Celstraf en boetes geëist tegen steigerbouwers

De Belgische steigerontwerper Marc S. gaat als het aan het openbaar ministerie ligt een jaar onvoorwaardelijk de cel in. Tegen de bedrijven Hertel en Albuko zijn boetes van bijna een half miljoen euro geëist.


Die eisen sprak officier van justitie H. Donker gisteren uit voor de rechtbank van Breda. Hij had twee dagen nodig om tot die eis te komen. De hoofdaannemer van de ketelrevisie CMI kan als het aan de officier ligt een boete van 45.000 euro tegemoet zien.
Donker pleitte er in zijn requisitoir voor de twee steigerbouwbedrijven, hoewel juridisch gescheiden, feitelijk als één partij te beschouwen. Hij maakte daarom nauwelijks onderscheid tussen moederbedrijf Hertel en zijn Vlaamse dochter Albuko, die voor een belangrijk deel de bouw van de steiger voor haar rekening nam.
In het offertetraject, bij de opstelling van de veiligheidsplannen en bij het ontwerp, was er zoveel overleg tussen medewerkers van beide bedrijven dat voor allebei een boete van 450.000 euro werd geëist. Daarnaast kregen ze nog boetes voor overtreding van de arbeidstijdenwet opgelegd die tijdens de revisieklus waren begaan. Daardoor liepen hun boetes op tot 468.000 euro voor Hertel en 479.000 euro voor Albuko.
Steigerontwerper Marc S. is de enige natuurlijke persoon die terecht staat in de zaak. Hem wordt kapitale grove fouten tijdens de uitoefening van zijn werk ten laste gelegd. Bovendien laakte de officier de houding tijdens het proces. Tijdens het vooronderzoek stelde hij zich arrogant op en ontkende fouten te hebben gemaakt. Daarom eiste de officier een onvoorwaardelijke gevangenis straf van een jaar voor de Vlaamse constructeur.

Verdonkeremanen
Een extra lading aan het betoog van de officier gaf het feit dat Hertel tijdens de vooronderzoeken foto’s had geprobeerd achter te houden van de doorgebogen schoren onderin de steiger. Voor de oplevering van de steiger had de veiligheidskundige van Hertel die foto’s gemaakt.. Maar op een cd-rom die het bedrijf na het ongeval aan de arbeidsinspectie verstrekte kwamen de bewuste foto’s niet voor.
De digitale recherche kwam van hun bestaan op de hoogte aangezien er in de doorgenummerde fotoreeks vier nummers ontbraken. Ook telefoontaps van medewerkers van het steigerbouw bedrijf wezen in de richting van het achterhouden van cruciaal bewijsmateriaal.
Na inbeslagname van laptops kwam justitie alsnog in bezit van de foto’s. De veiligheidskundige was door de Herteldirectie onder druk gezet tijdens het verhoor niets te vertellen over de doorgebogen schoren. Collega-steigerbouwers die de foto’s tijdens vooronderzoeken kregen voorgelegd, hadden daarover gezegd dat Hertel feitelijk het begin van het bezwijken van de steiger had gefotografeerd.

Bron: Cobouw

Lees ook:Celstraf en boetes in zaak-Amercentrale
Lees ook:Arbeidsinspectie kraakt ontwerp steiger Amercentrale
Lees ook:Essent schikt met OM over steigerongeval Amercentrale 2003
Lees ook:Hoge boetes geëist tegen NAM en GTI na dodelijk arbeidsongeval
Lees ook:Boetes aannemers voor ongeval bouwlift Assen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.