Kinderarbeid ook bij bioproducten

Wie denkt dat "biologisch" naast milieuvriendelijk (bestrijdingsmiddelarm) en diervriendelijk óók mensvriendelijk is, komt bedrogen uit. Uit een onderzoek van Fairfood komt naar voren dat bij biologische productie in ontwikkelingslanden goede arbeidsomstandigheden niet (door Skal) kunnen worden gegarandeerd. Ook kan er kinderarbeid plaatsvinden.

Kinderarbeid ook bij bioproducten
EKO-keurmerken kunnen niet garanderen dat bij de teelt van biologische producten in ontwikkelingslanden geen kinder-en slavenarbeid voorkomt. Dat blijkt uit een enquête van de lobbyorganisatie Fairfood onder de 170 producten van het EKO-keurmerk. Skal, de organisatie die het EKO-keurmerk afgeeft, beoordeelt slechts of een product niet schadelijk is voor milieu, landbouw en dierenwelzijn. Arbeidsomstandigheden worden niet beoordeeld.

Fairfood constateert dat bij de teelt van diverse bioproducten sprake is van slechte arbeidsomstandigheden. De organisatie noemt met name de biologische pindakaas en chocolade van Albert Heijn. ‘Ik ken verhalen van theeplantages waar kinderen twaalf uur per dag moeten werken’, zegt Eelco Fortuijn van Fairfood. ‘Die thee wordt later in Nederland als biologisch verkocht.’

Fairfood stelde onlangs voor het tweede jaar op rij een lijst samen met ‘eerlijke producten’. Bij de beoordeling werden ook kinderarbeid en arbeidsomstandigheden meegenomen. Opvallend is dat met biologische producten tegen de verwachting in nog veel mis is, in vergelijking met reguliere supermarktproducten.

‘Ons keurmerk zegt inderdaad niets over de arbeidsomstandigheden. Daar ligt ons aandachtspunt ook niet’, reageert Ingeborg de Groot van Skal. ‘Wij doen andere dingen wel goed, zoals het telen zonder bestrijdingsmiddelen. Je moet ergens beginnen.’

De Groot zou het wel positief vinden als de samenwerking tussen organisaties voor eerlijke handel en de biologische sector verbetert. Een woordvoerster van Albert Heijn zegt het niet eens te zijn met de methodiek van Fair Food en wil niet inhoudelijk reageren.

Ook het Platform Biologica, de organisatie waarin boeren, handelaren en winkeliers van biologische landbouw en voeding samenwerken, stelt dat het lastig is afspraken te maken over sociale omstandigheden. De wetgeving schrijft niet voor dat bioproducten aan normen voor sociale werkomstandigheden moeten voldoen.

Bron: http://www.volkskrant.nl/economie/article445803.ece/Kinderarbeid_bij_bioproducten

Lees ook:Keurmerk hefbruggen groot succes
Lees ook:Wereld staat stil bij kinderarbeid
Lees ook:Groene Sint: Geef cadeaus gemaakt in goede arbeidsomstandigheden
Lees ook:Unilever betrekt thee van duurzame plantages
Lees ook:Nieuwe biologische bedreigingen in Europese werkomgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.