AD: Oud-werknemers eisen schadeclaims van NS

De NS kan zeker zeven zware claims van oud-werknemers verwachten. Zij eisen genoegdoening, omdat ze arbeidsongeschikt zijn geworden door het ontbreken van goede opvang na zelfdodingen en geweldsincidenten.
Ex-hoofdconducteur Jan Haanstra is tot nu toe de laatste NS’er die de stap naar de rechter heeft gezet. Hij maakte tussen 1983 en 1999 tien zelfdodingen mee en kreeg honderden malen te maken met agressieve reizigers. Daardoor liep hij een posttraumatische stress- stoornis op.
Alleen na een bedreiging met een mes werd hij geholpen door de bedrijfspsycholoog. ,,Na een zelfmoord kreeg je alleen een kop koffie, werd er gevraagd of alles in orde was en hoe laat je morgen dacht te beginnen,’’ zegt Haanstra.
Advocaat Thomas van den Beld van Van Veen Advocaten eist namens vakbond FNV Bondgenoten voor de Zwollenaar schadevergoeding: om te beginnen 50.000 euro smartengeld, plus bedragen voor gemiste inkomsten in het verleden en de toekomst. De totale claim loopt in de tonnen. De FNV heeft nog twee soortgelijke zaken lopen tegen de NS. Bron: AD

Van den Beld stelt dat de NS te weinig deed om geestelijke problemen bij het personeel te voorkomen. Als ze die wel opliepen, deed de NS te weinig om werknemers weer beter en aan de slag te krijgen. ,,Mijn cliënt heeft alternatieve functies aangeboden gekregen zoals omroeper en informant, maar dat zijn ook stressgevoelige banen, waarvoor hij door zijn ziektebeeld niet geschikt is. De NS beseft dat volgens mij heel goed.’’
De advocaat krijgt bij dit verwijt steun van zijn collega Yme Drost. Deze letselschadeadvocaat won ruim twee jaar terug een zaak voor de getraumatiseerde machinist Harry de Jonge, die negen zelfmoorden meemaakte. Nu treedt hij op voor vier mensen met vergelijkbare zaken.
De NS liet indertijd contractueel vastleggen dat de hoogte van de uitkering aan De Jonge niet bekend mocht worden.
De Spoorwegen willen op geen van de individuele zaken reageren. De NS stelt dat de afgelopen vijf jaar veel is gedaan om de opvang van personeel te verbeteren.
Zo zijn er trainingen om te leren omgaan met agressie en bestaat er een programma waarbij speciaal opgeleide rijdende personeelsleden elkaar opvangen na een zelfdoding.

Lees ook:Te veel jonge mensen raken gewond op het werk
Lees ook:Boerenslaaf krijgt kwart miljoen euro
Lees ook:EU commissie buigt zich over slavernij in ambassades
Lees ook:Belgisch postbedrijf en pestende werknemers vrijgesproken van schuld aan zelfmoord collega
Lees ook:Bakker mag toiletbezoek personeel niet registreren

Eén reactie op “AD: Oud-werknemers eisen schadeclaims van NS

  1. Groenewold

    Is dhr Hogewoning bij u bekend? Ik zoek in feite zijn dochter Carolien i.v.m. een reünie. Haar vader werkte bij de NS als machinist en was bij menig (zelfmoord) ongeluk betrokken. Het gezin (vader, moeder en 2 dochters) woonde in Eelde aan de Otto Erelmanstraat geloof ik.
    met vr groet,
    Jacqueline Groenewold

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.