Minder ziektegeld na sportblessures

Ik heb het hier al eens vaker over gehad: verschuivende verantwoordelijkheid van de werkgever, de eisen die een werkgever tegenwoordig stelt aan zijn medewerkers (gezond leven) en het toenemende belang van eigen verantwoordelijkheid van de werknemer.

Het wordt steeds duidelijker de werknemer draagt óók verantwoordelijkheid voor de prestatie of wanprestatie door zijn eigen werk- of privégedrag… Onderstaande uitspraak van het gerechtshof was duidelijk: de werkgever heeft terecht slechts 70% van zijn loon betaald (ipv de 100% conform CAO) tijdens de afwezigheid van de (vaak) geblesseerde (zaalvoetballende) medewerker.
In dit geval, mijns inziens, terecht; van de 4 jaar dat hij er werkte was hij 2 jaar afwezig door zaalvoetbalblessures…
De reacties uit vakbondskringen vond ik erg terughoudend of is ie juist realistisch met oog op de huidige ontwikkelingen in de arbeidsverhoudingen?
Aan de andere kant zie we in de media gelijk allerlei generalisaties komen (zoals bovenstaande titel al suggereerd). Alsof iedere werkgever dit gegevn zal volgen of nú al volgt. Het zal zeker impact hebben en een aantal werkgevers de ogen doen openen, maar hopenlijk wordt er geen misbruik van gemaakt.
Mijn tip voor de werknemers van NL: ga lekker hardlopen op een rollerband, stop met roken en (te veel alcohol) drinken, eet niet tè vet maar gevarieerd en ga op tijd naar bed…..

Oeps dat is me dat laatste weer niet gelukt doordat arbo.blog.nl, sorry baas…

Minder ziektegeld na sportblessures
Een vrachtwagenchauffeur is terecht gekort op zijn ziektegeld omdat hij bleef zaalvoetballen, ook toen zijn werkgever hem had gevraagd te stoppen vanwege de blessures die hij daarbij opliep. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep bepaald. De werkgever mag volstaan met het betalen van 70 procent van het salaris, zoals in de wet is vastgesteld. De aanvulling tot 100 procent staat niet in de wet. Dat is een regeling die in de meeste cao’s is opgenomen. Voor de transportsector bestaat die cao-regeling ook. Toch vindt het hof…

… dat de chauffeur er geen recht op heeft omdat hij vaak genoeg gewaarschuwd is met zaalvoetballen te stoppen. Ook was hij gewezen op de financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid. De man had een ernstige knieblessure opgelopen en vanaf 2002 kon hij niet meer in een grote vrachtwagen rijden door problemen met zijn enkel. Ook die waren het gevolg van het uitoefenen van zijn favoriete sport.

Gevolgen
Hoogleraar arbeidsrecht Van Slooten van de Universiteit van Amsterdam zegt dat het de eerste keer is dat een rechter zo’n uitspraak doet. Het vonnis kan ook voor anderen gevolgen hebben, maar voorlopig alleen voor de vervoerssector. Maar ook in andere sectoren zullen nu mogelijk bepalingen in de cao’s worden opgenomen ten aanzien van de sportbeoefening in de vrije tijd.

De uitspraak betekent niet dat je direct kan worden gekort op je uitkering als je op vakantie bij het skiën gewond raakt of als je een gevaarlijke sport als hobby hebt en tijdens het sporten geblesseerd raakt. De werkgever moet je na serieuze blessures duidelijk te kennen hebben gegeven dat je vanwege je uitval op het werk moet stoppen met die sport.

TevredenDe werkgeversorganisaties VNO/NCW en Transport en Logistiek Nederland zijn tevreden met de rechterlijke uitspraak. "Dit heeft ook gevolgen voor andere sectoren. Het onderstreept de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer", zegt een woordvoerder van TLN. Werkgevers kunnen hun mensen gaan aanspreken op ongezond gedrag.
FNV Bondgenoten is minder te spreken. "In Nederland kijken we niet of iemand ziek is geworden door opzet", reageert de bond. Volgens de bond moeten werkgevers de 30 procent extra uitkering gewoon betalen. De enige uitzondering wordt gemaakt voor iemand die niet meewerkt aan zijn reïntegratie.
BRON: NOS

Lees ook:Werkgever zorg voor gezond privégedrag werknemers!
Lees ook:Als veiliger kan dan de wet, moet het veiliger!
Lees ook:Gaat nieuwe Arbowet in rook op?
Lees ook:FNV blij met arrest: meer dan 23 kg tillen voortaan taboe
Lees ook:Per 1 juli 2008 ziekmelding pas na 42 weken naar UWV

2 reacties op “Minder ziektegeld na sportblessures

  1. Femke ten Does

    Helemaal mee eens. Wat mij betreft mag de eerste maand ziekte tegen 70% afgehandeld worden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roland Klaverstijn

    Ik vind het werkelijk te zot voor woorden, omdat deze uitspraak – en zeker de gretigheid waarmee de werkgevers reageren en de uitspraak van de rechter omarmen – de weg vrij maakt voor een meer dan ongewenste macht over de levenssfeer van werknemers. Ik trek het even heel extreem: je rookt, dus als je ziek wordt/bent is dat je eigen schuld; je drinkt/gaat uit/neukt doordeweeks: dus als je ziek wordt eigen schuld. Je eet kroketten in de kantine, dus…
    Dit kan geen weldenkend mens toch steunen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.