Lees ook:Stigas wint Europese prijs arbo en jongeren
Lees ook:Arboregels: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker…
Lees ook:Meer aandacht nodig risico`s bij incidenten met gevaarlijke stoffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.